Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
"Αστοχίες και ανεπάρκειες στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΞ"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Αστοχίες και ανεπάρκειες στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΞ"

Για την “ανάγκη αναδιαμόρφωσης του θεσμικού πλαισίου του Ελληνικού Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών, έτσι ώστε να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα λειτουργίας του αλλά και οι μεγάλες προκλήσεις του επιστημονικού χώρου στον οποίο βρίσκεται”, κάνει λόγο σε ανοικτή επιστολή που απέστειλε η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα Βενετίας.

Στην επιστολή η οποία εστάλη μετά τις διαμαρτυρίες που προκάλεσε το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εξωτερικών για την αναδιαμόρφωση του Ινστιτούτου, η Κοινότητα γνωστοποιεί πως “κατέθεσε τις δικές της ολοκληρωμένες προτάσεις και παρατηρήσεις, αντιδρώντας έτσι στις ανεπάρκειες και στις αστοχίες του σχεδίου νόμου, όπως αυτό αναρτήθηκε για δημόσια διαβούλευση”, όπως αναφέρει, καλώντας την ίδια ώρα τους “εκπαιδευτικούς φορείς της Ανώτατης Παιδείας στην Ελλάδα σε ευρύτερη συνεργασία”.

Υπογραμμίζει ακόμη πως “εάν το σχέδιο νόμου του ΥΠΕΞ παραμείνει ως έχει, υποβαθμίζει το μοναδικό ερευνητικό ίδρυμα της χώρας στο εξωτερικό”, χαρακτηρίζοντας το “παρόν θεσμικό πλαίσιο ανεπαρκές και αναποτελεσματικό”.

Η Κοινότητα επισημαίνει επίσης ότι απέστειλε "επίσημη διαμαρτυρία στο ελληνικό ΥΠΕΞ καθώς δεν είχε προηγηθεί επίσημη ειδοποίηση" προς την ίδια, ενώ χαρακτηρίζει "μικρό" το χρονικό διάστημα που δόθηκε για τη δημόσια διαβούλευση.

Στην επιστολή αναφέρεται πως η "επιλογή και ο διορισμός προέδρου αποκλειστικά από τον υπουργό Εξωτερικών παραβιάζει τον όρο της πράξης μεταβίβασης". Αναφέρεται επίσης πως η Κοινότητα "διαφωνεί με την ύπαρξη Προέδρου του Ινστιτούτου τύπου μάνατζερ", προτείνοντας διευθυντή είτε πρόεδρο με διακεκριμένο έργο, επιστήμονα και όχι ανώτερο διοικητικό υπάλληλο.

Η Κοινότητα χαρακτηρίζει τα προβλήματα του Ινστιτούτου “πολυμέτωπα και περίπλοκα, για τα οποία δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις”, διευκρινίζοντας πως “για τη σημερινή κατάσταση έχουν όλοι ευθύνες αλλά αυτήν τη στιγμή προέχει η εύρεση λύσεων”.

Η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα Βενετίας γνωστοποιεί την ιστορική της διαδρομή, που μετρά 518 χρόνια ζωής, τη μεταβίβαση της περιουσίας της στο Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών και τη συμμετοχή της στη Διαχειριστική Επιτροπή που ασκεί την οικονομική διαχείριση του Ινστιτούτου.

Στην επιστολή γίνεται γνωστό πως η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα Βενετίας έχει “προικίσει με περίπου 60 ιδιόκτητα ακίνητα, μαζί με τον ναό του Αγίου Γεωργίου των Ελλήνων”, καθώς επίσης και το ότι τα μέλη της “προσφέρουν τις υπηρεσίες τους δωρεάν και αμισθί”.

Έχουν προηγηθεί επιστολές διαμαρτυρίας της Ακαδημίας Αθηνών, της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας και της Γαλλικής Εταιρείας Βυζαντινών Σπουδών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL