Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C25.3°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.3°C21.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.5°C24.5°C
3 BF 40%
Άνοιξε ο δρόμος για τη διάλυση της ΑΕΠΙ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Άνοιξε ο δρόμος για τη διάλυση της ΑΕΠΙ

Ο Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ) θα μπορεί να αναλάβει το έργο της ΑΕΠΙ για διάστημα έως δύο ετών στην περίπτωση που ανακληθεί η άδεια λειτουργίας της ΑΕΠΙ, σύμφωνα με τροπολογία του υπουργείου Πολιτισμού που ψηφίστηκε χθες στο νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών. Με την τροπολογία ουσιαστικά ανοίγει ο δρόμος για τη λύση της "αμαρτωλής" ΑΕΠΙ χωρίς να χάσουν τα δικαιώματά τους οι δημιουργοί.

Λ. Κονιόρδου: Προστατεύουμε τους δημιουργούς και το δημόσιο συμφέρον

"Παρεμβαίνουμε κυρίως και πρωτίστως για λόγους δημοσίου συμφέροντος που αφορούν την προστασία του πολιτισμού, την τήρηση της νομιμότητας χρήσης πνευματικών έργων, τη δημοσιονομική σταθερότητα και τη διεθνή παρουσία της Ελλάδας στον τομέα των πνευματικών δικαιωμάτων" τόνισε η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου.

Την ανάκληση της τροπολογίας ζήτησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Νίκος Παναγιωτόπουλος σημειώνοντας ότι "οι τροπολογίες μεσούσης της συζήτησης είναι βολικός τρόπος για την κυβέρνηση ώστε να περνά θέματα στα οποία κρύβονται διαβόλοι". "Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Ευρώπης στην οποία τα πνευματικά δικαιώματα θα τα διαχειρίζεται το κράτος έστω και για ένα περιορισμένο διάστημα", εκτίμησε η βουλευτής της Ν.Δ. Όλγα Κεφαλογιάννη υποστηρίζοντας ότι ο ελέγχων θα είναι και ελεγχόμενος. "Η ειδική μεταβατική υπηρεσία που συστήνεται δεν είναι κρατική υπηρεσία. Ο ΟΠΙ είναι φορέας ιδιωτικού δικαίου. Ο νέος φορέας είναι ανεξάρτητος και αυτοχρηματοδοτείται", υπογράμμισε η υπουργός Πολιτισμού και πρόσθεσε ότι "αυτή η κυβέρνηση έχει εγρήγορση στο θέμα του ελέγχου και είναι αυτή που ξεκίνησε τον έλεγχο στην παθογένεια δεκαετιών" και ο πραγματικός έλεγχος θα ασκείται και από τον διαχειριστή και από το υπουργείο και από ελεγκτικές αρχές.

"Όλη αυτή η ιστορία γίνεται για την ΑΕΠΙ; Υπάρχουν δημοσιεύματα που το αναφέρουν. Τι σκέφτεστε να κάνετε; Ποιο είναι το κατεπείγον; Είναι τροπολογία για να περάσει νύχτα;" ρώτησε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χαρά Κεφαλίδου. "Αφορά και την ΑΕΠΙ, αλλά όχι μόνο την ΑΕΠΙ", ξεκαθάρισε η υπουργός. "Η τροπολογία υπηρετεί την εμπορευματοποίηση στη διαχείριση των πνευματικών δικαιωμάτων", εκτίμησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, ενώ ο βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς πρότεινε την δημιουργία φορέα συλλογικής διαχείρισης και μεταβίβαση σε αυτόν των αρμοδιοτήτων της ΑΕΠΙ.

Η τροπολογία

Με την τροπολογία ορίζεται ότι σε περίπτωση ανάκλησης της άδειας λειτουργίας ενός Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης ή Ανεξάρτητης Οντότητας Διαχείρισης από τον υπουργό Πολιτισμού θα μπορεί ο ΟΠΙ να ασκήσει τη συγκεκριμένη λειτουργία για διάστημα έως δύο ετών έως ότου τη συλλογική διαχείριση αναλάβει άλλος ΟΣΔ ή συσταθεί νέος. Για τον σκοπό αυτό ιδρύεται στον ΟΠΙ Ειδική Υπηρεσία έκτακτης διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων και προστίθεται στους σκοπούς του η διαχείριση, η είσπραξη, η διανομή και η απόδοση των πνευματικών δικαιωμάτων των δικαιούχων - μελών του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης. Σημειώνεται ότι στον ΟΠΙ θα μεταβιβαστούν τα χρηματικά ποσά που τηρούνται στους χωριστούς ειδικούς λογαριασμούς, τυχόν αξιόγραφα και λοιποί άυλοι τίτλοι

Επίσης διορίζεται προσωρινός διαχειριστής, ο οποίος έχει την ευθύνη διαχείρισης των δικαιωμάτων των δικαιούχων. Ως προσωρινός διαχειριστής επιλέγεται πρόσωπο εγνωσμένου κύρους και ανάλογης επαγγελματικής εμπειρίας σε οικονομικά ή νομικά θέματα. Το πρόσωπο αυτό μπορεί να είναι υπάλληλος του Δημοσίου ή του ευρύτερου δημόσιου τομέα, οπότε θεωρείται αυτοδίκαια αποσπασμένος στη θέση αυτή για το χρονικό διάστημα άσκησης των καθηκόντων του. Ο προσωρινός διαχειριστής υποχρεούται να υποβάλλει εξαμηνιαία έκθεση πεπραγμένων στο Δ.Σ. του ΟΠΙ και στον υπουργό Πολιτισμού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL