Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
13.2°C16.9°C
5 BF 72%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.3°C
3 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.0°C17.1°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.2°C19.8°C
6 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
15.9°C16.9°C
2 BF 55%
Στο πλευρό των Ελλήνων δημιουργών οι κορυφαίοι διεθνείς οργανισμοί
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στο πλευρό των Ελλήνων δημιουργών οι κορυφαίοι διεθνείς οργανισμοί

H CISAC, ο παγκόσμιος οργανισμός που εκπροσωπεί τους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης δημιουργών, και η GESAC, ο οργανισμός που εκπροσωπεί τους Ευρωπαϊκούς οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης δημιουργών, στέκονται στο πλευρό της δημιουργών και της κυβέρνησης και δεσμεύονται να βοηθήσουν στην αποκατάσταση του προβληματικού καθεστώτος είσπραξης δικαιωμάτων στην Ελλάδα.

Όπως σημειώνουν σε ανακοίνωσή τους "την περασμένη βδομάδα, ανακοινώθηκε από τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι η κυβέρνηση θα διορίσει έναν ειδικό Κρατικό Επίτροπο για να επιβλέψει τις λειτουργίες της εταιρίας και να αντιμετωπίσει τις τωρινές της ελλείψεις. Η CISAC και η GESAC δεσμεύονται να συνεργαστούν με την κυβέρνηση και την κοινότητα των δημιουργών προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κατάσταση στην Ελλάδα και να εξασφαλίσουν ότι οι δημιουργοί θα λαμβάνουν τις αμοιβές τους, τόσο σε εθνικό επίπεδο, όσο και από το εξωτερικό."

Η ανακοίνωση της CISAC και της GESAC 

H CISAC, ο παγκόσμιος οργανισμός που εκπροσωπεί τους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης δημιουργών, και η GESAC, ο οργανισμός που εκπροσωπεί τους Ευρωπαϊκούς οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης δημιουργών, εντείνουν τις προσπάθειές τους για να βοηθήσουν στην αποκατάσταση του προβληματικού καθεστώτος είσπραξης δικαιωμάτων στην Ελλάδα.

Η CISAC και η GESAC ζητούν από τον εθνικό οργανισμό συλλογικής διαχείρισης ΑΕΠΙ να εισάγει επείγουσες μεταρρυθμίσεις προς συμμόρφωση με τις παγκόσμιες βέλτιστες πρακτικές της CISAC και των επαγγελματικών της κανόνων (Professional Rules). Το Διοικητικό Συμβούλιο της CISAC αξιολογεί, επίσης, νέα μέτρα για την αντιμετώπιση των ευρημάτων του πρόσφατου κρατικού οικονομικού ελέγχου (Πορίσματος) της ΑΕΠΙ. Αυτά θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν κυρώσεις, όπως η αποβολή (της ΑΕΠΙ) από μέλος της CISAC και της GESAC.

Την περασμένη βδομάδα, ανακοινώθηκε από τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι η κυβέρνηση θα διορίσει έναν ειδικό Κρατικό Επίτροπο για να επιβλέψει τις λειτουργίες της εταιρίας και να αντιμετωπίσει τις τωρινές της ελλείψεις. Η CISAC και η GESAC δεσμεύονται να συνεργαστούν με την κυβέρνηση και την κοινότητα των δημιουργών προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κατάσταση στην Ελλάδα και να εξασφαλίσουν ότι οι δημιουργοί θα λαμβάνουν τις αμοιβές τους, τόσο σε εθνικό επίπεδο, όσο και από το εξωτερικό.

Οι απόψεις των ΔΣ της CISAC και της GESAC αναπτύχθηκαν σε μία επιστολή που εστάλη στη διοίκηση της ΑΕΠΙ, εκφράζοντας σοβαρές ανησυχίες για αυτήν την κατάσταση, μεταξύ της κοινότητας των οργανισμών συλλογικής διαχείρισης των δημιουργών σε όλον τον κόσμο.

Η CISAC και η GESAC διερευνούν διάφορους τρόπους προκειμένου να εξασφαλίσουν ότι οι δημιουργοί στην Ελλάδα θα καταλήξουν με έναν διαφανή οργανισμό συλλογικής διαχείρισης, τον οποίο θα ελέγχουν, με κατάλληλη εποπτεία, και στον οποίο τα δικαιώματα που εισπράττονται θα καταλήγουν στους δημιουργούς που τα δικαιούνται.

Διαβάστε το πρωτότυπο Δελτίο Τύπου στα αγγλικά

CISAC, the global organisation representing authors’ societies, and GESAC, the organization representing European authors’ societies, are stepping up their efforts to help remedy the troubled royalty collection system in Greece.

CISAC and GESAC are calling on the national authors’ society AEPI to introduce urgent reforms to comply with CISAC’s global best practices and professional rules. CISAC’s Board of Directors is also evaluating new measures to address the findings of a recent government audit of the Greek society.  These could include sanctions such as expulsion from CISAC and GESAC membership.

It was announced last week by Greek Prime Minister Alexis Tsipras that the government will appoint a special State Commissioner to oversee the society’s operations and address its current shortcomings. CISAC and GESAC are committed to working with the government and the creative community to address the situation in Greece and ensure creators obtain their remuneration, locally and from outside the country.

The CISAC and GESAC Board of Directors’ views were elaborated in a letter sent to AEPI’s management, voicing serious concerns about the situation among the authors’ societies community around the world.

CISAC and GESAC are considering different options to make sure that authors in Greece end up with a transparent society they control, with proper supervision, and where royalties collected reach the creators who deserve them.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL