Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.2°C22.9°C
3 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
14 °C
11.3°C16.6°C
1 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.8°C28.2°C
6 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
28 °C
26.1°C27.8°C
6 BF 26%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.0°C
4 BF 94%
Παρέμβαση Τσίπρα για την ΑΕΠΙ / Προσωρινός επίτροπος και άμεση κατάθεση νομοσχεδίου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Παρέμβαση Τσίπρα για την ΑΕΠΙ / Προσωρινός επίτροπος και άμεση κατάθεση νομοσχεδίου

Με παρέμβαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για το ζήτημα των πνευματικών δικαιωμάτων, το υπουργείο Πολιτισμού ορίζει άμεσα προσωρινό επίτροπο "για να ασκήσει τον δέοντα έλεγχο επί της ΑΕΠΙ" και επίσης "καταθέτει άμεσα στη Βουλή τον νόμο για τα πνευματικά δικαιώματα, όπου θα ρυθμίζονται όλα τα σχετικά ζητήματα κατά τρόπο που να μην αφήνει περιθώρια για νέες αυθαιρεσίες και αθέμιτες επιλογές".

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του πρωθυπουργού, "μπροστά στη διαμορφωμένη αυτή κατάσταση η επιλογή μας είναι ξεκάθαρη. Τα δικαιώματα των δημιουργών θα προστατευθούν και θα διευρυνθούν. Ο κόσμος της εργασίας του Πολιτισμού έχει ανάγκη από διαφάνεια στη διαχείριση του μόχθου και των δικαιωμάτων του". Επισημαίνεται δε σαφώς ότι "το ζήτημα της διαχείρισης των πνευματικών δικαιωμάτων είναι εν τέλει ένα ζήτημα δημόσιας πολιτικής", καθώς αφορά τη "διαφύλαξη της δυνατότητας των δημιουργών να ζουν από τη δουλειά τους και τη δημιουργία τους" και στη "δυνατότητα των επαγγελματιών να αξιοποιούν αυτό το έργο για την εργασία ή την επιχειρηματική τους δράση χωρίς δυσανάλογους περιορισμούς".

Σε ό,τι αφορά την ΑΕΠΙ, αναφέρει οτι "είναι άλλη μια από τις πολλές θεσμικές 'ιδιορρυθμίες' που η κυβέρνησή μας κληρονόμησε από την κατάσταση της προηγούμενης διακυβέρνησης. Μια 'ιδιορρυθμία' ριζωμένη σε βάθος δεκαετιών. Οι τελευταίες εξελίξεις που ξεκίνησαν από το πόρισμα των ορκωτών λογιστών, που η κυβέρνησή μας είχε παραγγείλει, και φτάνουν στη δικαστική απόφαση για την υποχρέωση της ΑΕΠΙ να αποδώσει αναδρομικά ποσό δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε δημιουργούς λόγω καταχρηστικών ποσοστών προμήθειας για τα λεγόμενα μηχανικά δικαιώματα μας δείχνουν έναν συγκεκριμένο δρόμο. Ομοίως και η επισήμανση του δικαστηρίου για την υποχρεωτική συνεκτίμηση, έστω, της γνώμης των δημιουργών για μια σειρά ζητημάτων λειτουργίας της ΑΕΠΙ".

"Η υπόθεση αυτή", καταλήγει η ανακοίνωση, "αφορά τη διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος και των επικοινωνιακών δικαιωμάτων της κοινωνίας και δεν έχουμε την παραμικρή πρόθεση να κάνουμε κάτι λιγότερο από αυτό που πρέπει. Μεγάλη ή μικρή, πρόσφατη ή από μακρού χρόνου υπαρκτή, κάθε κακοδαιμονία που χαρακτηρίζει τη λειτουργία των θεσμών της χώρας είναι στόχος αυτής της κυβέρνησης να εξαλειφθεί".

Με την παρέμβασή του ο πρωθυπουργός δίνει το στίγμα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του σκανδαλώδους αυτού ζητήματος, που τελευταία έχει απασχολήσει την κοινή γνώμη και πρακτικά προσφέρει μια πρώτη γρήγορη λύση στο θέμα μέχρι να κατατεθεί το νομοσχέδιο για τα Πνευματικά και Συγγενικά Δικαιώματα στη Βουλή, πράγμα που αναμένεται στα μέσα της επόμενης εβδομάδας. Για το θέμα του επιτρόπου φαίνεται ότι ο πρωθυπουργός έλαβε σοβαρά υπόψη του την έκκληση του Σταύρου Ξαρχάκου, αλλά και την ανοιχτή επιστολή των 400 δημιουργών για τον διορισμό κρατικού επιτρόπου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL