Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C22.4°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.0°C20.2°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.5°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C20.1°C
2 BF 42%
Οι Γάλλοι διανοούμενοι συνασπίζονται υπέρ Μακρόν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι Γάλλοι διανοούμενοι συνασπίζονται υπέρ Μακρόν

Σε διαμαρτυρίες και ενέργειες εναντίον της Λεπέν προχωρούν Γάλλοι καλλιτέχνες και διανοούμενοι, ενώ την ίδια ώρα υποστηρίζουν με δηλώσεις τους τη στήριξη Μακρόν, λίγες ημέρες πριν από τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών την Κυριακή. Σύμφωνα με χθεσινή δημοσκόπηση της εταιρείας Opinionway, ο Μακρόν προηγείται με 61% στην πρόθεση ψήφου, έναντι 39% της Λεπέν.

Με την υποστήριξη περίπου 60 οργανώσεων, ο κόσμος των γραμμάτων και των τεχνών της Γαλλίας συγκεντρώνεται σήμερα στο Παρίσι σε μια προσπάθεια να κλείσει τον δρόμο προς το προεδρικό μέγαρο στη Μαρίν Λεπέν, που θα βρεθεί αντιμέτωπη με τον ανεξάρτητο κεντρώο Εμανουέλ Μακρόν.

Ο σκηνοθέτης Λικ Μπεσόν, χωρίς να κατονομάσει τον Μακρόν, κάλεσε τους συμπατριώτες του να ψηφίσουν στον δεύτερο γύρο λέγοντας: "Ας δείξουμε στον υπόλοιπο κόσμο τι σημαίνει πραγματικά να είμαστε Γάλλοι: ένας λαός ανοιχτός και θαρραλέος. Ο κόσμος μάς βλέπει. Η Ιστορία μάς περιμένει".

Ο διευθυντής του φεστιβάλ της Αβινιόν Ολιβιέ Πι δήλωσε από τη Νέα Υόρκη όπου βρίσκεται: "Δεν υπάρχει τρίτη λύση, πρέπει να ψηφίσουμε τον Μακρόν. Αν όχι για εμάς, ας το κάνουμε για τους άλλους, για τις πιο ευπαθείς ομάδες, για τους μετανάστες, για τις γυναίκες, καθώς το δικαίωμά τους στην άμβλωση μπορεί να αμφισβητηθεί, όπως και ο γάμος μεταξύ προσώπων του ίδιου φύλου”.

Στη στήριξη Μακρόν έχουν προχωρήσει τις τελευταίες ημέρες πολλοί εκπρόσωποι του καλλιτεχνικού κόσμου, μεταξύ των οποίων ο ηθοποιός Φιλίπ Τορετόν, ο σκηνοθέτης Ελί Σουρακί, η συγγραφέας Λεϊλά Σλιμανί (βραβείο Γκονκούρ 2016) και ο πρόεδρος της Ακαδημίας των Σεζάρ, Αλέν Τερζιάν.

Με πρωτοβουλία της οργάνωσης SOS Ρατσισμός, της Ένωσης Εβραίων Φοιτητών της Γαλλίας και ομοσπονδίας φοιτητικών ενώσεων, οργανώνεται την Πέμπτη στην Πλας ντε λα Ρεπουμπλίκ "μεγάλη δημοκρατική συναυλία".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL