Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C26.3°C
2 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C26.0°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C24.8°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C24.0°C
2 BF 38%
Με εντάσεις η χθεσινή συνεδρίαση του ΚΑΣ / Αναβλήθηκε για την Τρίτη η συζήτηση για το Ελληνικό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Με εντάσεις η χθεσινή συνεδρίαση του ΚΑΣ / Αναβλήθηκε για την Τρίτη η συζήτηση για το Ελληνικό

Τη διακοπή της χθεσινής συζήτησης μέχρι τη συνεδρίαση της επόμενης Τρίτης, προκειμένου να εισαχθεί στο Συμβούλιο το θέμα της κήρυξης ή μη του αρχαιολογικού χώρου του Ελληνικού μαζί με το θέμα της έγκρισης ή μη του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης και της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, αποφάσισε πλειοψηφικά το ΚΑΣ κατά τη χθεσινή συνεδρίασή του. Την αναβολή της συζήτησης εισηγήθηκε η γενική γραμματέας του υπουργείου και προεδρεύουσα του ΚΑΣ Μαρία Αδρεαδάκη - Βλαζάκη μετά το νομικό ζήτημα που τέθηκε στην προηγούμενη μαραθώνια συνεδρίαση του ΚΑΣ, στις 5 Σεπτεμβρίου, που επίσης διεκόπη, αν το Συμβούλιο μπορεί να εξετάσει τις υπό κρίση μελέτες χωρικής ρύθμισης χωρίς να έχει προηγηθεί η κήρυξη ως αρχαιολογικού χώρου της περιοχής που προτείνει η αρμόδια Εφορεία.

Το θέμα τέθηκε σε ψηφοφορία, όπου έντεκα μέλη του ΚΑΣ πλειοψήφησαν υπέρ της εισήγησης της γενικής γραμματέως για διακοπή και έξι μειοψήφησαν. "Ο νόμος επιβάλει, πριν γνωμοδοτήσουμε για τη χωροθέτηση της επένδυσης ΣΟΑ και ΣΜΠΕ, να προχωρήσουμε στην εξέταση της κήρυξης ή μη του αρχαιολογικού χώρου του Ελληνικού" επισήμανε η εισηγήτρια και τόνισε ότι "έτσι τηρείται το άρθρο 12 του αρχαιολογικού νόμου και δεν τίθεται θέμα καταστρατήγησής του" και αναρωτήθηκε "ποιο μέλος θα προχωρήσει σε γνωμοδότηση για μια χωρική ρύθμιση χωρίς να ζητήσει την προηγούμενη εξέταση της κήρυξης όπως ακριβώς ορίζει ο νόμος;". Σε όλη δε τη διάρκεια της συνεδρίασης επαναλάμβανε: "Δεν μετακυλίω την ευθύνη στα μέλη του ΚΑΣ, αναλαμβάνω την ευθύνη να φέρω την πρόταση κήρυξης".

Κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου, που σε αρκετά σημεία της δημιουργήθηκε ένταση, με την εισήγηση της προέδρου του ΚΑΣ συμφώνησε "απολύτως" ο ομότιμος καθηγητής, αρχιτέκτονας, μηχανικός Μανώλης Κορρές τονίζοντας ότι "οι κανόνες ισχύουν για όλους. Μια φαινομενική διευκόλυνση τώρα ενδεχομένως να σημαίνει μια δυσκολία αύριο. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει καμία σύγκρουση ανάμεσα στις δύο πλευρές". Επιπλέον επισήμανε ότι "μπορούν να συνυπάρξουν και τα αρχαία με τα κτήρια που θα οικοδομηθούν. Αυτή είναι μια πάγια τακτική για όλη τη χώρα, δεν υπάρχει λόγος να ανησυχεί ούτε η αρχαιολογική κοινότητα ούτε οι επενδυτές. Η περιοχή είναι κενή, προβλέπεται μεικτή ανάπτυξη, μπορούν να βολευτούν και τα αρχαία. Πρέπει την άλλη Τρίτη να είναι έτοιμη πρόταση κήρυξης, να μην είναι μαξιμαλιστική, αλλά μια λελογισμένη πρόταση".

Ο ομότιμος καθηγητής Ιστορίας της Πόλης στο ΕΜΠ Δημήτρης Καρύδης συντάχθηκε επίσης με την εισήγηση της γενικής γραμματέως αναφέροντας ότι "η πρότασή της κατατείνει στην άρση των δυσκολιών" και πρότεινε να εισαχθεί το θέμα της κήρυξης προς εξέταση στην επόμενη συνεδρίαση του ΚΑΣ.

"Επί της αρχής" συμφώνησε και η διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, αναπληρώτρια προϊσταμένη της ΕΦΑ Πόλης Θεσσαλονίκης Πολυξένη Βελένη, θέτοντας ωστόσο το ερώτημα "γιατί δεν μπήκε στη σημερινή (χθεσινή) ημερήσια διάταξη" και επιμένοντας να συζητηθεί το θέμα στην παρούσα συνεδρίαση.

Από πλευράς της η νομική σύμβουλος του κράτους στο ΥΠΠΟ Ελένη Σβολοπούλου αρχικά ως προς το θέμα της κήρυξης είπε ότι "δεν υπάρχει νομικό, υπάρχει ηθικό θέμα. Είναι αρμοδιότητα της διοίκησης να φέρει το θέμα στο ΚΑΣ", στη συνέχεια όμως παραδέχτηκε ότι η κήρυξη "λογικά προηγείται" της έγκρισης χωρικών σχεδίων.

Ο καθηγητής Αρχαιολογίας Νίκος Σταμπολίδης υποστήριξε ότι "θα έπρεπε πριν από τις 5 Σεπτεμβρίου να έχει μπει μόνη της στην ημερήσια διάταξη η κήρυξη", για να αντικρούσει η κ. Βλαζάκη ότι "στις 5 Σεπτεμβρίου τέθηκε νομικό θέμα. Δεν διαβάσατε;" με τον κ. Σταμπολίδη να υποστηρίζει ότι "δεν είναι δυνατόν να συζητήσουμε για αναβολή".

Μικρή ένταση δημιουργήθηκε όταν η γενική διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Ελένη Κόρκα τόνισε ότι "οι υπηρεσίες κάνουν καλά τη δουλειά τους" και υποστήριξε οτι θα έπρεπε να έχει έρθει το θέμα στη σημερινή ημερήσια διάταξη. Η κ. Βλαζάκη ωστόσο επισήμανε ότι "ως γενική διευθύντρια που υπογράφετε την ημερήσια διάταξη θα έπρεπε να είχατε θέσει το θέμα σε απάντηση εγγράφου που σας έστειλα. Το έγγραφό μου μένει αναπάντητο".

Η αρχαιολόγος Μαρίζα Μαραθάκη επισήμανε ότι "η κήρυξη για έναν αρχαιολόγο είναι κάτι βασικό και πρέπει να προηγείται", ενώ η γενική διευθύντρια Αναστήλωσης Μουσείων και Τεχνικών Έργων Ευγενία Γατοπούλου υποστήριξε: "Να ασχοληθούμε σε δεύτερη φάση με την κήρυξη και να εξετάσουμε τώρα την έγκριση ΣΟΑ και ΣΜΠΕ".

Έξω από τη συνεδρίαση

Έξω από την αίθουσα συνεδρίασης του ΚΑΣ ήταν μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων και πολλοί αρχαιολόγοι αλλά και συντηρητές αρχαιοτήτων, που όπως ο ΣΕΑ επίσης είχαν κηρύξει στάση εργασίας κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, ο οποίος ανέβηκε για λίγο στο γραφείο της υπουργού Λυδίας Κονιόρδου, ο καθηγητής στο ΕΜΠ Νίκος Μπελαβίλας, η Ελένη Πορτάλιου και ο Δημήτρης Μπελαντής εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού, ο πρώην δήμαρχος Αργυρούπολης Ελληνικού Χρήστος Κορτζίδης, ο Δημήτρης Στρατούλης από τη ΛΑΕ, μέλη του τμήματος Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ κ.ά.

Πολιτικές αντιδράσεις...

Μετά τη νέα αναβολή στο ΚΑΣ, πηγές του Μεγάρου Μαξίμου σχολίαζαν ότι η ελληνική κυβέρνηση δίνει τον απαραίτητο χρόνο και χώρο στους θεσμούς και τη δημόσια διοίκηση να λειτουργήσουν με βάση τον νόμο σε όλες τις περιπτώσεις. Αυτό όμως δεν σημαίνει, προσθέτουν, ότι θα αποδεχθεί σκόπιμες κωλυσιεργίες που θα έθεταν υπό αμφισβήτηση τη δεδηλωμένη βούλησή της και την αποφασιστικότητά της για την ολοκλήρωση της επένδυσης στο Ελληνικό.

Είχαν προηγηθεί δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη για το Ελληνικό στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, ο οποίος ανέφερε ότι διαφωνεί με τις απόψεις να αγνοήσουμε είτε τα αρχαία είτε την επένδυση. "Υπάρχει όμως και η μέση οδός: να συνάψουμε μια προγραμματική συμφωνία, βάσει της οποίας η επένδυση θα προχωρά, τα αρχαία θα εντοπίζονται, θα προστατεύονται και θα αναδεικνύονται -όπως σωστά αναφέρατε το παράδειγμα του μετρό της Αθήνας, ένα τιτάνιο, επιτυχές έργο. Αυτό μπορεί να γίνει μοντέλο διαδικασίας, θα μπορούσαμε να το θεσμοθετήσουμε και για το μέλλον, όχι μόνο για το Ελληνικό. Να γίνει κανόνας, όταν υπάρχει αυτή η προγραμματική συμφωνία, το λεγόμενο μνημόνιο μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου και του επενδυτή, να περιλαμβάνει όλη τη διαβούλευση που πρέπει να γίνει. Επομένως, ναι, η επένδυση θα γίνει, με κατανόηση όμως των προβλημάτων από όλες τις όψεις τους. Ώστε και η επένδυση να προχωρήσει και τα αρχαία να μην καταστραφούν, δείχνοντας όλοι διάθεση ανεξάρτητα από τις απόψεις που είχαμε προηγουμένως. Διότι αυτή τη στιγμή υλοποιούμε μια δέσμευση που έχει αναληφθεί. Επομένως, ας γίνει με τον καλύτερο τρόπο".

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης δήλωσε έξω από την αίθουσα συνεδριάσεων του ΚΑΣ ότι "είμαστε εδώ γιατί πιστεύουμε ότι οι επενδύσεις που είναι αναγκαίες για τη χώρα μας πρέπει να σέβονται το περιβάλλον, φυσικό και πολιτισμικό. Με την έννοια αυτή, η επένδυση του Ελληνικού πρέπει να γίνει με σεβασμό και όχι κατά παρέκκλιση του αρχαιολογικού νόμου".

Η τομεάρχης Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ν.Δ. Όλγα Κεφαλογιάννη δήλωσε για το θέμα: "Η κυβέρνηση δεν θέλει και δεν μπορεί να προχωρήσει καμία επένδυση".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL