Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.7°C15.4°C
2 BF 86%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.0°C13.3°C
4 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.0°C
3 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18 °C
16.0°C18.8°C
5 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
9.9°C10.7°C
3 BF 100%
Μυτιλήνη: Τη νέα πτέρυγα του Μουσείου-Βιβλιοθήκης Ελευθεριάδη-Τεριάντ εγκαινίασε η Λ. Κονιόρδου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μυτιλήνη: Τη νέα πτέρυγα του Μουσείου-Βιβλιοθήκης Ελευθεριάδη-Τεριάντ εγκαινίασε η Λ. Κονιόρδου

Κάτω από την υπεραιωνόβια δρυ στο εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής στον πατρογονικό ελαιώνα της οικογένειας των Ελευθεριάδηδων όπου ο Στρατής Ελευθεριάδης - Τεριάντ έχτισε τα μουσεία του, το μουσείο Θεοφίλου και το μουσείο - βιβλιοθήκη μοντέρνας τέχνης, στάθηκε χθες η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου και εγκαινίασε τη νέα πτέρυγα του Μουσείου - Bιβλιοθήκης Στρατή Ελευθεριάδη - Teriade (Τεριάντ), καθώς και την επανέκθεση της συλλογής Teriade.

«Αυτή τη στιγμή που ο τόπος μας περνά μια μεγάλη δοκιμασία, εμείς αντιστεκόμαστε μέσω του πολιτισμού που μας δίνει ξανά την αξιοπρέπεια, την πίστη στον εαυτό μας στην αξία τη διαχρονική αυτού του τόπου, μας δίνει κουράγιο και δύναμη να συνεχίζουμε» τόνισε η υπουργός.

Στην ξενάγησή της στους χώρους της νέας πτέρυγας του Μουσείου και της επανέκθεσης της συλλογής Τεριάντ από τους Άνη Κοντογιώργη και Στέλιο Δασκαλάκη που σχεδίασαν και εφήρμοσαν τη μουσειολογική μελέτη, η Λ. Κονιόρδου δήλωσε εντυπωσιασμένη από τον πλούτο των εκθεμάτων:

Τα περιοδικά VERVE (Οίστρος) τα σφραγισμένα από μεγάλους δημιουργούς όπως οι Ματίς, Μπράκ, Μπονάρ, Ρουό, Μαγιόλ με τα οποία ο δαιμόνιος Έλληνας επιδίωξε και κατάφερε να δημιουργήσει μια διαλεκτική σχέση ανάμεσα στους (εικαστικούς) καλλιτέχνες και στους συγγραφείς. Αλλά και τα 26 εικονογραφημένα βιβλία, τα αποκαλούμενα «Grand's Livres» (Μεγάλα Βιβλία), με συνδυασμό κειμένου και εικόνας πρωτότυπα έργα τέχνης, χειροποίητα έργα των Πικάσο, Σαγκάλ, Ματίς και άλλων «ιερών τεράτων» του Ευρωπαϊκού πολιτισμού. Κοντά σε αυτά μεσαιωνικά χειρόγραφα διανθισμένα με εικονογραφήσεις αλλά και έργα σύγχρονων Ελλήνων ζωγράφων όπως ο Τσαρούχης, ο Βακιρτζής, ο Κανέλλης και άλλοι. Μαζί και έργα του εμβληματικού λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου Χατζημιχαήλ τον οποίο «ανακάλυψε» και καθιέρωσε ο Στρατής Ελευθεριάδης - Τεριάντ αξιολογώντας τον σαν ένα γνήσιο εκφραστή της λαϊκής τέχνης, αλλά και διακρίνοντας στο «λαϊκό ζωγράφο» Θεόφιλο, στοιχεία που έβλεπε (και) σε πίνακες «μοντέρνων» ζωγράφων της εποχής στο Παρίσι.

«Το μουσείο, ανοιχτό βιβλίο, όπως συχνά αποκαλείται, επιφυλάσσει στον επισκέπτη του μια διαδρομή στον χρόνο και ένα ταξίδι στις κορυφογραμμές των καλλιτεχνικών επιτευγμάτων του 20ου αιώνα. Αντίγραφα των "Μεγάλων Βιβλίων" παραδίδονται στο βλέμμα κάθε τυχερού επισκέπτη. Στον τόπο αυτό, το Μουσείο Τεριάντ έρχεται να αποδείξει την εξωστρέφεια του ελληνικού πολιτισμού, να συμβάλει με τον καλύτερο τρόπο στην πολιτιστική συνομιλία και να διευρύνει του ορίζοντες μας, να δώσει πλούτο στον ελληνικό τόπο της Μυτιλήνης και ειδικά στους χαλεπούς καιρούς που διανύουμε έρχεται σαν μια αναγκαία απάντηση» σημείωσε η Λυδία Κονιόρδου.

Η ίδια, αναφερόμενη στον Στρατή Ελευθεριάδης – Τεριάντ, τόνισε ότι «είναι μια προσωπικότητα που εκπροσωπεί με τον καλύτερο τρόπο το πρόσφατο πολιτιστικό παρελθόν της χώρας μας και ταυτόχρονα είναι μια προσωπικότητα βγαλμένη από το μέλλον. Στις πράξεις και στις σκέψεις του Τεριάντ συναντάμε με τον πιο αρμονικό τρόπο τη σύζευξη της παράδοσης και του μοντερνισμού, του νέου και του παλαιού με μόνη προϋπόθεση τη αυθεντικότητα. Τα δύο αυτά στοιχεία δεν βρίσκονται σε αντίθεση ούτε καν σε απόσταση αλλά συνομιλούν αλλητροφοδοτούμενα, το μοντέρνο δανείζεται στοιχεία από το λαϊκό ακόμη και τα αρχαϊκό ώστε να μιλήσει με νέους τρόπους, ταυτόχρονα το εικαστικό βλέμμα είναι στραμμένο στα σύγχρονα ρεύματα και στον σύγχρονο προβληματισμό αξιολογεί, διακρίνει και αναδεικνύει στο λαϊκό τα διαχρονικά του στοιχεία τα λειτουργικά του στοιχεία και το πραγματικό του βάθος. Είναι τόσα πολλά που η σύγχρονη οπτική μας οφείλει στον Τεριάντ». Ο Τεριάντ, κατέληξε η Λ. Κονιόρδου, «είναι ένας από τους σημαντικότερους σκαπανείς του σύγχρονου ελληνικού βλέμματος, του τρόπου που κοιτάζαμε το παρελθόν μας το παρόν μας και το μέλλον. Το μουσείο Τεριάντ και τα εγκαίνια της νέας του πτέρυγας μπορούν να ειδωθούν ως μια έμπρακτη συνέχεια αυτής ακριβώς της συμπεριφοράς».

Χθες κατά την παρουσία της στη Μυτιλήνη, η Λ. Κονιόρδου η οποία συνοδευόταν από τη γενική γραμματέα πολιτισμού Μαρία Ανδρεαδάκη - Βλαζάκη, επισκέφθηκε το Μουσείο Θεοφίλου που γειτνιάζει με το Μουσείο Τεριάντ όπου ξεναγήθηκε από το δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό. Επίσης, επισκέφθηκε το Μουσείο - Ελαιοτριβείο Βρανά στον Παπάδο της Γέρας όπου και ξεναγήθηκε από τον πρόεδρο της εταιρείας «Αρχιπέλαγος» στην οποία ανήκει το μουσείο, και πρώην βουλευτή και υπουργό Νίκο Σηφουνάκη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με απόφασή της πριν μήνες και μετά από παρέμβαση του βουλευτή Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Πάλλη, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού προχώρησε στην έκτακτη επιχορήγηση του Μουσείου, ώστε να καταστεί δυνατή η πλήρης τακτοποίηση των οικονομικών του υποχρεώσεων κυρίως προς το ΙΚΑ, οι οποίες είχαν συσσωρευτεί κατά το παρελθόν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL