Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Β.Θεοδωρόπουλος: Το Ελληνικό Φεστιβάλ χρειάζεται ηρεμία και σταθερότητα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Β.Θεοδωρόπουλος: Το Ελληνικό Φεστιβάλ χρειάζεται ηρεμία και σταθερότητα

Με μια λιτή ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού που εκδόθηκε την προηγούμενη Παρασκευή το βράδυ, τη θέση της Προέδρου του Ελληνικού Φεστιβάλ αναλαμβάνει η Ελένη Θεοδωράτου μετά την απόφαση του υπουργού Πολιτισμού να απαλλάξει από τα καθήκοντά του τον Γιώργο Αντωνακόπουλο.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση “Με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Αριστείδη Μπαλτά απαλλάσσεται από τα καθήκοντά του ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ελληνικού Φεστιβάλ Α.Ε. κ. Γιώργος Αντωνακόπουλος. Τη θέση του αναλαμβάνει η έως τώρα Αντιπρόεδρος και καθηγήτρια του New York University κ. Ελένη Θεοδωράτου”.

Σχετικά με τη νέα εξέλιξη στο Ελληνικό Φεστιβάλ, κύκλοι του υπουργείου Πολιτισμού αναφέρουν ότι είχαν διαπιστωθεί δυσλειτουργίες στη διοίκηση και κάνουν λόγο για μη τήρηση πρακτικών αλλά και μη υπαρξη ημερήσια διάταξης στις συνεδριάσεις του ΔΣ, για μη ενημέρωση των μελών του σε θέματα που χειριζόταν όπως εγκρίσεις εξόδων.

Ο υπουργός κάλεσε τον κ. Αντωνακόπουλο την Παρασκευή το απόγευμα και στη μεταξύ τους συζήτηση έθεσε τα παραπάνω θέματα επαναλαμβάνοντας την θέση της κυβέρνησης και του υπουργείου σε ζητήματα διαφάνειας, ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, από πλευρας κ. Αντωνακόπουλου ζητήθηκε παράταση. Μετά το τέλος της συνάντησης ο υπουργός έλαβε την απόφαση να τον απαλλάξει από τα καθήκοντα του προέδρου του ΔΣ.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των “Νέων” την προηγούμενη εβδομάδα, ο κ. Αντωνακόπουλος φέρεται να εισηγήθηκε προς συζήτηση στα μέλη του ΔΣ του Φεστιβάλ την πλήρωση της θέσης του Γενικού Διευθυντή του Φεστιβάλ από τον Παναγιώτη Δούρο.

“Αυτές τις μέρες είμαι στην Επίδαυρο για δουλειές του Φεστιβάλ και του Λυκείου και την είδηση την έμαθα από τις εφημερίδες. Θα περίμενα να το είχα μάθει αλλιώς, έστω για λόγους δεοντολογίας, πάντως δεν το έχω ακούσει ευχάριστα, γιατί πιστεύω ότι το Φεστιβάλ χρειάζεται, επιτέλους, ηρεμία και σταθερότητα, για να κάνει τη δουλειά του” δηλώνει στην Αυγή ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Ελληνικού Φεστιβάλ Βαγέλλης Θεοδωρόπουλος, για το θέμα της απαλλαγής των καθηκότων του προέδρου του ΔΣ του Φεστιβάλ.

H Ελένη Θεοδωράτου, νέα πρόεδρος του ΔΣ του Ελληνικού Φεστιβάλ, δηλώνει στην Αυγή: "Πρόθεση δική μου προςωπικά και του ΔΣ είναι να στηρίξουμε ολόπλευρα, θεσμικά και διοικητικά, το Φεςτιβάλ, έναν από τους πιο σημαντικούς πολιτιστικούς θεσμούς στη χώρα. Αποτελούν αρχή μας, δική μας, του Υπουργού Πολιτισμού, και όλης της Κυβέρνησης, οι ανοικτές και διαφανείς διαδικασίες σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας του Φεστιβάλ.  Πιςτεύω ότι με διαφάνεια, συνεργατικό πνεύμα, και καλή προαίρεση θα τα καταφέρουμε". 

“Δεν σχολιάζω πολιτικές αποφάσεις, δεν σχολιάζω την πολιτική απόφαση του υπουργού να με απαλλάξει” δηλώνει στην Αυγή ο Γιώργος Αντωνακόπουλος. Ερωτόμενος δε για την εισήγησή του προς το ΔΣ του Φεστιβάλ, αναφέρει ότι “Υπήρχε γραπτή εισήγηση του προέδρου προς τα μέλη του ΔΣ η οποία κοινοποιήθηκε στα μέλη του Δ.Σ και τον καλλιτεχνικό διευθυντή ο οποίος παρίσταται χωρίς ψήφο στις συνεδριάσεις, η οποία εξηγούσε κατά την άποψη μου τη νομική και λειτουργική ανάγκη άμεσης πλήρωσης θέσης του γενικού διευθυντή, την οποία προβλέπει ο ιδρυτικός νόμος του φεστιβάλ και εισηγούνταν περεταίρω την κατάληψη της θέσης από τον υπάλληλο της Ελληνικό Φεστιβάλ κ. Παναγιώτη Δούρο εκθέτοντας κατά τη γνώμη μου όλα τα στοιχεία που αιτιολογούν κατά τους ορισμούς του νόμου την κατοχή απ' αυτόν όλων των τυπικών και ουσιαστικών προσόντων για κατάληψη της εν λόγω θέσης”.

“Η εισήγη μου αυτή” προσθέτει “μαζί με άλλες εισηγήσεις και τα θέματα της ημερήσιας διάταξης της συνεδρίασης της Πέμπτης 15/9 εστάλη γραπτώς την Τετάρτη 14/9 στο Δ.Σ. Το θέμα αυτό δεν συζητήθηκε τελικά στη συνεδρίαση της Πέμπτης διότι, δεδομένου του θέματος, απέσυρα τη συζήτηση του καθώς, λόγω έκτακτου προσωπικού κωλύματος, απουσίαζε η αντιπρόεδρος του ΣΔ. Έκρινα ότι για τη συζητήση ενός τέτοιου θέματος, το οποίο είναι κεντρικό για την οργάνωση της εταιρείας, απαιτείται η παρουσία όλων των μελών του δ.σ και του καλλιετεχνικού διευθυντή επίσης, ώστε να διατυπώσουν αναλυτικά τις απόψεις τους για το ζήτημα”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL