Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

ΚΑΣ: Τα πεπραγμένα του 2017 στην πρώτη συνεδρίαση του έτους

Τα περισσότερα θέματα που το απασχόλησαν την περυσινή χρονιά αφορούν παραχωρήσεις αρχαιολογικών χώρων και μνημείων για την πραγματοποίηση πολιτιστικών εκδηλώσεων

Απολογισμό της περυσινής χρονιάς έκανε χθες, όπως είθισται στην πρώτη συνεδρίαση κάθε νέου έτους, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο μέσω της προέδρου του, παρουσία της υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη γενική γραμματέα του ΥΠΠΟΑ και πρόεδρο του ΚΑΣ, Μαρία Ανδρεαδάκη - Βλαζάκη, το 2017 απασχόλησαν το ΚΑΣ 1.091 θέματα, από τα οποία τα 212 αφορούσαν παραχωρήσεις αρχαιολογικών χώρων και μνημείων. Όπως είπε η ίδια, επίκειται ρύθμιση η οποία θα περιορίζει τον αριθμό των σχετικών αιτημάτων που θα έρχονται στο ΚΑΣ, ώστε «το Συμβούλιο να έχει περισσότερο χρόνο για σοβαρότερα θέματα».

Ως προς τα υπόλοιπα θέματα, τα 130 αφορούσαν άδειες κινηματογράφησης και φωτογράφισης και τα 121 μελέτες για τη συντήρηση, αποκατάσταση και ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων και μνημείων, οι οποίες σχετίζονται με έργα ΕΣΠΑ, προγραμματικές συμβάσεις και άλλες περιπτώσεις.

Τα 72 θέματα είχαν να κάνουν με δημόσια έργα, τα 59 με έρευνες πεδίου και συστηματικές ανασκαφές, τα 55 με συγκρότηση επιτροπών για τον καθορισμό χρηματικής αξίας κατασχεθέντων, τα 50 με διοργάνωση εκθέσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, τα 46 με άδειες χρήσεων απεικονίσεων αρχαιολογικού περιεχομένου σε ηλεκτρονικές εκδόσεις και τα 45 με αναγκαστικές απαλλοτριώσεις ή απευθείας εξαγορές. Οι υπόλοιπες περιπτώσεις σχετίζονται, μεταξύ άλλων, με άδειες εγκατάστασης κεραιών κινητής - σταθερής τηλεφωνίας κοντά σε χώρους αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, χορήγηση αμοιβών, άδειες μελέτης, ψηφιοποίησης, μακροχρόνιους δανεισμούς αρχαίων, δωρεές κ.α.

Από την πλευρά της, η Λ. Κονιόρδου, αφού ευχαρίστησε τα μέλη του ΚΑΣ για το σημαντικό έργο που επιτελούν, έκανε σαφές ότι θα πρέπει να υπάρξουν νέες εύλογες χρονικές προθεσμίες σχετικά με τα αιτήματα παραχωρήσεων (π.χ. στο Ηρώδειο), ώστε και το έργο του ΚΑΣ να διευκολύνεται και οι ενδιαφερόμενοι να προγραμματίζουν έγκαιρα τις υποχρεώσεις τους.

(Με πληροφορίες από το ΑΜΠΕ)

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Σταθερά και αποφασιστικά

Η συμφωνία των Πρεσπών είναι ένας από τους λόγους που μπορεί κανείς να είναι περήφανος γι' αυτή την κυβέρνηση. Είναι μια συμφωνία που κλείνει πληγές δεκαετιών και τις εμποδίζει να κακοφορμίσουν σε...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο