Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Λυδία Κονιόρδου: Προς αποκατάσταση μέσω του ΕΣΠΑ το Αττικόν

Σχεδιάζεται και η ένταξη ιδιωτικών έργων για το πυρπολημένο κτήριο του Τσίλερ

Λύσεις (κυρίως μέσω ΕΣΠΑ) για να συμβάλει στην αποκατάσταση του πυρπολημένου από το 2011 κτηρίου του Τσίλερ (που στέγαζε τους κινηματογράφους Αττικόν και Απόλλων) αναζητεί το υπουργείο Πολιτισμού.

Όπως είπε χθες στη Βουλή η υπουργός Λυδία Κονιόρδου, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του Ποταμιού Σπύρου Λυκούδη, το κτήριο ιδιοκτησιακά ανήκει στο ίδρυμα Σταματίου Δεκόζη - Βούρου που έχει την υποχρέωση και τη μέριμνα για την αποκατάσταση. "Το υπουργείο δεν σχετίζεται με το συγκεκριμένο κτήριο και έτσι δεν μπορεί να παρέμβει με κάποιον τρόπο" είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: "Το κτήριο είναι ιδιωτικό. Δεν έχουμε το δικαίωμα να παρέμβουμε".

Όμως η αποκατάσταση του κτηρίου χάνεται μέσα στην αντιδικία δύο ιδρυμάτων: το Ίδρυμα Δεκόζη - Βούρου έπρεπε να δίνει το 40% των εσόδων στο Ίδρυμα Βούρου- Ευταξία που έχει το παρακείμενο Μουσείο της Πόλης των Αθηνών, αλλά αυτό δεν έγινε με αποτέλεσμα τα χρέη να αγγίζουν τα 26 εκατ. ευρώ. Το Ίδρυμα Νιάρχου πρότεινε να συνεισφέρει υπό τον όρο να μην εκποιηθούν τα ακίνητα στα επόμενα 20 χρόνια, αλλά τελικά απέσυρε τη δωρεά του.

"Κάποια στιγμή κάτι πρέπει να κάνουμε ως υπεύθυνη Πολιτεία για κάτι το οποίο δεν προχωράει μέσα απ’ αυτήν την απίστευτη δυσκολία που προκύπτει από τους εμπλεκόμενους" σχολίασε ο Σπ. Λυκούδης ζητώντας την ανάληψη πολιτικής πρωτοβουλίας.

Η Λ. Κονιόρδου ανακοίνωσε ότι "είμαστε σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Ιδιοκτητών Διατηρητέων Κτηρίων και Μνημείων για την ένταξη και ιδιωτικών έργων στο ΕΣΠΑ", διευκρινίζοντας ότι η προσπάθεια δεν έχει ολοκληρωθεί. Ακόμη, η υπουργός Πολιτισμού είπε ότι η κυβέρνηση "επεξεργάζεται σχέδιο βελτίωσης της εικόνας του ιστορικού κέντρου της Αθήνας με διάφορες δράσεις, με αξιοποίηση, επανάχρηση κτηρίων, με την ανάδειξη μνημείων, καθώς και τη βελτίωση των κοινόχρηστων χώρων του ιστορικού κέντρου". Επίσης, έχει ξεκινήσει διεργασίες για την παρέμβαση σε εγκαταλελειμμένα κτήρια που είναι επικίνδυνα για τους πολίτες. Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Πολιτισμού έχει αποκαταστήσει 22 κτήρια στο κέντρο της Αθήνας (π.χ. Ακροπόλ, Λοβέρδου, Μητρόπολη Αθηνών, Ιερό Ναό Κωνσταντίνου και Ελένης, Θέατρο Ρεξ, Εθνικό Θέατρο), 25 κτήρια στην Πλάκα και ελεύθερους χώρους (Ακρόπολη, Εθνικός Κήπος).

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Σταθερά και αποφασιστικά

Η συμφωνία των Πρεσπών είναι ένας από τους λόγους που μπορεί κανείς να είναι περήφανος γι' αυτή την κυβέρνηση. Είναι μια συμφωνία που κλείνει πληγές δεκαετιών και τις εμποδίζει να κακοφορμίσουν σε...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο