Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.2°C24.7°C
3 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
14.8°C19.6°C
3 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
15.4°C18.0°C
5 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C22.2°C
4 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.5°C20.9°C
0 BF 43%
Η υπουργός Πολιτισμού Μ. Ζορμπά στην "Αυγή": / Μ. Ζορμπά στην ΑΥΓΗ: Δεν πωλούνται τα μνημεία μας, ανήκουν σε όλους μας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η υπουργός Πολιτισμού Μ. Ζορμπά στην "Αυγή": / Μ. Ζορμπά στην ΑΥΓΗ: Δεν πωλούνται τα μνημεία μας, ανήκουν σε όλους μας

Στην αντεπίθεση βγαίνει το υπουργείο Πολιτισμού για το θέμα της "δήθεν παραχώρησης" ακινήτων αρχαιολογικού ενδιαφέροντος στο υπερταμείο και η πολιτική του ηγεσία διαψεύδει κατηγορηματικά, για δεύτερη συνεχή ημέρα, σενάρια και δημοσιεύματα του τελευταίου διαστήματος.

"Είναι αυτονόητη η θέση της κυβέρνησης και του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού: η πολιτιστική κληρονομιά δεν παραχωρείται, δεν υπάγεται σε καθεστώς συναλλαγής. Τα πολιτιστικά μνημεία προστατεύονται και το νόημα αυτής της προστασίας δεν αλλάζει. Η συλλογική μνήμη μας τα προστατεύει, η δημοκρατία μας τα προστατεύει, το σύνταγμά μας τα προστατεύει" δηλώνει στην "Αυγή" η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι:

"Η διαχείρισή τους αποτελεί αποκλειστική και αδιαπραγμάτευτη αρμοδιότητα του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Οι αρχαιολόγοι και όλοι οι άνθρωποι του πολιτισμού εργάζονται καθημερινά για να τα διατηρήσουν δίνοντας σύγχρονο νόημα στην ύπαρξή τους. Η κοινωνία προχωρά και αναπτύσσεται, βγαίνει από την κρίση και προσδοκά την επόμενη μέρα. Τα αρχαία μνημεία και κάθε ιστορικός τόπος μνήμης -από το πιο μικρό ιερό σε μια απομακρυσμένη γωνιά της χώρας μέχρι την Ακρόπολη- θα είναι πάντα εκεί ως σταθερά σημεία αναφοράς· όχι της συγκυριακής αγωνίας των πρωτοσέλιδων, αλλά της σιγουριάς μας για κάθε νέα σελίδα που γράφουμε από 'δώ και πέρα. Δεν πωλούνται, ανήκουν στους πολλούς, ανήκουν σε όλους μας".

Παράλληλα υπογραμμίζει ότι "τα αρχαία μνημεία, τα μουσεία, οι αρχαιολογικοί χώροι, οι ιστορικοί τόποι, η άυλη κληρονομιά, το σύνολο της πολιτιστικής κληρονομιάς στη χώρα μας συνθέτουν ένα σημαντικό μέρος του πολιτισμικού χάρτη πάνω στον οποίο καλούμαστε να σχεδιάσουμε στρατηγικές για τη διεύρυνση της πολιτισμικής δημοκρατίας".

"Η κουλτούρα", καταλήγει, "δεν είναι μονοσήμαντη έννοια. Είναι ζωντανή, εξελίσσεται, μεταμορφώνεται, συνδιαμορφώνεται με την κοινωνία, τις ανάγκες της και τις προσδοκίες της. Ως εκ τούτου η κουλτούρα είναι συνυφασμένη με το δημόσιο συμφέρον και εγγυάται πως η δημοκρατία στη χώρα μας είναι πράγματι υπόθεση των πολλών. Μέρος αυτής της κουλτούρας είναι τα αρχαία μνημεία και τα νοήματά τους".

Κ. Στρατής: Εξαιρούνται ρητώς ακίνητα με αρχαιολογικό χαρακτήρα

Στους ίδιους τόνους και ο υφυπουργός Πολιτισμού Κώστας Στρατής, μιλώντας στην "Αυγή", υπογραμμίζει ότι "καμία πράξη μεταβίβασης δεν έχει πραγματοποιηθεί για κανενός είδους ακίνητο" εξηγώντας ότι "με την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών ξεκινάει η διαδικασία να ελεγχθεί και να αξιολογηθεί μια εκτενής λίστα από ακίνητα που αποτελούν δημόσια περιουσία. Η λίστα αυτή περιλαμβάνει γύρω στα 10.000 ακίνητα σε όλη τη χώρα. Αυτά θα ελεγχθούν ένα προς ένα, έτσι ώστε, τελικά, να μεταβιβαστούν στην ΕΤΑΔ μόνο όσα έχουν αποκλειστικά εμπορικό χαρακτήρα.

Τα κριτήρια για την αξιολόγηση αυτή είναι σαφή και αναφέρονται τόσο στην απόφαση του υπουργείου Οικονομικών όσο και στον νόμο για την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (υπερταμείο). Σε αυτά εξαιρούνται ρητώς ακίνητα με αρχαιολογικό χαρακτήρα".

Σε ό,τι αφορά το υπουργείο Πολιτισμού ο υφυπουργός τονίζει ότι "έχει ξεκινήσει ήδη ο εξονυχιστικός έλεγχος προκειμένου να εντοπιστούν αρχαία και νεότερα μνημεία, μουσεία, αρχαιολογικοί χώροι, ιστορικοί τόποι και γενικότερα ακίνητα που συνδέονται με την πολιτιστική κληρονομιά εν γένει, που βρίσκονται στη λίστα. Αυτά θα εξαιρεθούν και δεν θα μεταβιβαστούν στην ΕΤΑΔ".

Διευκρινίζει επίσης ότι "η παράγραφος 5 του νόμου για την ΕΕΣΥΠ για τη διατήρηση της διαχείρισης ακινήτων από την ΕΤΑΔ δεν αφορά καθόλου ακίνητα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Η παράγραφος αυτή αφορά ακίνητα που ήδη διαχειριζόταν η ΕΤΑΔ πριν από την ψήφιση του συγκεκριμένου νόμου, στα οποία, βέβαια, δεν περιλαμβάνονται ακίνητα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Αυτά τα διαχειριζόταν, τα διαχειρίζεται και θα συνεχίσει να τα διαχειρίζεται αποκλειστικά το υπουργείο Πολιτισμού".

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, ο οποίος επανέφερε το θέμα, στη σημερινή του συνεδρίαση το συζητά κατά προτεραιότητα, ενώ το έχει εντάξει στην ατζέντα της συζήτησης στην από καιρού προγραμματισμένη συνάντηση που θα έχει με τον υφυπουργό Κώστα Στρατή την επόμενη Δευτέρα.

Υπενθυμίζεται ότι η συζήτηση για τη μεταβίβαση αρχαιολογικών χώρων, μνημείων και μουσείων της χώρας στο υπερταμείο ξεκίνησε πριν από περίπου μία εβδομάδα από στελέχη της Ν.Δ. στα Χανιά. Ο Χανιώτης υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, με ανακοίνωσή του στις 12 Σεπτεμβρίου, διέψευσε αναφέροντας χαρακτηριστικά:

"Πολλή φασαρία για το τίποτα. Με πρόσφατη απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής μεταβιβάστηκε στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (υπερταμείο) το σύνολο των ακινήτων του Δημοσίου, κατ’ εφαρμογή του νόμου (Ν. 4389/2016). Στον ίδιο νόμο, όμως, προβλέπεται ρητά και η επιστροφή των ακινήτων που έχουν ιδιαίτερο πολιτιστικό, ιστορικό ή περιβαλλοντικό ενδιαφέρον. Σε αυτή την κατηγορία εμπίπτει η πλειοψηφία των ακινήτων του Δήμου Χανίων.

Στο υπερταμείο θα παραμείνουν αποκλειστικά ακίνητα που προσφέρονται αποκλειστικά για εμπορική αξιοποίηση. Προκαλεί κατάπληξη το ότι κάποιοι προσπάθησαν να δημιουργήσουν εντυπώσεις ακόμα και σε μία τόσο απλή και σαφή γραφειοκρατική διαδικασία. Πρέπει να είναι πραγματικά απελπισμένοι...".

Και η Νομαρχιακή Επιτροπή Χανίων την ίδια μέρα, δίνοντας την ακριβή εικόνα του θέματος, έκανε λόγο για "δημιουργία εντυπώσεων" από πλευράς Ν.Δ.

Στο μεταξύ η τομεάρχης Πολιτισμού της Ν.Δ. δηλώνει ότι "η κυβέρνηση και το υπουργείο Πολιτισμού αγνοούν επιδεικτικά τη συνταγματική τους υποχρέωση για την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Αδιαφορούν για την προστασία των μνημείων και των αρχαιολογικών χώρων. Τους ενημερώνουμε: Το πολιτιστικό απόθεμα της χώρας δεν πωλείται. Τα μνημεία δεν αποτελούν αντικείμενο συναλλαγής", ενώ ερώτηση για το θέμα κατέθεσε στη Βουλή η υπεύθυνη Πολιτισμού της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Χαρά Κεφαλίδου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL