Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
19.6°C22.5°C
3 BF 60%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.7°C23.4°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
22 °C
20.0°C22.6°C
1 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.6°C22.8°C
5 BF 38%
ΛΑΡΙΣΑ
Ψιχάλες μικρής έντασης
25 °C
24.1°C24.9°C
0 BF 36%
«Περνάμε στη φάση της αναπτυξιακής διάστασης του πολιτισμού»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

«Περνάμε στη φάση της αναπτυξιακής διάστασης του πολιτισμού»

Περνάμε στη φάση της αναπτυξιακής διάστασης του πολιτισμού τονίζει ο υφυπουργός Πολιτισμού Κώστας Στρατής ο οποίος αναφέρθηκε και στις προσλήψεις έκτακτου προσωπικού που έχουν ήδη γίνει για την κάλυψη του διερυμένου ωραρίου καθώς και στις 200 νέες προσλήψεις μονίμων αρχαιοφυλάκων, που θα στελεχώσουν τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους.

Ο ίδιος μιλώντας στο Κόκκινο Ρόδου 103.7 η κυβέρνηση επιδιώκει την ανάπτυξη μιας πολιτιστικής οικονομίας, μιας οικονομίας που περιστρέφεται γύρω από τον πολιτισμό, παράγοντας πλούτο και φτιάχνοντας αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας.

Όπως επεσήμανε, «κεντρικό εργαλείο στην ανάπτυξη της πολιτιστικής οικονομίας που οραματιζόμαστε, είναι το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων», που εισπράττει τα έσοδα από τους αρχαιολογικούς χώρους, τα Μουσεία και τα μνημεία της χώρας.

Ο υφυπουργός Πολιτισμού αφού ανέφερε τα σημαντικά όπως τα χαρακτήρισε βήματα που έχουν γίνει για την αναδιοργάνωση και αναβάθμιση του ΤΑΠ, βήματα τα οποία οδήγησαν στο διπλασιασμό των εσόδων από την πολιτιστική κληρονομιά, που ήδη υπερβαίνουν τα 100 εκατ., αναφέρθηκε στις σημαντικές δρομολογημένες πρωτοβουλίες όπως η επικαιροποίηση της τιμολογιακής πολιτικής εισιτηρίων και του πλαισίου για τις διαδικασίες και τα τέλη παραχώρησης των αρχαιολογικών χώρων, των μουσείων και των μνημείων.

«Καταρτίζεται και υλοποιείται πρόγραμμα αξιοποίησης των αναψυκτηρίων και ακινήτων του Υπουργείου, ιδίως για την παροχή προϊόντων και υπηρεσιών εστίασης υψηλής ποιότητας και την πραγματοποίηση πολιτιστικών εκδηλώσεων. Επίσης, θα εγκατασταθεί ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης επιχειρησιακών πόρων, ηλεκτρονικού εισιτηρίου, συστήματος ελέγχου πρόσβασης και συστήματος διαχείρισης πωλήσεων στους αρχαιολογικούς χώρους, τα μουσεία και τα μνημεία» σημείωσε ο ίδιος.

Σε ό,τι αφορά το ηλεκτρονικό εισιτήριο, ο υφυπουργός Πολιτισμού τόνισε ότι πρόκειται για το σημαντικότερο πρόγραμμα αναβάθμισης του ΤΑΠ που βρίσκεται σε εξέλιξη και το μεγάλο στοίχημα του υπουργείου για φέτος.

Η εφαρμογή του ξεκινάει από την Ακρόπολη και την Κνωσό, όπου έχει ολοκληρωθεί η τοποθέτηση του εξοπλισμού. Σε αυτήν τη φάση πραγματοποιούνται έλεγχοι σε πραγματικές συνθήκες επισκεψιμότητας. Μετά την ολοκλήρωση του έργου σε Ακρόπολη και Κνωσό, το ηλεκτρονικό εισιτήριο θα επεκταθεί στους 50 σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και μνημεία της χώρας, μεταξύ των οποίων η Δήλος, το Ακρωτήρι Θήρας, το Μουσείο Θήρας, η Αρχαία Θήρα, το Παλάτι Μεγάλου Μαγίστρου, Λίνδος, Αρχαιολογικό Μουσείο Ρόδου κλπ.).

Επιρπόσθετα, ο Λ.Στρατής αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο για την εκ νέου θέσπιση καθεστώτος Ενιαίας Τιμής για το σύνολο των βιβλίων, που αναρτήθηκε για δημόσια διαβούλευση και πρόκειται να ψηφιστεί την επόμενη εβδομάδα.

«Είχαμε δύο μνημονιακές πληγές στο χώρο του βιβλίου. Η μία ήταν η κατάργηση του φορέα (ΕΚΕΒΙ) και η κατάργηση της ενιαίας τιμής στις περισσότερες κατηγορίες βιβλίων το 2014. Για το πρώτο γίνονται έντονες συζητήσεις για τη δημιουργία ενός φορέα που θα αναλάβει με εξωστρεφή τρόπο να στηρίξει το βιβλίο και την φιλαναγνωσία, συνεργαζόμαστε και με το Εθνικό Ίδρυμα Πολιτισμού που κάνει εξαιρετική δουλειά. Στο δεύτερο κομμάτι, να πούμε ότι ολοκληρώθηκε και πέτυχε η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς. Με την ολοκλήρωση του προγράμματος, λοιπόν, επουλώνουμε μία μεγάλη πληγή της μνημονιακής περιόδου στον χώρο του Πολιτισμού»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL