Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Η εναρκτήρια εκδήλωση του φετινού Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Το Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018 είναι μια πρωτοβουλία του Ευρωκοινοβουλίου και του Συμβουλίου της ΕΕ που θέτει στο προσκήνιο τον πλούτο της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η μουσική εκδήλωση «To Ρεμπέτικο συναντά το Flamenco και τα Fados», η εναρκτήρια του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018, που διοργάνωσε  το υπουργείο Πολιτισμού. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε  υπό την Αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας  κυρίου Πρ.Παυλοπούλου, στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2018. 

Τρεις αστικές λαϊκές παραδόσεις που γεννήθηκαν και αναπτύχθηκαν στα λιμάνια της Μεσογείου συναντήθηκαν στη σκηνή της Αίθουσας Δημήτρης Μητρόπουλος, με αφορμή την ένταξη της παράδοσης του Ρεμπέτικου στον διεθνή  Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ουνέσκο.

«Η ευρωπαϊκή πολιτική για την κληρονομιά κωδικοποιείται μέσα από τους τέσσερις άξονες που διατυπώθηκαν με αφορμή το έτος εορτασμού: Την δέσμευση ότι η κληρονομιά είναι κοινή, ανήκει σε όλους και οφείλουμε να την συνδέσουμε με τα παιδιά και τους νέους.

Την βιωσιμότητα με την ανάπτυξη πρωτότυπων πολιτικών επαναπροσέγγισης του μνημειακού αποθέματος αλλά και οικονομικής του αξιοποίησης. Την προστασία με την ανάπτυξη νέων προτύπων επεμβάσεων στα μνημεία και την με την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης. Την καινοτομία με έμφαση στην έρευνα, καινοτομία και κατάρτιση» ανέφερε στον χαιρετισμό της στο Μέγαρο Μουσικής,  η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λυδία Κονιόρδου».  

«Στόχος του υπουργείο Πολιτισμού είναι να υπενθυμίσει το αυτονόητο: ότι η Ελλάδα κατέχει μια εξέχουσα θέση στο ευρωπαϊκό πολιτιστικό οικοδόμημα» πρόσθεσε. «Φιλοδοξία μας είναι να προβληθεί η ελληνική κληρονομιά, ως βασικό συστατικό στοιχείο του Δυτικοευρωπαϊκού Πολιτισμού. Να προβάλουμε τους πρώτους μεγάλους ευρωπαϊκούς πολιτισμούς που αναπτύχθηκαν για πρώτη φορά εδώ, στο προϊστορικό Αιγαίο. Να ξαναθυμηθούμε ότι η Ευρώπη ανάγει τον καταγωγικό πολιτιστικό και πολιτικό μύθο στην κλασική Ελλάδα. Να μοχλεύσουμε την συζήτηση για τον κρίσιμο ρόλο του ελληνικού Βυζαντίου στην συγκρότηση της ευρωπαϊκής ταυτότητας κατά τον Μεσαίωνα. Να προβάλουμε τις άγνωστες πτυχές της νεώτερης κληρονομιάς μας». 

Το Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018 (ΕΕΠΚ2018) είναι μια πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θέτει στο προσκήνιο τον πλούτο της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς, προκειμένου να προβληθεί ο ρόλος της στη διαμόρφωση κοινής αντίληψης για την ταυτότητα και την οικοδόμηση του μέλλοντος της Ευρώπης.

Στο επίκεντρο των δράσεων του Έτους βρίσκεται η ενίσχυση των στρατηγικών αξιοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς προς την κατεύθυνση της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης, καθώς επίσης και η ανάδειξη της συμβολής της πολιτιστικής κληρονομιάς στην εκπαίδευση και στη δια βίου μάθηση, με έμφαση στα παιδιά, τους νέους, τους ηλικιωμένους, τις τοπικές κοινότητες και το δυσπρόσιτο κοινό.

Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία και θεωρεί απαραίτητη την παρουσία της χώρας μας σε αυτό το πλαίσιο καθώς είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να προβληθεί η πολύπλευρη δράση των πολιτιστικών φορέων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς. Στο πλαίσιο αυτό εστιάζει σε οκτώ θεματικές ενότητες οι οποίες εμπίπτουν στους στόχους του ΕΕΠΚ 2018, αλλά και συνδέονται με τρέχουσες εθνικές πολιτικές

- Προς τη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής πολιτιστικής ταυτότητας
- Προστασία, ενίσχυση και επανάχρηση της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς: αρχές και μεθοδολογία των επεμβάσεων
- Πολιτιστική κληρονομιά και νέοι 
- Άυλες παραδόσεις και συνέχειες
- Μεταναστευτικά κινήματα και το πολιτιστικό τους αποτύπωμα
- Πολιτιστική κληρονομιά και σύγχρονη δημιουργία σε διάλογο 
- Πολιτιστική και φυσική κληρονομιά 
- 100 χρόνια από την λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου 

Στο πλαίσιο των παραπάνω θεματικών ενοτήτων εντάσσονται, πέραν των καθιερωμένων ετήσιων εορτασμών, όπως οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς και οι Διεθνείς Ημέρες Μουσείων και Μνημείων, πολλαπλές δράσεις όπως συνέδρια, εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, καλλιτεχνικές και πολιτιστικές παραγωγές και εκδηλώσεις, ψηφιακές εφαρμογές, εκδόσεις βιβλίων, ξεναγήσεις σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία, και εκδηλώσεις με θέμα τα λαϊκά δρώμενα. 

Καθ’ όλη τη διάρκεια του 2018 θα υπάρχει η δυνατότητα υποβολής προτάσεων για δράσεις προς ένταξη στο ΕΕΠΚ2018, το οποίο συνεχώς θα εμπλουτίζεται.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Να μη χαθεί η ευκαιρία

Όπως φάνηκε και από τη συζήτηση και τις ψηφοφορίες για τα αναθεωρητέα άρθρα του συντάγματος από την επόμενη Βουλή στις επόμενες εκλογές θα συγκρουστούν δύο κόσμοι. Θα συγκρουστεί η πρόοδος με τη...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο