Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.7°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.5°C18.5°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.4°C18.0°C
4 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C19.9°C
3 BF 40%
Σαράντα χρόνια δεν είδε, δεν άκουσε η Ν.Δ.!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σαράντα χρόνια δεν είδε, δεν άκουσε η Ν.Δ.!

Τις πολιτικές και τους άξονες του στρατηγικού σχεδιασμού για τον πολιτισμό παρουσίασε στη Βουλή η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, η οποία, απαντώντας σε επερώτηση της Ν.Δ. στη Βουλή, επεσήμανε ποια ήταν η κατάσταση στον χώρο του πολιτισμού και ποια βήματα έχουν γίνει. Η Λ. Κονιόρδου σημείωσε ότι ο καταστροφολογικός λόγος της Ν.Δ. έχει εισχωρήσει και στα θέματα του πολιτισμού.

"Σας ακούω με πολύ μεγάλη υπομονή όλη αυτήν την ώρα. Συμφωνώ μαζί σας ότι ο πολιτισμός ενώνει, γεφυρώνει. Όμως αναρωτιέμαι αν τα 40 χρόνια που ζω και εργάζομαι σε αυτήν τη χώρα, ζω στη χώρα η οποία εμφανίζει όλα αυτά που εσείς κατηγορείτε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι έχει καταστρέψει. Πραγματικά θα μπορούσε να είχε γεφυρώσει ο πολιτισμός, αρκεί να είμαστε ακριβείς σε αυτά που λέμε και να μην τοποθετούμαστε καταστροφολογώντας θλιβερά με στοιχεία που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα" τόνισε η Λ. Κονιόρδου στους βουλευτές της Ν.Δ.

Πρώτα τα επείγοντα, όπως "η ανωμαλία της ΑΕΠΙ"

Η υπουργός Πολιτισμού αναφέρθηκε στην πρόοδο που έχει γίνει υπογραμμίζοντας ότι υπάρχουν δύο κατηγορίες. Η πρώτη είναι τα επείγοντα θέματα "που ζητούν λύση. Τρανταχτό παράδειγμα είναι ο νόμος για τα πνευματικά δικαιώματα. Δεν είχε εξυγιανθεί το τοπίο των πνευματικών δικαιωμάτων ποτέ. Όλοι ήξεραν την παθογένεια, μόνο που κανένας δεν παρενέβη σε αυτόν τον τομέα. Αυτή η κυβέρνηση ξεκίνησε τον έλεγχο στην ΑΕΠΙ με τα γνωστά αποτελέσματα και προχωράει σε νομοθετικές πρωτοβουλίες για να τεθεί τέλος σε αυτήν την ανωμαλία".

Μελέτες για έργα ΕΣΠΑ

Από εκεί και πέρα η Λ. Κονιόρδου επεσήμανε πως "στον αρχαιολογικό τομέα, που έχει από τις πιο σοβαρές δομές σε υπουργείο, ως προτεραιότητα εξασφαλίζουμε ώριμες μελέτες. Εφόσον δεν έχουμε πλέον τα τομεακά προγράμματα ΕΣΠΑ, αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να ετοιμάζουμε μελέτες, να είναι έτοιμες προς ένταξη. Θέλουμε να έχουμε δίκαιη κατανομή των πόρων, όχι κάποιες Περιφέρειες να παίρνουν περισσότερα και κάποιες άλλες να είναι ξεχασμένες. Και επίσης θέλουμε μέγιστη αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων μέχρι και το τελευταίο ευρώ. Υποστηρίζουμε την ανάπτυξη των περιφερειακών δομών παράλληλα με τον εξορθολογισμό των εποπτευόμενων φορέων. Επιδιώκουμε την αποκέντρωση. Τον διάλογο του κέντρου και της περιφέρειας".

Τι παρέλαβε

Παράλληλα η υπουργός Πολιτισμού υπενθύμισε ποια ήταν η κατάσταση το 2015. "Παραλάβαμε ένα υπουργείο χωρίς τομεακά προγράμματα και το γνωρίζετε πολύ καλά. ΕΣΠΑ - τομεακά δεν διαθέτει το υπουργείο Πολιτισμού. Παραλάβαμε ένα υπουργείο που έχουν υποστελεχωθεί οι δομές του λόγω αποχώρησης έμπειρων στελεχών. Παραλάβαμε έναν σύγχρονο πολιτισμό με έλλειψη κανόνων λειτουργίας. Εγκατάλειψη των φορέων με συνεχείς δημιουργίες χρεών, έλλειψη οργανισμών, αιφνίδιες, αψυχολόγητες περικοπές επιχορηγήσεων χωρίς ιεράρχηση με σοβαρές επιπτώσεις" είπε προσθέτοντας ότι υπήρχε και έλλειψη περιφερειακής πολιτικής.

Η Ν.Δ. θυμήθηκε τα "κλέη" της Αμφίπολης

Για "πρωτοφανή αδράνεια του υπουργείου Πολιτισμού" και "παντελή αδυναμία της ηγεσίας του υπουργείου" έκανε λόγο η εισηγητής της Ν.Δ. Όλγα Κεφαλογιάννη υποστηρίζοντας ότι η υπουργός απέτυχε στην οργάνωση και τη χρηματοδότηση του πολιτισμού. Με αναφορά σε ομιλία του Ευάγγελου Αβέρωφ το 1957 στον ΟΗΕ για τη "μεγάλη ιδέα" του πολιτισμού ξεκίνησε ο βουλευτής της Ν.Δ. Κώστας Τασούλας υποστηρίζοντας ότι το υπουργείο Πολιτισμού "έχει υποστεί κατάχωση". Η Ν.Δ. έδωσε έμφαση στο θέμα της Αμφίπολης, όπου είχε επενδύσει πολιτικά το 2014. Είναι χαρακτηριστικό ότι μίλησαν και οι δύο βουλευτές Σερρών της Ν.Δ. Κώστας Αχ. Καραμανλής και Φωτεινή Αραμπατζή.

Με τους στίχους του Σαίξπηρ "λόγια, λόγια, λόγια" σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Θέμης Μουμουλίδης τις ομιλίες της αντιπολίτευσης και πρόσθεσε: "Είναι φανερό ότι οι ομιλητές της Ν.Δ. απουσίαζαν για χρόνια από την Ελλάδα και επέστρεψαν τα τελευταία τρία χρόνια".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL