Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Μ.Ζορμπά: Πολιτισμός είναι και ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε κάθε γωνιά που μπορεί να βρεθεί στο περιθώριο

Eurokinissi

Δηλώσεις της υπουργού Πολιτισμού για το κέντρο φιλοξενίας του Καρά Τεπέ. Για το κέντρο στη Μόρια, η ίδια σημείωσε πως «είδαμε μία δομή στην οποία γίνεται πολύ μεγάλη προσπάθεια να λυθούν προβλήματα»

Στη Λέσβο από το πρωί η υπουργός Πολιτισμού, Μυρσίνη Ζορμπά. Επισκέφθηκε το πρότυπο δημοτικό κέντρο φιλοξενίας προσφύγων του Καρά Τεπέ και τον καταυλισμό του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας όπου συνάντησε παιδιά και ενήλικες που εκπαιδεύονται στη μουσική αλλά και εργάζονται και φοιτούν σε εργαστήρια διδασκαλίας της Ελληνικής γλώσσας.

Ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη για θέματα που αφορούν τις ευάλωτες ομάδες ανθρώπων, ούσα για 15 χρόνια πρόεδρος του δικτύου για τα δικαιώματα του παιδιού, η κα Ζορμπά στάθηκε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στις δομές που αφορούν την εκπαίδευση και τον πολιτισμό.

«Ο πολιτισμός μας δεν είναι μόνο τα μνημεία, είναι και ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε κάθε γωνιά που μπορεί να βρεθεί στο περιθώριο και εδώ γίνεται πολύ καλή δουλεία» τόνισε η ίδια για το κέντρο φιλοξενίας του Καρά Τεπέ.

Όσον αφορά τις εντυπώσεις της από την επίσκεψη στη Μόρια, η Μ.Ζορμπά μιλώντας στην κάμερα της ΕΡΤ σημείωσε πως «σήμερα είδαμε μία δομή στην οποία γίνεται πολύ μεγάλη προσπάθεια να λυθούν προβλήματα».

Ας σημειωθεί ότι, όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά στην κ. Ζορμπά από τον διευθυντή του ΚΥΤ της Μόριας Γιάννη Μπαλμπακάκη, στον καταυλισμό σήμερα διαβιούν περί τους 4.500 πρόσφυγες και μετανάστες, ο μικρότερος πληθυσμός τα τελευταία τρία χρόνια. Στόχος να φτάσει στα όρια της αντοχής του δηλαδή στα 3.200 άτομα. Μάλιστα, την ερχόμενη Δευτέρα θα μετακινηθούν σε δομές της ηπειρωτικής χώρας άλλα 400 άτομα.

Στη συνέχεια η κ. Ζορμπά επισκέφθηκε το Ρωμαϊκό Υδραγωγείο λίγο έξω από τη Μόρια όπου δέχθηκε το αίτημα, και από τον πρόεδρο της κοινότητας Μόριας Νίκο Τρακέλλη, της συντήρησης και ανάδειξης του μνημείου. Απαντώντας στον κ. Τρακέλλη η κ. Ζορμπά του έκανε γνωστό ότι «το έργο μπαίνει σε προτεραιότητα και πρέπει να εργαστούμε από δω και πέρα προς αυτή την κατεύθυνση».

Σήμερα επίσης η κ. Ζορμπά θα επισκεφθεί το τμήμα του κάστρου της πόλης που αναστηλώθηκε και τα συνεχιζόμενα έργα του κάτω κάστρου και της αναστήλωσης του Βαλιδέ τζαμί.

Αύριο, Σάββατο, Διεθνή Ημέρα Μουσείων, η κ. Ζορμπά, θα μεταβεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης, όπου θα παρακολουθήσει εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα «Η τέχνη του Ψηφιδωτού» για παιδιά δημοτικού και γυμνασίου.

Στη συνέχεια, θα επισκεφτεί το Μουσείο -Βιβλιοθήκη Στρατή Ελευθεριάδη-Τεριάντ, το Μουσείο Θεόφιλου και το Μουσείο- Ελαιοτριβείο Βρανά, στο Παπάδο της Γέρας.

Στις 7 το απόγευμα θα μιλήσει στην εκδήλωση «Δεν είναι όλα εφήμερα», στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης, όπου θα παρουσιαστεί το έργο φορέων πολιτισμού στο βόρειο Αιγαίο.

Η υπουργός Πολιτισμού θα ολοκληρώσει την περιοδεία της στη Λέσβο την Κυριακή με επίσκεψη στο απολιθωμένο δάσος και στο μουσείο του, στο Σίγρι, όπου και θα συναντηθεί με αυτοδιοικητικούς και πολιτιστικούς φορείς της δυτικής Λέσβου.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Οι ρωγμές στο τείχος

Οι περιοδείες του Τσίπρα και των άλλων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και οι συναντήσεις τους με τον κόσμο του εμπορίου, της εστίασης και της μικρής επιχειρηματικότητας δημιουργούν ένα σοβαρό ρήγμα στο επικοινωνιακό τείχος που έχει σηκώσει η κυβέρνηση γύρω από την πολιτική της.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις