Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.4°C17.6°C
3 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.9°C15.9°C
1 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
9.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C14.7°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C14.5°C
1 BF 75%
ΛΥΔΙΑ Κονιόρδου: / Εκσυγχρονισμένοι κανόνες στα πνευματικά δικαιώματα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΛΥΔΙΑ Κονιόρδου: / Εκσυγχρονισμένοι κανόνες στα πνευματικά δικαιώματα

«Είναι πολύ σημαντική ημέρα. Έπειτα από 24 χρόνια μπαίνουν νέοι, εκσυγχρονισμένοι κανόνες στα πνευματικά δικαιώματα με την ευκαιρία της ενσωμάτωσης της σχετικής κοινοτικής Οδηγίας» τόνισε η υπουργός Πολιτισμού Λ. Κονιόρδου σχετικά με το νομοσχέδιο για τα πνευματικά δικαιώματα που ψηφίστηκε χθες από ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝ.ΕΛΛ. και Ένωση Κεντρώων. «Η Πολιτεία έρχεται, έπειτα από χρόνια αδράνειας και αδιαφορίας, να στηρίξει τα συμφέροντα των δημιουργών και να ρυθμίσει τις σχέσεις με τους χρήστες» επισήμανε η Λ. Κονιόρδου, κατηγορώντας την αντιπολίτευση ότι επί χρόνια αδιαφορούσε για τον «ελέφαντα στο δωμάτιο».

Η Λ. Κονιόρδου αναφέρθηκε και στην ΑΕΠΙ, υπενθυμίζοντας ότι η αντιπολίτευση καταψήφισε την τροπολογία για την τοποθέτηση επιτρόπου, αλλά εκ των υστέρων την επικροτεί. Η παρέμβαση στην ΑΕΠΙ έφερε αυξημένα έσοδα υπέρ των δημιουργών σε λιγότερο από δύο μήνες, «πολύ περισσότερο από το αντίστοιχο χρονικό διάστημα της προηγούμενης χρονιάς», όπως επισήμανε η Λ. Κονιόρδου, ενώ αποκάλυψε και τα σοβαρά διαχειριστικά και οικονομικά στοιχεία για την ΑΕΠΙ. Η υπουργός απέρριψε τα περί έλλειψης διαβούλευσης με τους φορείς, ενώ προχώρησε σε πολλές αλλαγές στο νομοσχέδιο υιοθετώντας τις παρατηρήσεις τους.

Οι αλλαγές στο νομοσχέδιο

Οι προβλέψεις για την εύλογη αμοιβή των δημιουργών από την αγορά κινητών και smartphones αποσύρθηκαν εν αναμονή της σχετικής δίκης που διεξάγεται, ενώ η εύλογη αμοιβή από την αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών και tablets αυξήθηκε από το 1% στο 2%. Το άρθρο 45 που αναφέρεται στις διαπραγματεύσεις μεταξύ δημιουργών και χρηστών σχετικά με τις αμοιβές αποσύρθηκε, με τη Λ. Κονιόρδου να σημειώνει ότι «είναι προτιμότερο να αφήσουμε τα δύο μέρη να βρουν τον τρόπο με τον οποίο θα διαπραγματευτούν».

Ως προς το ανώτατο όριο εξόδων διαχείρισης για τους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης, αυτό αυξήθηκε στο 25% για τους μικρότερους οργανισμούς που έχουν ετήσια ακαθάριστα έσοδα μέχρι 500.000 ευρώ. Η ρύθμιση για την ψηφιακή αναπαραγωγή έργων τέχνης στα σχολεία χωρίς άδεια των δημιουργών αποσύρθηκε, καθώς κρίθηκε ότι χρειάζεται περισσότερη συζήτηση με τους φορείς.

Τροπολογίες ΣΥΡΙΖΑ

Παράλληλα, η Λ. Κονιόρδου έκανε δεκτές τρεις τροπολογίες βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Η πρώτη τροπολογία αφορά την Ίδρυση Εθνικού Μουσείου Αγροτικού Κινήματος Κιλελέρ και κατατέθηκε από την Αν. Βαγενά και τον Ν. Παπαδόπουλο. Η δεύτερη αφορά εκπαιδευτικές άδειες υπαλλήλων της Εθνικής Πινακοθήκης και κατατέθηκε από την Έ. Γεωργοπούλου-Σαλτάρη και τον Π. Σκουρολιάκο. Η τρίτη αφορά τους τίτλους σπουδών των Σχολών Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης και κατατέθηκε από τους Ν. Φίλη, Αρ. Μπαλτά, Γ. Ακριώτη, Γ. Στέφος, Γ. Γεννιά και Ζ. Λιβανίου.

Απόσυρση άρθρου 67

Το άρθρο 67 του νομοσχεδίου για τα έργα σε µνηµεία, ιστορικούς τόπους και αρχαιολογικούς χώρους αποσύρθηκε επίσης. Νωρίτερα, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Ξυδάκης και Ν. Φίλης είχαν εκφράσει τις επιφυλάξεις τους για το συγκεκριμένο άρθρο. Ο Ν. Ξυδάκης επισήμανε ότι η επίμαχη διάταξη «ανοίγει τον δρόμο να γίνονται έργα πάνω στην πολιτιστική κληρονομιά χωρίς πολιτική ευθύνη και χωρίς επιστημονική γνωμοδότηση».

Ο Ν. Φίλης υπογράμμισε ότι το άρθρο «προσβάλλει βασικές αρχές της νομοθεσίας προστασίας των αρχαιολογικών χώρων» εκτιμώντας ότι «θέλοντας και μη εκτιθέμεθα ότι υπηρετούμε μικροσυμφέροντα ή μεσαία συμφέροντα ιδιωτικά στη χώρα μας». Και οι δύο εξέφρασαν τη διαφωνία τους με την απόσυρση του άρθρου 61, εκτιμώντας ότι οδηγεί σε υποβάθμιση της Ταινιοθήκης και της Εθνικής Βιβλιοθήκης. Το άρθρο αποσύρθηκε λόγω συναρμοδιότητας με το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και της ανάγκης διεξοδικού διαλόγου.

Σόου από τον Άδωνι

Από τη συζήτηση δεν έλειψε και ακόμα ένα από τα σόου εντυπώσεων του αντιπροέδρου της Ν.Δ. Άδ. Γεωργιάδη, ο οποίος ξεκίνησε μια συνωμοσιολογική συζήτηση, επιχειρώντας να εμπλέξει τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σ. Φάμελλο και τον αδερφό του και τραγουδιστή Μ. Φάμελλο στην... απόσυρση του αρχικού νομοσχεδίου του Αρ. Μπαλτά για τα πνευματικά δικαιώματα!

«Έχετε έναν βουλευτή, τον κ. Φάμελλο, ο οποίος έκανε πολύ μεγάλη φασαρία λόγω του αδερφού του, σας εξήγησε τι συνέβαινε με την ΑΕΠΙ και λόγω αυτού του γεγονότος έγινε το σχετικό lobbying στην Κοινοβουλευτική σας Ομάδα και το πήρατε πίσω» υποστήριξε ο Άδ. Γεωργιάδης, προκαλώντας την έντονη αντίδραση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ευτέλισε τη δημόσια χρήση του λόγου με ένα παραπολιτικό καφενόβιο κουτσομπολιό» τόνισε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φ. Βάκη αναφερόμενη στον αντιπρόεδρο της Ν.Δ., ενώ κάλεσε τη Ν.Δ. να συνέλθει, αντιλαμβανόμενη το «άθλιο επίπεδο κοινοβουλευτικού λόγου» στο οποίο έχει οδηγηθεί.

Κώστας Παπαγιάννης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL