Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.4°C17.6°C
3 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.9°C15.9°C
1 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
9.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C14.7°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C14.5°C
1 BF 75%
Σε δημόσια διαβούλευση το ν/σ για την «περιφερειακή πολιτική σύγχρονου πολιτισμού»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σε δημόσια διαβούλευση το ν/σ για την «περιφερειακή πολιτική σύγχρονου πολιτισμού»

Σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση έως τις 14/05/2019, στις 13:00 τέθηκε το σχέδιο νόμου με τίτλο «Περιφερειακή Πολιτική Σύγχρονου Πολιτισμού».

Σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού, στο πλαίσιο αυτό καλείται να συμμετάσχει στη δημόσια διαβούλευση κάθε κοινωνικός εταίρος και κάθε ενδιαφερόμενος, καταθέτοντας τις προτάσεις του για την όποια βελτίωση των διατάξεων του ανωτέρω νομοθετήματος. 

Το νομοσχέδιο αποτελεί έναν από τους στρατηγικούς στόχους του ΥΠΠΟΑ, όπως αυτοί εξαγγέλθηκαν τον περασμένο Οκτώβριο. Με τη συγκρότηση του Συμβουλίου Περιφερειακής Πολιτισμικής Πολιτικής και του Συμβουλίου Σύγχρονου Πολιτισμού, «δίνεται προτεραιότητα στην ανασυγκρότηση της σύγχρονης πολιτισμικής ταυτότητας και της ανάδειξης των πόλεων και των περιφερειών».

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, «η ανασυγκρότηση αυτή βασίζεται στη συμπερίληψη όλων των πληθυσμιακών ομάδων, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς και στοχεύει στην πολιτισμική συνοχή μέσα από τη μείωση των ανισοτήτων, τις συμμετοχικές διαδικασίες και την παραγωγική και οικονομική αναζωογόνηση».

Μέσα από την εκπόνηση και εφαρμογή Περιφερειακών Επιχειρησιακών Σχεδίων θα δοθεί έμφαση στην πολιτισμική ανάπτυξη των περιφερειών, στην οργάνωση δικτύων πολιτισμού σε συνεργασία με φορείς της τοπικής κοινωνίας, στην αξιοποίηση του ενεργού πολιτισμικού κεφαλαίου, καθώς και στην ενίσχυση του δημιουργικού και καλλιτεχνικού πεδίου, της τοπικής παραγωγής πολιτισμικών προϊόντων, της καινοτομίας και της εξωστρέφειας.

Τα δύο Συμβούλια που θεσμοθετούνται (Περιφερειακής Πολιτισμικής Πολιτικής και Σύγχρονου Πολιτισμού) θα έχουν ως κεντρικό συνομιλητή και υποστηρικτή το ΥΠΠΟΑ, για την κατάρτιση των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Σχεδίων. Μέσω της σύστασης νέας Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής Σύγχρονου Πολιτισμού, η κεντρική δομή θα συνδέεται με τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Σύγχρονου Πολιτισμού στις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας.

Η περιφερειακή πολιτική έρχεται να καλύψει το χρόνιο έλλειμμα συγκροτημένης  πολιτικής για τον Σύγχρονο Πολιτισμό σε πανελλαδική κλίμακα, που αντανακλάται στις περιφερειακές ανισότητες της πολιτισμικής ανάπτυξης, καθώς και στη  διαφορά ύψους των διαθέσιμων πόρων μεταξύ Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Σύγχρονου Πολιτισμού.

Με βάση τον σχεδιασμό της περιφερειακής πολιτικής, οι τομείς του σύγχρονου πολιτισμού κάθε περιοχής (βιβλίο, θέατρο, σινεμά, χορός, μουσική, εικαστικά, design κ.λπ) θα διασυνδέονται επίσης με τον υπό ίδρυση «Οργανισμό Βιβλίου και Πολιτισμού» και με τον κόμβο νεανικής δημιουργικότητας «Ακροπόλ». Με τον τρόπο αυτό θα αλληλοσυμπληρώνονται και θα αλληλεπιδρούν με φορείς και συλλογικότητες, πανεπιστήμια, βιβλιοθήκες και κύτταρα πολιτισμού κάθε περιοχής, δημιουργώντας δυναμικά δίκτυα ισχυρής πολιτισμικής εμβέλειας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL