Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ: Θετική πρωτοβουλία για την ανάδειξη της Μακρονήσου σε μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς

Το ελληνικό Κοινοβούλιο, το Υπουργείο Πολιτισμού, η Τοπική Αυτοδιοίκηση και όλοι οι αρμόδιοι φορείς οφείλουν να προχωρήσουν σε συγκεκριμένες κινήσεις, ώστε να συνδράμουν και να επιταχύνουν την προσπάθεια αυτή

"Η Μακρόνησος δεν είναι απλώς ένας τόπος εξορίας και βασανισμού για χιλιάδες κομμουνιστές, πολιτικούς κρατούμενους και αγωνιστές της Αριστεράς, λόγω των πολιτικών τους πεποιθήσεων. Είναι ένα σύμβολο αντίστασης απέναντι στην προσπάθεια για «εθνική αναμόρφωση», που ξεκίνησε την περίοδο του εμφυλίου πολέμου. Είναι ένα ορόσημο με παγκόσμιο βεληνεκές, ακριβώς διότι στον πυρήνα του υπάρχει η έννοια της καταπάτησης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας" αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ.

"Η διατήρηση και ανάδειξη των ιστορικών ντοκουμέντων, που συνοδεύουν τη Μακρόνησο, συνιστά απολύτως αναγκαία συνθήκη, προκειμένου να μην αφεθεί το μονοπώλιο της ιστορικής μνήμης σε εκείνους που επιδιώκουν να παραχαράξουν την ιστορία και να παραστήσουν τους μοναδικούς «ιδιοκτήτες» της. Πολύ περισσότερο σήμερα, η μνήμη μπορεί να αποτελέσει σημαντικό όπλο ανάσχεσης, απέναντι στην απόπειρα της ακροδεξιάς να ανακτήσει έδαφος σε εθνικό και πανευρωπαϊκό επίπεδο".

Σε αυτό το πλαίσιο, θεωρούμε ιδιαίτερα θετική την Πρωτοβουλία συγκρότησης Επιτροπής για την Ανάδειξη της Μακρονήσου σε Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Το ελληνικό Κοινοβούλιο, το Υπουργείο Πολιτισμού, η Τοπική Αυτοδιοίκηση και όλοι οι αρμόδιοι φορείς οφείλουν να προχωρήσουν σε συγκεκριμένες κινήσεις, ώστε να συνδράμουν και να επιταχύνουν την προσπάθεια αυτή. Είναι επίσης απαραίτητο να ληφθούν πρωτοβουλίες, για να ενισχυθεί συνολικά η θέση της ιστορικής μνήμης στην εκπαιδευτική διαδικασία, ώστε οι μαθητές και οι μαθήτριες να διδάσκονται τα ιστορικά γεγονότα στην πραγματική τους διάσταση, χωρίς στρεβλώσεις.

Η διατήρηση της ιστορικής μνήμης είναι δικαίωμα και καθήκον του ελληνικού λαού. Για να μην επιστρέψουμε σε σκοτεινές εποχές, για να οικοδομήσουμε το μέλλον σε στέρεες βάσεις" καταλήγει η ανακοίνωση της Νεολαίας.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Όλοι στο Παλαί ντε Σπορ

Η σημερινή συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη με ομιλητή τον Αλέξη Τσίπρα στέλνει δύο μηνύματα. Το πρώτο, που έχει σταλεί από καιρό με μια πλειάδα συγκεντρώσεων σε όλη την Ελλάδα, είναι ότι οι...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο