Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.6°C18.0°C
3 BF 76%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.1°C14.4°C
2 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.7°C14.8°C
3 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C20.8°C
3 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.9°C12.4°C
0 BF 94%
Θεραπεύει χρόνιες δυσλειτουργίες του θεσμού η τροπολογία για τον καλλιτεχνικό διευθυντή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Θεραπεύει χρόνιες δυσλειτουργίες του θεσμού η τροπολογία για τον καλλιτεχνικό διευθυντή

ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας - Θέατρο Απόλλων

"Επιβεβλημένη ανάγκη" χαρακτηρίζει το υπουργείο Πολιτισμού τη διευκρινιστική ρύθμιση μέσω της τροπολογίας που κατέθεσε ο Πάνος Σκουρολιάκος, με τη στήριξη του ΥΠΠΟΑ, διότι προβλέπεται από την ιδρυτική εγκύκλιο των ΔΗΠΕΘΕ τον Μάιο του 1983 επί υπουργίας Μελίνας Μερκούρη.

Η τροπολογία "θεραπεύει χρόνιες δυσλειτουργίες και εγκατάλειψη του θεσμού" καθώς από το 2011, όταν μειώθηκε σημαντικά η επιχορήγηση στα ΔΗΠΕΘΕ, "απαλείφθηκε η πρόβλεψη για τον καλλιτεχνικό διευθυντή στις προγραμματικές συμβάσεις και γενικά χαλάρωσε το πλαίσιο καλλιτεχνικής εποπτείας του ΥΠΠΟ. Στη συνέχεια πολλά ΔΗΠΕΘΕ τροποποιήθηκαν σε Δημοτικές Κοινωφελείς Επιχειρήσεις και στις πρόσφατες προκηρύξεις των θέσεων καλλιτεχνικών διευθυντών απαιτούν προσόντα διοικητικών διευθυντών δημόσιων υπηρεσιών".

Παράλληλα επισημαίνεται το ζήτημα της έλλειψης διαβάθμισης στην καλλιτεχνική εκπαίδευση της χώρας που προέκυψε μετά το 2004 αφήνοντας μετέωρους τους αποφοίτους ανωτέρων δραματικών σχολών, ωδείων και σχολών χορού, καθώς δεν υπάρχει τρόπος (επιτροπή) εξομοίωσης των τίτλων σπουδών τους με τους απόφοιτους Πανεπιστημιακής και Τεχνικής Εκπαίδευσης. "Όλες οι παραπάνω 'αγκυλώσεις'" τονίζει το ΥΠΠΟΑ "θέτουν σοβαρούς περιορισμούς σε καλλιτέχνες εγνωσμένου κύρους με μακρά παρουσία στον χώρο που δύνανται να συνεχίσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα ΔΗΠΕΘΕ, όπως έκαναν μέχρι το 2011".

Η τροπολογία "έχει στόχο και την εναρμόνιση των απαιτούμενων προσόντων / κριτηρίων σε όλα τα ΔΗΠΕΘΕ ανεξαρτήτως της νομικής τους μορφής" υπογραμμίζει το υπουργείο και προαναγγέλλει ότι στις προγραμματικές συμβάσεις που θα υπογραφτούν από το 2018 "εκτός από τον έλεγχο της τήρησης της συμφωνίας θα υπάρξει θέσπιση καλλιτεχνικών κριτηρίων για τη στελέχωση των εν λόγω θέσεων καθώς και τριετή διάρκεια της προγραμματικής συμφωνίας για ουσιαστική και ομαλή λειτουργία των ΔΗΠΕΘΕ και της καλλιτεχνικής διεύθυνσης".

Π.Μέντης: Αντιπολιτευτική ανοησία

Στο μεταξύ ενδιαφέρον έχει η μαρτυρία του γνωστού θεατρικού συγγραφέα και ηθοποιού Παναγιώτη Μέντη σχετικά με την τροπολογία που κατέθεσε ο Πάνος Σκουρολιάκος, για τον οποίο σημειώνει ότι "δεν είναι μόνο ηθοποιός με πείρα", αλλά "υπήρξε και από τους πλέον επιτυχημένους καλλιτεχνικούς διευθυντές". Ξέρω, γράφει, "πως θα κυλήσει πολλή αντιπολιτευτική ανοησία για το νομοσχέδιο, ή όπως θέλετε πέστε το, το σχετικό με τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή στα Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα. Συγχωρέστε με που χρησιμοποιώ τη λέξη 'ανοησία', αλλά δεν αντέχω τη βλακώδη αντιπολίτευση. Επίσης, για να λέμε την καθαρή αλήθεια, προτείνεται και πάλι το καθεστώς που ίσχυε μέχρι τώρα και πήγε να το αλλάξει την άνοιξη βλακωδώς η νυν κυβέρνηση.

Πριν από λίγο διάστημα παραιτήθηκα από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή στο ΔΗΠΕΘΕ Σερρών, επειδή δεν άντεχα τη γραφειοκρατική ηλιθιότητα και όσους αντιπολιτεύονται με όπλο τους την ηλιθιότητα γενικώς.

Και θα σταθώ στις γνώσεις μου: Τελείωσα το Νυκτερινό Γυμνάσιο της Νίκαιας, Τελείωσα στη συνέχεια τη Δραματική Σχολή Πέλου Κατσέλη. Δούλεψα επί 40 χρόνια στο θέατρο ως ηθοποιός και συγγραφέας, βραβεύτηκα με το Κρατικό Βραβείο δύο φορές και άλλες δύο φορές με το Διεθνές Βραβείο του Ιδρύματος Ωνάση. Έχουν ανεβεί πάνω από 30 θεατρικά μου έργα στις σπουδαιότερες θεατρικές σκηνές της χώρας και ως καλλιτεχνικός διευθυντής βρήκα ένα θέατρο χρεωμένο με χιλιάδες ευρώ και το παρέδωσα με αποθεματικό χιλιάδες ευρώ.

Ανθρώπους 'και' με το δικό μου βιογραφικό προτείνει το κείμενο που κατέθεσε ο Πάνος Σκουρολιάκος.

Μην βιαστείτε να υποθέσετε πως με ενδιαφέρει κάποια διευθυντική θέση. Παραιτήθηκα για την ησυχία μου! Αλλά δεν μπορώ να διαβάζω στείρες αντιπολιτευτικές -θα το ξαναπώ- ανοησίες".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL