Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C18.7°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.4°C18.0°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.3°C18.0°C
0 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C15.7°C
1 BF 69%
"Πλαστή" αλληλοβοήθεια σε υπαλλήλους του υπ. Πολιτισμού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Πλαστή" αλληλοβοήθεια σε υπαλλήλους του υπ. Πολιτισμού

Με τις πρώτες έγγραφες απαντήσεις του Ταμείου Αλληλοβοήθειας προς τους υπαλλήλους του υπουργείου Πολιτισμού που με αιτήσεις τους στο νέο Δ.Σ. ζήτησαν να πληροφορηθούν εάν φέρονται να έχουν εισπράξει εν αγνοία τους βοηθήματα ή δάνειο από το Ταμείο επιβεβαιώνεται πλήρως το ρεπορτάζ της "Αυγής" που δημοσιεύτηκε την προηγούμενη Πέμπτη (31.5.2018).

Προς επίρρωση όσων γράφαμε για χρέωση... αλληλοβοήθειας σε ανυποψίαστους υπαλλήλους, έρχεται η απάντηση του Ταμείου στην αίτηση που υπέβαλε υπάλληλος του ΥΠΠΟΑ (τα στοιχεία της είναι στη διάθεση της εφημερίδας) στις 23 Μαΐου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξε το Ταμείο από τα υπάρχοντα βιβλία πρωτοκόλου του ΤΑΥΠ ΥΠΠΟ που καλύπτουν την περίοδο μέχρι το 2014, προκύπτει ότι "στο χειρόγραφο βιβλίο πρωτοκόλλου 3.1.2013 - 31.12.2014 υπάρχει εγγραφή με αρ. πρωτ. (...) όπου αναφέρεται το όνομά σας με θέμα 'αίτηση δανείου και βοηθήματος'", όπως επίσης ότι "στο ηλεκτρονικό αρχείο Πρακτικών Δ.Σ., το όνομά σας αναφέρεται στο υπ' αρ. (...) πρακτικό Δ.Σ. του ΤΑΥΠ ΥΠΠΟ, με το οποίο εγκρίθηκε η χορήγηση βοηθήματος 1.500 ευρώ στο όνομά σας". Στην απάντησή του το Ταμείο σημειώνει επίσης ότι "μέχρι και σήμερα δεν έχει λάβει χώρα η παράδοση του αρχείου και των στοιχείων που σχετίζονται με δάνεια και βοηθήματα". (Τα πλήρη στοιχεία είναι στη διάθεση της εφημερίδας).

Με την επίσημη πλέον απάντηση ότι ζήτησε και έλαβε εν αγνοία της 1.500 ευρώ, η υπάλληλος έσπευσε να δηλώσει στο ΤΑΥΠ αφενός ότι "ουδέποτε υπέβαλα αίτηση είτε για δάνειο είτε για βοήθηκα στο ΤΑΥΠ ΥΠΠΟ. Ουδέποτε είχα οποιαδήποτε συναλλαγή με το ΤΑΥΠ ΥΠΠΟ για κανένα από τα θέματα αρμοδιότητάς μου, ει μη μόνον το 'πολιτιστικό επίδομα', το οποίο λάμβανα ως ΙΔΑΧ υπάλληλος του ΥΠΠΟΑ χωρίς ποτέ να έχω καταθέσει καμία αίτηση γι' αυτό. Σε περίπτωση που υπάρχει τέτοια αίτηση στα αρχεία σας, σας δηλώνω ανεπιφύλακτα ότι αυτή δεν έχει συνταχθεί και υπογραφεί από εμένα ούτε από τρίτο εξουσιοδοτημένο από εμένα πρόσωπο". Αφετέρου ότι "ουδέποτε έλαβα βοήθημα από το ΤΑΥΠ ΥΠΠΟ ούτε έλαβα ποτέ γνώση ότι είχε εγκριθεί οποιοδήποτε ποσό βοηθήματος στο όνομά μου. Άλλωστε, το έτος 2014 δεν χρειάστηκα ούτε εγώ ούτε κάποιο μέλος της οικογένειάς μου οικονομική βοήθεια για λόγους υγείας ή κοινωνικής αλληλεγγύης, ώστε να δικαιολογείται η παροχή βοηθήματος από το ΤΑΥΠ. Εξάλλου, στον τραπεζικό μου λογαριασμό δεν υπάρχει κατάθεση 1.500 ευρώ ή οποιουδήποτε άλλου ποσού από το ΤΑΥΠ, ούτε ουδέποτε παρέλαβα από το ΤΑΥΠ χρήματα διά ζώσης. Σε περίπτωση που υπάρχει τέτοια εγγραφή ποσού στα αρχεία σας, σας δηλώνω ανεπιφύλακτα ότι ουδέποτε και με κανέναν τρόπο παρέλαβα εγώ ή τρίτο εξουσιοδοτημένο από εμένα πρόσωπο, οποιοδήποτε ποσό".

Τέλος, ζητάει από το Ταμείο να ερευνήσει "αν κάποιος ενήργησε παράνομες πράξεις έναντι του Δημοσίου στο όνομά μου εν πλήρη αγνοία μου και να μου στείλετε τα αποδεικτικά στοιχεία".

Προφανώς οι προηγούμενες διοιηκήσεις του ΤΑΥΠ προσέφεραν απλόχερα... "πλαστή" αλληλοβοήθεια. Το ρεπορτάζ της "Αυγής" έχει καταγράψει μόνο μερικούς ανυποψίαστους υπαλλήλους. Πόσοι είναι όσοι εν αγνοία τους φέρονται να έλαβαν βοηθήματα ή δάνεια και πόσα χρήματα άραγε έφυγαν από τον δημόσιο κορβανά προς άγνωστες τσέπες;

Το νέο Δ.Σ. του ΤΑΥΠ, όπως αποδεικνύεται τώρα, μάλλον είχε βάσιμες υποψίες όταν, τον περασμένο Φεβρουάριο, την περίοδο δηλαδή της κατάληψης του κτηρίου του Ταμείου Αλληλοβοήθειας στην οδό Τροίας 43, από την πλειοψηφία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΥΠΠΟ, σύμφωνα με πληροφορίες μας, κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηnών σχετικά με το ζήτημα της μη παράδοσης στοιχείων από την απελθούσα διοίκηση και διεύθυνση και τη συνακόλουθη πλήρη αδυναμία του να επιληφθεί των υποθέσεων του Ταμείου (μισθοδοσία προσωπικού, πληρωμές κατασκηνωτικού επιδόματος) και την αδυναμία του να διασφαλίσει τα απαραίτητα στοιχεία για τους ελέγχους που βρίσκονταν σε εξέλιξη εκείνη τη στιγμή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL