Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
10.1°C14.6°C
2 BF 80%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C13.8°C
3 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
2 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
12.1°C13.8°C
0 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.1°C10.9°C
3 BF 93%
Η Αθήνα Παγκόσμια Πρωτεύουσα της UNESCO
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Αθήνα Παγκόσμια Πρωτεύουσα της UNESCO

Η Αθήνα είναι η Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου της UNESCO για το 2018! Η ευχάριστη είδηση ανακοινώθηκε χθες διά στόματος της γενικής διευθύντριας της UNESCO Ιρίνας Μπόκοβα, μετά τη σύσταση της Συμβουλευτικής Επιτροπής στο Παρίσι, η οποία κλήθηκε να εξετάσει αριθμό - ρεκόρ υποψηφιοτήτων. Το ενδιαφέρον και πλήρες πρόγραμμα δράσεων που κατέθεσε η Αθήνα, όπως αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση της UNESCO, υποστηρίζεται από το σύνολο της βιομηχανίας του βιβλίου, περιλαμβάνει συναντήσεις με συγγραφείς, μεταφραστές και εικονογράφους, συναυλίες, θεματικές εκθέσεις, αναγνώσεις ποίησης και εργαστήρια για την προβολή επαγγελματιών και στοχεύει να καταστήσει τα βιβλία προσβάσιμα στο σύνολο του πληθυσμού της πόλης, μόνιμους κατοίκους, μετανάστες, επισκέπτες, πρόσφυγες. Στα επιπλέον θετικά που προσμέτρησαν στην επιλογή της Αθήνας συγκαταλέγονται οι πολιτιστικές υποδομές αλλά και η εμπειρία της στη διοργάνωση διεθνών εκδηλώσεων.

"Πρόκειται για μία μεγάλη επιτυχία της Αθήνας" δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης και σημείωσε: "Θα ανταποκριθούμε σε αυτή τη μεγάλη ευθύνη και θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις ώστε η διάκριση αυτή να αφήσει το θετικό αποτύπωμά της στην πόλη". Ο δήμαρχος Αθηναίων πρόσθεσε ότι "η απόφαση της UNESCO είναι τιμητική, αποτυπώνει τη διεθνή ακτινοβολία της Αθήνας και ενισχύει στρατηγική επιδίωξή μας να αναδειχθεί η πόλη μας σε έναν σύγχρονο πολιτιστικό προορισμό".

Η Αθήνα, 18η πόλη που γίνεται Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου της Ευρώπης, όπως όλες οι προηγούμενες δεσμεύεται να προωθήσει το βιβλίο και την ανάγνωση και να οργανώσει δραστηριότητες σε όλη τη διάρκεια του έτους, που ξεκινά με την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και Πνευματικών Δικαιωμάτων, στις 23 Απριλίου.

Την επιλογή χαιρέτισε ο πρόεδρος του Διεθνούς Συνδέσμου Εκδοτών Ρίτσαρντ Τσάρκιν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL