Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C25.3°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.3°C21.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.5°C24.5°C
3 BF 40%
Λυδία Κονιόρδου: Η Ελλάδα με  ένα μικρό καΐκι στο πέλαγος των μεγάλων προκλήσεων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Λυδία Κονιόρδου: Η Ελλάδα με  ένα μικρό καΐκι στο πέλαγος των μεγάλων προκλήσεων

Στη Νέα Υόρκη βρέθηκε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου, προσκεκλημένη του Ωνασείου Πολιτιστικού Ιδρύματος με την ευκαιρία των εγκαινίων της έκθεσης. Το Υπουργείο Πολιτισμού είναι ένας από του βασικότερους συντελεστές της έκθεσης παραχωρώντας έργα από 20 μουσεία.

«Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή δίνει μια μάχη, μια πολύ μεγάλη μάχη», τόνισε η κ Κονιόρδου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον “Εθνικό κήρυκα” και τον Φώτη Καλιαμπάκο «Οι Έλληνες καθημερινά ζουν μεγάλη δοκιμασία και δίνουν μια μεγάλη μάχη για να αναταχτεί όλο αυτό το κλίμα να αποκτήσουν ξανά την αυτοπεποίθηση μας. Στον τομέα του πολιτισμού παρόλη την κρίση υπάρχει ένα οργασμός δραστηριοτήτων με ηρωικές καταστάσεις, ανθρώπων που δεν πληρώνονται κι όμως συνεχίζουν και δημιουργούν και προσφέρουν. Αυτό δείχνει πραγματικά ένα μεγαλείο που έχει η ελληνική ψυχή, που στα δύσκολα ξαφνικά βγαίνουν στιγμές όπως αυτές που ζήσαμε με τους πρόσφυγες. Προσφέρουμε από το υστέρημα μας στους ανθρώπους αυτούς που δοκιμάζονται σε χειρότερη μοίρα από εμάς, που χάνουν τα πάντα. Αυτό πραγματικά με κάνει περιφανή που είναι Ελληνίδα, είναι τιμή να λέγεσαι Έλληνας! Στον τομέα του πολιτισμού η Ομογένεια καλείται να έρθει να δει να ακούσει, να συμμετέχει! Το Φεστιβάλ Αθηνών, το Εθνικό Θέατρο, τα περιφερειακά θέατρα, η Λυρική Σκηνή που θα πάει τώρα στην καινούρια της στέγη. Το καταπληκτικό είναι ότι, παρά τα προβλήματα, όλοι οι θεσμοί δε σταματούν, λειτουργούν και παράγουν ουσιαστικό έργο!»

Στην ίδια συνέντευξη η κ. Κονιόρδου μίλησε επίσης για την αποτύπωση των συναισθημάτων στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, το θέμα δηλαδή της έκθεσης: «Το αρχαίο ελληνικό πνεύμα αποτυπώνει τα συναισθήματα με μια αξιοθαύμαστη διαλεκτική εξισορροπώντας τη διάνοια, την καρδιά και την αναγκαιότητα, την επιβίωση, την σημαντική για τους αρχαίους ανάγκη. Υπάρχει μια θαυμαστή εξισορρόπηση αυτών των τριών όψεων του ανθρώπου και αυτό είναι πραγματικά η δόξα του πολιτισμού, πως μέσα σε ένα κομμάτι πέτρας, ένα κομμάτι μάρμαρο, μια χούφτα πηλού, μπορεί το Πνεύμα να αποτυπώσει το ίχνος του και να μεγαλουργήσει, να κάνει αυτά τα πραγματικά αριστουργήματα.»

Σε σχέση με τα μάρμαρα του Παρθενώνα η κ. Υπουργός τόνισε πως υπάρχει μια καινούρια κινητοποίηση στο θέμα αυτό, πως η πρόταξη της νομικής πλευράς από τις προηγούμενες κυβερνήσεις ήταν βασική αιτία της άρνησης της βρετανικής πλευρά και πως τώρα μέσω της διπλωματικής οδού αποκαθίσταται σταδιακά ένα κλίμα κοινής εμπιστοσύνης.

Επιπλέον σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό HellasFM και τον Δημήτρη Φιλιππίδη για την εκπομπή «Πρόσωπα της Νέας Υόρκης», η Λυδία Κονιόρδου παρομοίασε την Ελλάδα με  ένα μικρό καΐκι στο πέλαγος των μεγάλων προκλήσεων, με μία μικρή βάρκα που κουβαλάει ένα πολύτιμο διαμάντι μέσα της. «Αισθάνθηκα ότι αυτή τη μικρή βαρκούλα με αυτό το πολύτιμο πετράδι είναι μία τιμή και μία στάση ζωής να το υπηρετεί κανείς και να το φροντίζει για να το παραδώσει στις επόμενες γενιές έτσι ώστε να νιώσουν κι αυτά τα νεότερα παιδιά αυτή την ανάταση, αυτή την αυτοπεποίθηση που σου δίνει όταν ξέρεις ότι ζεις σε έναν ευλογημένο και πολύτιμο τόπο.»

Σε σχέση με την έκθεση «A World of Emotions: Ancient Greece, 700 BC – 200 AD» η υπουργός τόνισε τη σημασία των πρωτοβουλιών του Ιδρύματος Ωνάση καθώς και την προσφορά των ελληνικών μουσείων και τη βοήθεια των εφοριών που συνεργάστηκαν ώστε να πραγματοποιηθεί η έκθεση αυτή.

Σε σχέση με τους στόχους του Υπουργείου Πολιτισμού για τη διαχείριση του πολιτιστικού παρελθόντος και παρόντος δήλωσε: « είναι δική μας προτεραιότητα και επιλογή, αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα να το εξακτινώσουμε πέρα από τα αστικά κέντρα τα μεγάλα, στην περιφέρεια και το εξωτερικό. Ήδη εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση με συγκεκριμένες δράσεις. Έχουν ήδη ληφθεί και έχουν παρθεί αποφάσεις έτσι ώστε αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα είτε είναι η πολιτιστική μας κληρονομιά είτε η νεότερη δημιουργία να μπορέσει να υπάρξει μέσα στο διεθνές γίγνεσθαι. Ειδικά για την αρχαία μας κληρονομιά πιστεύω ότι εμείς οι Έλληνες έχουμε ένα σπουδαίο δώρο που έχει προσδιορίσει όλο το δυτικό πολιτισμό. Σήμερα αυτό είναι γεγονός αναμφισβήτητο αλλά σήμερα ειδικά, μέσα από τις τεράστιες αλλαγές που συμβαίνουν διαρκώς, μέσα από τη κοινή διαπίστωση ότι χρειάζεται να επαναπροσδιοριστούμε μέσα σε έναν κόσμο που αλλάζει, ο αρχαίος μας πολιτισμός προσέφερε αυτό το σπουδαίο εργαλείο του διαλόγου, της ελευθερίας της σκέψης, της ελευθερίας των ιδεών, της σύγκρουσής των ιδεών και όλους τους θεσμούς που δημιουργήθηκαν για να το υποστηρίξουν: τη δημοκρατία, το δικαστικό σύστημα, το θέατρο, την παιδεία. Πιστεύω ότι σήμερα ξανά ο αρχαιοελληνικός πολιτισμός και ο διαχρονικός αρχαιοελληνικός πολιτισμός, το πνεύμα του διαχρονικού ελληνικού πολιτισμού έχει πάλι έναν σημαντικό ρόλο να παίξει και δεν είναι τυχαίο που παντού σε όλο το κόσμο υπάρχει τόσο μεγάλο ενδιαφέρον ξανά για τον πολιτισμό αυτόν που πλέον είναι παγκόσμιος, δεν είναι μόνο ελληνικός. Είναι ένα δώρο της Ελλάδας στη διεθνή οικογένεια.»

Σε σχέση με την προσέλκυση ξένων κινηματογραφικών παραγωγών στην Ελλάδα η Υπουργός Πολιτισμού δήλωσε:

«Eπί δεκαετίες αυτό το κομμάτι αντιμετωπίστηκε με μεγάλη αμέλεια και χωρίς πραγματικό όραμα. Για πρώτη φορά εδώ και ένα χρόνο έχει ξεκινήσει από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου η οργάνωση του FilmCommission, όπως υπάρχει και σε άλλες χώρες, έτσι ώστε να τεθούν κανόνες, να συνεργαστούν με τα αρμόδια υπουργεία, να τεθούν οι κανόνες με τους οποίους θα ξέρουν οι ξένες παραγωγές πως θα μπορέσουν να έρθουν στην Ελλάδα, πως θα μπορέσουν να συνεργαστούν με τους επιμέρους φορείς. Αυτό γίνεται για πρώτη φορά και είναι σχεδόν σε μια φάση ολοκλήρωσης. Είναι σε μια φάση διαβούλευσης και με τα άλλα Υπουργεία.Επίσης έχει περάσει ένα νομοσχέδιο για τα κίνητρα και τις παραγωγές οπτικοακουστικών δράσεων. Αυτό γίνεται για πρώτη φορά. Θέλουμε πραγματικά να προβληθεί η Ελλάδα σε ξένες χώρες, να προβληθούν landmarks, ιδιαίτερα τοπία που είναι μόνο μόνο ελληνικά, να μην είναι απλώς λίγο θάλασσα και μία ελιά, αλλά να είναι τα Μετέωρα να είναι τα εμβληματικά μας τοπία και μνημεία γιατί μόνο έτσι θα ξέρει αυτός που τα βλέπει ότι ναι αυτό είναι Ελλάδα. Αυτό θα πρέπει να το προσέξουμε γι’ αυτό θα πρέπει να θέσουμε κανόνες σαφείς και να μπει αυτή η ιστορία σε σωστές βάσεις.»

Ερωτηθείσα για το θέμα της Αμφίπολης, η κ. Λυδία Κονιόρδου δήλωσε:

«Πολλά μνημεία κάνουν πάρα πολλά χρόνια για να αποκατασταθούν, όχι γιατί δεν θέλει κανείς αλλά γιατί επιστημονικά πρέπει να τηρηθούν κάποιοι κανόνες. Εκεί πιστεύω ότι πρέπει να τηρήσουμε αυτούς τους κανόνες. Το Υπουργείο Πολιτισμού έχει φροντίσει τη στήριξη του μνημείου έτσι ώστε να μην υπάρξει περαιτέρω φθορά από κατολισθήσεις από τα χώματα τα οποία έγιναν πολύ γρήγορα και δεν τηρήθηκαν κάποιοι κανόνες  έτσι ώστε να συνεχιστούν οι ανασκαφές και να αποκατασταθεί πλήρως το μνημείο. Ωστόσο αυτή η δουλειά έχει γίνει, έχει προστατευθεί το μνημείο. Δεν υπήρχαν τα χρήματα για να συνεχιστεί η αποκατάσταση. Τώρα έχουν βρεθεί τα χρήματα και έχουν μπει οι βάσεις ώστε να ξεκινήσει μέσα στο ‘17 η αποκατάσταση όχι μόνο του ίδιου του μνημείου αλλά και του περιβάλλοντος χώρου».

Τέλος, η Κυρία Κονιόρδου μετέβη στο Μόναχο ώστε να παρευρεθεί σε συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, προσκεκλημένη της ΚΟΘ και του διευθυντή της Γεωργίου Βράνου. Η συναυλία έγινε με την υποστήριξη του Γενικού Προξενείου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη με πόρους από το Ελληνογερμανικό Ταμείο για το μέλλον, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας και σε συνεργασία με την ισραηλιτική κοινότητα Θεσσαλονίκης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL