Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.3°C24.2°C
3 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C24.7°C
4 BF 37%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C23.8°C
2 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.6°C21.0°C
2 BF 75%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.4°C
3 BF 35%
Υπό την εποπτεία των δημιουργών η ΑΕΠΙ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Υπό την εποπτεία των δημιουργών η ΑΕΠΙ

Η συγκρότηση του 1ου Εποπτικού Συμβουλίου στην ΑΕΠΙ απασχόλησε κυρίως τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στο γραφείο της υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου με τους εκπροσώπους των τριών σωματείων των δημιουργών, ΑΣΜΑ 450+, ΜΕΤΡΟΝ και ΣΩΜΣΕ, αλλά και του υπό ίδρυση σωματείου ΥΠΕΡΒΑΣΗ, στην οποία συμμετείχαν επίσης η προσωρινή επίτροπος της ΑΕΠΙ και εκπρόσωπος του υπουργού Επικρατείας Χριστόφορου Βερναρδάκη.

Η υπουργός, επικροτώντας την απόφαση των δημιουργών για συγκρότηση ενιαίου μετώπου και την κατάρτιση κοινώς αποδεκτού οδικού χάρτη για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους και τη βιωσιμότητα του πλαισίου διαχείρισής τους, δεν θα κάνει χρήση του δικαιώματος που της δίνει ο νέος νόμος για τα πνευματικά δικαιώματα να διορίσει η ίδια το εννεαμελές πρώτο Εποπτικό Συμβούλιο της ΑΕΠΙ αλλά θα υιοθετήσει την πρόταση των δημιουργών, από τους οποίους ζήτησε να της στείλουν σήμερα τα ονόματα των μελών που οι ίδιοι προτείνουν για τη σύστασή του. Αναμένεται μέσα στην επόμενη, το αργότερο τη μεθεπόμενη, εβδομάδα να ανακοινωθεί η σύνθεσή του.

Για "εξέλιξη που ανοίγει τον δρόμο για την επίλυση ενός χρονίζοντος ζητήματος" κάνει λόγο το υπουργείο, ενώ η υπουργός δήλωσε ότι "η Πολιτεία θα συνεχίσει να είναι αρωγός στα δίκαια αιτήματα των δημιουργών λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα θεσμικά μέτρα, αρχής γενομένης από την άμεση συγκρότηση του πρώτου Εποπτικού Συμβουλίου της ΑΕΠΙ με τη συμμετοχή των μελών, σύμφωνα με τον προσφάτως ψηφισθέντα νόμο 4481/2017 για τους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης".

Η προσωρινή επίτροπος Μαρία Βλάχου επανέλαβε το πρόβλημα ρευστότητας που έχει αυτή τη στιγμή η ΑΕΠΙ, γεγονός που καθιστά αβέβαιη την πραγματοποίηση της διανομής του Β’ εξαμήνου του 2017, τον επόμενο μήνα.

Οι δημιουργοί πλέον, στο πλαίσιο του οδικού χάρτη που θα συναποφασίσουν και καθώς συμφωνούν ότι η μόνη πρόσφορη λύση στο θέμα της ΑΕΠΙ είναι η μετάβαση σε ΟΣΔ, αναλαμβάνουν να εξετάσουν τους τρόπους με τους οποίους μπορεί με τον καλύτερο τρόπο να γίνει η διαπραγμάτευση με τους μετόχους της για τη μεταβίβαση των μετοχών της εταιρείας στους ίδιους. Προς εξέταση βεβαίως είναι και ο τρόπος που θα γίνει αυτή καθ' αυτή η μετάβαση καθώς δεν προβλέπεται από το παρόν νομικό πλαίσιο.

Σε ό,τι αφορά το δικαστικό σκέλος της υπόθεσης, το Πρωτοδικείο Αθηνών με προχθεσινή του απόφαση απέρριψε την αγωγή που είχε καταθέσει η πλευρά Ξανθόπουλου, με την οποία ζητούσε να ανακληθεί η υπουργική απόφαση διορισμού προσωρινής επιτρόπου στην ΑΕΠΙ. Παράλληλα, την περασμένη εβδομάδα η ΑΕΠΙ κέρδισε την προσωρινή διαταγή που κατέθεσε καθ' υπόδειξη της προσωρινής επιτρόπου στο Πρωτοδικείο Αθηνών, για αναστολή της κατάσχεσης των ακινήτων της ΑΕΠΙ εκ μέρους της Eurobank. Στην εκδίκαση της υπόθεσης παρέστη το σωματείο ΑΣΜΑ που στην παρέμβασή του επισήμανε τις αρνητικές επιπτώσεις που θα προκληθούν στους δημιουργούς από τη διακοπή της διανομής των δικαιωμάτων τους στην περίπτωση που δεσμευθούν και κατασχεθούν τα ακίνητα της εταιρείας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL