Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Στα χέρια του εισαγγελέα το αρχείο της ΑΕΠΙ

Συσπειρώνονται οι δημιουργοί, σφίγγει ο κλοιός γύρω από τους μετόχους της εταιρείας

Αλυσιδωτές, εν μέρει πολύ θετικές, εξελίξεις προκάλεσε η αιφνιδιαστική κατάσχεση όλων των εταιρικών λογαριασμών της ΑΕΠΙ από τη Eurobank αλλά και η δεύτερη έφοδος της Οικονομικής Αστυνομίας στα γραφεία της εταιρείας στο Μαρούσι, αφού -αν μη τι άλλο- κατέδειξε την ανάγκη συσπείρωσης των Ελλήνων δημιουργών και τη δημιουργία κοινού μετώπου αντιμετώπισης της κατάστασης, πρώτα δείγματα της οποίας διαφάνηκαν στην έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε προχθές στο υπουργείο Πολιτισμού. Κι ενώ η ενότητα των δημιουργών αναδεικνύεται σε κομβικό στοιχείο τόσο για τη σημερινή, όσο, κυρίως, για την επόμενη ημέρα στην ΑΕΠΙ, υψίστης σημασίας αποδεικνύονται τα ευρήματα της Οικονομικής Αστυνομίας στο κτήριο του Αμαρουσίου.

Όσο κι αν φαίνεται οξύμωρο, η απεχθής κατά τα άλλα λέξη "κατασχεμένο", στην προκειμένη περίπτωση αποδεικνύεται πολύτιμη, καθώς διασώζει την ιστορία του ελληνικού τραγουδιού, από καταβολής του. Η προχθεσινή, στοχευμένη, έφοδος της Οικονομικής Αστυνομίας στα γραφεία της ΑΕΠΙ, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της “Αυγής”, έφερε στα χέρια του εισαγγελέα Πρωτοδικών τη βάση δεδομένων της εταιρείας, διασώζοντας το πολύτιμο αρχείο της και ανοίγοντας τον δρόμο για να καταστεί πλέον δημόσια περιουσία.

Ιστορική αξία

Πρόκειται για ανυπολόγιστης ιστορικής αξίας αρχείο, καθώς στοιχειοθετεί την ταυτότητα του ελληνικού τραγουδιού όπως διαμορφώνεται μέχρι σήμερα, με όσες αλλαγές έχουν επέλθει στη διάρκεια του χρόνου. Περιέχει όλα τα έργα των δημιουργών από καταβολής δημιουργίας τους, ελληνικά και ξένα. Τίτλοι, συνθέτες, στιχουργοί, ημερομηνίες, ότι δηλαδή εκπροσωπεί η ΑΕΠΙ, όλα καταγράφονται σ' αυτή την ψηφιακή βάση δεδομένων. Η κατάσχεσή της δεν διασώζει μόνο την Ιστορία του τραγουδιού μας. Είναι πολύ σημαντικό για τους Έλληνες δημιουργούς και τους κληρονόμους τους, ότι έχει κατασχεθεί η λογιστική απεικόνιση της εκταμίευσης των δικαιωμάτων τους, διαχρονικά. Ας σημειωθεί ότι το πελατολόγιο της ΑΕΠΙ, δηλαδή τα στοιχεία των χρηστών, έχει κατασχεθεί κατά την πρώτη έφοδο της Οικονομικής Αστυνομίας στα γραφεία της εταιρείας την 1η Μαρτίου.

Εκτός από την ανυπολόγιστη ιστορική αξία του αρχείου της ΑΕΠΙ και την κομβική σημασία του για τους ίδιους τους δημιουργούς, η κατάσχεσή του αποκτά και επιπλέον ιδιαίτερο βάρος, αφού αυτό το σημαντικό περιουσιακό στοιχείο δεν μπορεί να μεταβιβαστεί ούτε να γίνει αντικείμενο εμπορικής ή άλλης εκμετάλλευσης. Δεν βρίσκεται πλέον στα χέρια της οικογένειας των μετόχων, που μάλλον νιώθουν να φεύγει από πάνω τους ένα μεγάλο διαπραγματευτικό ατού, μεγάλης επίσης οικονομικής αξίας.

Διάλογος σε καλό κλίμα

Ένα πολύ θετικό, κομβικό για τις εξελίξεις στην ΑΕΠΙ όπως συνομολογείται, βήμα σημειώθηκε κατά την πολύωρη συνάντηση εκπροσώπων των τριών σωματείων των δημιουργών, "ΑΣΜΑ 450+", "ΜΕΤΡΟΝ" και "ΣΩΜΣΕ", της προσωρινής Επιτρόπου Μαρίας Βλάχου και της διευθύντριας του ΟΠΙ Ειρήνης Σταματούδη στο γραφείο της υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου την Πέμπτη το βράδυ. Ξεκίνησε ένας διάλογος σε καλό κλίμα, χωρίς εντάσεις, διαπιστώθηκε η ανάγκη να συσταθεί ένα κοινό μέτωπο εκ μέρους των δημιουργών και μαζί των εκδοτών, ώστε να αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τόσο η έκτακτη κατάσταση που δημιουργήθηκε μετά τη δέσμευση των εταιρικών λογαριασμών της ΑΕΠΙ από τη Eurobank, που ως άμεσο αποτέλεσμα είχε τη διακοπή κι αυτής της σταδιακής διανομής δικαιωμάτων προς τους δημιουργούς, όσο και, κυρίως, να σχεδιαστεί η επόμενη ημέρα. Στη λιτή ανακοίνωσή του το υπουργείο Πολιτισμού αναφέρει ότι "διαφάνηκαν σημεία σύγκλισης, και συζητήθηκαν προτάσεις των δημιουργών για την καλύτερη προστασία των δικαιωμάτων τους, με τη συμβολή του υπουργείου, όπου χρειάζεται". Από την πλευρά της, η υπουργός Λυδία Κονιόρδου σημείωσε ότι "οι δημιουργοί πρέπει ενωμένοι να συμβάλουν δυναμικά στην ανεύρεση λύσης και να είναι σίγουροι πως το υπουργείο θα συνεχίσει να παίρνει όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για την προστασία τους».

Στο δικαστικό μέτωπο τώρα, χθες εκδικάστηκε στο μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών η αίτηση ανάκληση της απόφασης της Eurobank για τη δέσμευση όλων των εταιρικών λογαριασμών της ΑΕΠΙ που κατέθεσε η ίδια κατόπιν εντολής της προσωρινής Επιτρόπου. Κρίθηκε απαραίτητη, μάλιστα, η άσκηση πρόσθετης παρέμβασης εκ μέρους της π. Επιτρόπου, καθώς θεωρείται πολύ κρίσιμη η αποδέσμευση των λογαριασμών, προκειμένου να λάβουν οι δημιουργοί το υπόλοιπο που τους οφείλεται από τη μερική εξόφληση που αποφάσισε να πραγματοποιήσει η διοίκηση της ΑΕΠΙ, από διανομή του πρώτου εξαμήνου του 2017. Η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί τη Δευτέρα. Με ενδιαφέρον περιμένουμε τις εξελίξεις της επόμενης εβδομάδας.

Δείτε όλα τα σχόλια