Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Χρηματοδότηση "από τα κάτω"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Χρηματοδότηση "από τα κάτω"

Εντυπωσιακή ανταπόκριση από το κοινό βρήκε μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα το κάλεσμα οικονομικής ενίσχυσης μέσω συμμετοχικής χρηματοδότης, διαδικασία γνωστή ως crowdfunding, που απηύθυναν ο Δημήτρης Αλεξάκης και η Φωτεινή Μπάνου, διαχειριστές του Κέντρου Ελέγχου Τηλεοράσεων στην Κυψέλη. Μέσω της πλατφόρμας Interdemos, του περιοδικού "Vacarme" και του διεθνούς μεταφραστικού δικτύου Tlaxcala Network, ο Δημήτρης και η Φωτεινή απέστειλαν μήνυμα οικονομικής στήριξης του ανεξάρτητου αυτού χώρου δημιουργίας που λειτουργεί εδώ και σχεδόν έξι χρόνια, ζητώντας το ποσό των 8.000 ευρώ, που, σύμφωνα με όσα εξηγούν, θα χρησιμοποιηθεί σε ανανέωση του ηχητικού συστήματος, του φωτιστικού σχεδιασμού και των καθισμάτων. Σχεδιάζεται επίσης το χτίσιμο κινητών παταριών για καλύτερη ορατότητα, καθώς επίσης και η απόκτηση ενός μηχανήματος ηχογράφησης για αρχειοθέτηση φιλοξενούμενων συναυλιών και ομιλιών.

Όπως εντυπωσιασμένοι μας εξηγούν, από τις 9 Φεβρουαρίου έως και χθες, το ποσό που είχε συγκεντρωθεί ανερχόταν στο ποσό των 6.360 ευρώ!

Το Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων δεν έχει λάβει έως σήμερα καμία κρατική ή ιδιωτική οικονομική παροχή και χορηγία. “Προσπαθούμε να βρούμε έναν τρόπο χρηματοδότησης που να ταιριάζει με αυτό που κάνουμε και τον τρόπο που το κάνουμε. Για μας η πηγή χρηματοδότησης πρέπει να ταυτίζεται με το τι προσφέρεις και ποιος είναι ο λόγος που αρθρώνεις. Δεν μπορείς να μιλάς για δικαιοσύνη και η χρηματοδότησή σου να είναι από off shore εταιρείες. Κάτι τέτοιο είναι εντελώς παράλογο. Έτσι προσπαθήσαμε να βρούμε ένα είδος χρηματοδότησης που να ταιριάζει στη φιλοσοφία του Κέντρου Ελέγχου Τηλεοράσεων. Για μας δεν έχει σημασία μόνο να αποκομίσουμε χρήματα, αλλά κι ο τρόπος που αυτά έφτασαν σε εμάς. Το ποσό είναι αρκετά ταπεινό σε σχέση με τη λειτουργία και το κόστος ενός χώρου που είναι ανοιχτός κάθε μέρα, ακόμα και 7 ημέρες την εβδομάδα”, εξηγεί ο Δ. Αλεξάκης.

Το κάλεσμα απευθύνεται τόσο στην Ελλάδα όσο και σε γαλλόφωνες χώρες, μέσω του Interdemos, μη κερδοσκοπικού συλλόγου με κέντρο τη Γαλλία, που προσφέρθηκε να οργανώσει το crowdfunding μέσω της πλατφόρμας Goteo, αφιερωμένης στα εγχειρήματα της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας.

Σύμφωνα με τον κ. Αλεξάκη, “η κύρια πηγή εσόδων του χώρου αποτελείται από το μοίρασμα των εισιτηρίων με τους καλλιτέχνες, από τους οποίους δεν ζητάμε ενοίκιο. Αναπτύσσουμε επίσης συνεργασίες με ομάδες και θέατρα από το εξωτερικό. Αυτό όμως που παραμένει η μεγάλη δύναμη είναι η προσωπική εργασία σε όλα τα πόστα του ΚΕΤ”.

Η ηλεκτρονική διεύθυνση οικονομικής συμμετοχής για όσους ενδιαφέρονται είναι: https://en.goteo.org/project/le-ket-une-scene-pour-l-art-et-la-politique-a-athe

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL