Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
Λ.Κονιόρδου: Βαθιά ανθρώπινο, ποιητικό, αρχέτυπο και οικουμενικό το έργο που άφησε ο Γ.Κουνέλλης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Λ.Κονιόρδου: Βαθιά ανθρώπινο, ποιητικό, αρχέτυπο και οικουμενικό το έργο που άφησε ο Γ.Κουνέλλης

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου εκπροσώπησε την ελληνική κυβέρνηση στη νεκρώσιμο ακολουθία του εικαστικού Γιάννη Κουνέλλη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην εκκλησία «Σάντα Μαρία Ντελ Πόπολο» της Ρώμης.

Νωρίτερα η Υπουργός είχε συνάντηση με την οικογένεια του καλλιτέχνη όπου μετέφερε τα συλλυπητήρια της στη σύζυγο του εκλιπόντος Μισέλ και τον γιο του Νταμιάνο.

Και οι δύο εξέφρασαν την εκτίμηση και τη συγκίνηση τους για την παρουσία της Υπουργού αλλά και την αναγνώριση του έργου του Γιάννη Κουνέλλη από την Ελληνική Πολιτεία.

Αμέσως μετά την νεκρώσιμη ακολουθία η Λυδία Κονιόρδου έκανε την εξής δήλωση-χαιρετισμό για τον Γιάννη Κουνέλλη:

Ο Γιάννης Κουνέλλης είχε κατακτήσει τη φήμη, την αναγνώριση και την αθανασία εν ζωή, με ένα έργο βαθιά ανθρώπινο, ποιητικό, αρχέτυπο και οικουμενικό. Για τον λόγο αυτό κατάφερε να συγκινήσει ανθρώπους σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης όπου εκτίθενται έργα του. Γιατί δεν υπάρχει μουσείο σύγχρονης τέχνης στον κόσμο που να μην φιλοξενεί έργα του μεγάλου δημιουργού.

Ο Γιάννης Κουνέλλης, νεαρός ακόμη, αφήνει τη φτωχή μεταπολεμική και μετεμφυλιακή Ελλάδα, στα μέσα της δεκαετίας του ’50, για τη δεύτερη πατρίδα του την Ιταλία, που θα αποτελέσει για κείνον ένα γόνιμο και φιλόξενο περιβάλλον για την καλλιτεχνική του ανάπτυξη. Μνήμες και βιώματα από τη λαïκή του καταγωγή και την κλασική παιδεία της ελληνικής κληρονομιάς, εμπλουτισμένα από τη συνάδελφη παράδοση της Ιταλίας, θα τροφοδοτήσουν με ανεξάντλητη έμπνευση το έργο του.

Ηγετική μορφή της Arte Povera, του κινήματος που αναπτύχθηκε σαν αντίδραση στην έκρηξη της καταναλωτικής κοινωνίας, θα βρει στο πλαίσιο αυτού του καλλιτεχνικού ρεύματος έναν ιδανικό τόπο ελευθερίας και δημοκρατίας, που θα του επιτρέψει να αναδείξει το ανεξάντλητο και ευρηματικό ταλέντο του. Το έργο του, ωστόσο, υπερβαίνει τα όρια ενός καλλιτεχνικού ρεύματος. Βαθιά καλλιεργημένος και στοχαστικός, ο Γιάννης Κουνέλλης αντιμετώπιζε την καλλιτεχνική δημιουργία ως χώρο όπου ποίηση, φιλοσοφική σκέψη και εικαστική μορφή είχαν ισότιμο λόγο.

 Την αιωνιότητα της μνήμης την κατέκτησες με το έργο σου, Γιάννη Κουνέλλη, τιμώντας και τις δυο πατρίδες σου, την Ελλάδα, με την οποία δεν έκοψες ποτέ τους δεσμούς σου, και την Ιταλία. Καλό σου ταξίδι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL