Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.6°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.0°C24.3°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.9°C20.8°C
3 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.4°C23.9°C
2 BF 35%
Το ΥΠΠΟ για την αγωγή του Sotheby’s σχετικά με χάλκινο ειδώλιο αλόγου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το ΥΠΠΟ για την αγωγή του Sotheby’s σχετικά με χάλκινο ειδώλιο αλόγου

«Το υπουργείο Πολιτισμού αναμένει να του γνωστοποιηθεί η αγωγή του Sotheby's και της οικογένειας Howard και Saretta Barnet και θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος». τονίζει, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, το ΥΠΠΟ με αφορμή δημοσίευμα των Financial Times, που μεταξύ άλλων αναφέρει ότι ο οίκος δημοπρασιών Sotheby's άσκησε αγωγή εναντίον του υπουργείου επειδή διεκδίκησε αρχαιοελληνικό χάλκινο ειδώλιο αλόγου που επρόκειτο να δημοπρατηθεί.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η νομική αυτή ενέργεια κατατέθηκε την Τρίτη σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης από τον οίκο και τους ιδιοκτήτες του έργου, την οικογένεια των εκλιπόντων, Howard and Saretta Barnet, οι οποίοι αγόρασαν το ύψους 14 εκατ. χάλκινο ειδώλιο το 1973.

Θεωρείται, μάλιστα, ότι πρώτη φορά ο οίκος δημοπρασιών προβαίνει σε τέτοια κίνηση εναντίον μιας κυβέρνησης.

Το ειδώλιο, που χρονολογείται στον 8ο αιώνα π.Χ., έχει εκτιμηθεί μεταξύ 150.000 και 250.000 δολαρίων και επρόκειτο να δημοπρατηθεί από τον Sotheby's στη Νέα Υόρκη, στις 14 Μαΐου, μαζί με άλλα αντικείμενα από τη συλλογή των Barnet. Μάλιστα, κοσμούσε το εξώφυλλο του σχετικού καταλόγου.

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, μια μέρα πριν από τη δημοπρασία, το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού έστειλε επιστολή στον δημοπράτη που απαιτούσε να αποσύρει το αντικείμενο και να βοηθήσει για την επιστροφή του στην Ελλάδα, καθώς δεν υπάρχει τίποτα στα αρχεία του που να δείχνει πως το αντικείμενο βγήκε νόμιμα από τη χώρα, καθώς και ότι επιφυλάσσεται του δικαιώματος να λάβει τα απαραίτητα νομικά μέτρα για τον επαναπατρισμό του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL