Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Προχωρά η κατασκευή του Παρατηρητηρίου Γεωεπιστημών και Κλιματικής Αλλαγής από το Εθνικό Αστεροσκοπείο

Προχωρά η κατασκευή του Παρατηρητηρίου Γεωεπιστημών και Κλιματικής Αλλαγής στα Αντικύθηρα. Μέσα από το έργο αυτό, η χώρα μας θα συγκαταλέγεται ανάμεσα στους πρωτοπόρους πανευρωπαϊκά στην έρευνα του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής

Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη των τεχνικών κλιμακίων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (EIB) στα Αντικύθηρα, όπου το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών προχωρά στην κατασκευή του ΠΑΓΓΑΙΑ, του Παρατηρητηρίου Γεωεπιστημών και Κλιματικής Αλλαγής, μιας εμβληματικής ερευνητικής και ακαδημαϊκής υποδομής, μοναδικής στη ΝΑ Ευρώπη.

Τα στελέχη της ΕΙΒ επισκέφθηκαν αρχικά στις 18/9 το ΕΑΑ, στην ιστορική του έδρα στο Λόφο των Νυμφών, όπου συζητήθηκε διεξοδικά το συγκεκριμένο έργο, ενώ στις 19/9 μετέβησαν στα Κύθηρα όπου, στο Δημαρχείο του νησιού έγινε η επίσημη τελετή υπογραφής των τελικών συμβολαίων παραχώρησης έκτασης 35 στρεμμάτων στα Αντικύθηρα από την Επιτροπή Εγχωρίου Περιουσίας Κυθήρων και Αντικυθήρων και το Δήμο Κυθήρων προς το ΕΑΑ.

Όπως σημειωνεται σε σχετική ανακοίνωση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, μέσα από το έργο αυτό, η χώρα μας θα συγκαταλέγεται ανάμεσα στους πρωτοπόρους πανευρωπαϊκά στην έρευνα του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής, στη μελέτη των επιπτώσεων της, στην ανάπτυξη υπηρεσιών έγκαιρης προειδοποίησης και στην έρευνα γεωφυσικών φαινομένων, αφού το νησί των Αντικυθήρων θεωρείται, κατόπιν λεπτομερούς μελέτης του ΕΑΑ, ως ιδανικός τόπος συλλογής κλιματικών και γεωφυσικών δεδομένων λόγω της ελάχιστης ρύπανσης, της μικρής ανθρωπογενούς δραστηριότητας και της εγγύτητας του στο Ελληνικό τόξο. 

Παράλληλα το έργο έχει και σημαντικές κοινωνικές διαστάσεις αφού θα σταθεί η σημαντικότερη αφορμή για την αποτροπή της πληθυσμιακής ερήμωσης του νησιού των Αντικυθήρων.

Η ΕΙΒ θα χρηματοδοτήσει το ΠΑΓΓΑΙΑ με το 75% του συνολικού ποσού που θα στοιχίσει το έργο, ενώ η εθνική συμμετοχή, είναι το υπόλοιπο 25% του συνολικού ποσού.

 

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Δημόσια υγεία και κυβερνητική ανεπάρκεια

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επένδυσε πάρα πολλά στην επιτυχημένη διαχείριση της καραντίνας. Επιτυχημένη φυσικά μόνο από ιατρικής πλευράς, γιατί την ίδια περίοδο υπήρξαν τουλάχιστον δύο καραμπινάτα σκάνδαλα -η λίστα Πέτσα και οι πλατφόρμες κατάρτισης...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο