Live τώρα    
11°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
9.6°C12.3°C
3 BF 81%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.9°C12.6°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.0°C13.3°C
2 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C15.4°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.8°C
2 BF 82%
ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ Η ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΔΠΘ / Ρατσιστική αντιμετώπιση τυφλού πανεπιστημιακού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ Η ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΔΠΘ / Ρατσιστική αντιμετώπιση τυφλού πανεπιστημιακού

Ένα περιστατικό απροκάλυπτης ρατσιστικής αντιμετώπισης πανεπιστημιακού με αναπηρία καταγγέλλει, με ψήφισμά της, η Γ.Σ. του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Οι διδάσκοντες καταδικάζουν «απερίφραστα τις αιτιάσεις που διατύπωσε ο κ. Γεώργιος Παπάζογλου, καθηγητής του Τμήματος [...] ενιστάμενος για την ικανότητα συμμετοχής καθηγητή Βυζαντινής Φιλολογίας του ΕΚΠΑ στο Εκλεκτορικό Σώμα συναδέλφου, με το αιτιολογικό ότι αυτός είναι τυφλός».

Με έγγραφά του προς τον πρύτανη του ΔΠΘ Αθ. Καραμπίνη, ο Γ. Παπάζογλου στις 28/5/16 αναφέρει ότι «το συγκεκριμένο μέλος ΔΕΠ του Εκλεκτορικού Σώματος, τυφλό για να κρίνει Παλαιογραφία [...] είναι εξωτερικό μέλος και έχει επιλεγεί από το Τμήμα στο Εκλεκτορικό για το συγκεκριμένο έργο με αποτέλεσμα και να ευτελίζεται η διαδικασία και το γεγονός να μην περιποιεί τιμή στο ΔΠΘ», ενώ επανέρχεται στις 4/6 διαμαρτυρόμενος για το γεγονός ότι τοποθετείται τακτικό μέλος του εκλεκτορικού σώματος «ένας... τυφλός για να διαβάσει και να κρίνει παλαιογραφικά κείμενα», ενώ, αναφερόμενος σε άλλον συνάδελφό του, αποφαίνεται: «τον κρατούν για εισηγητή με πρόταση αυτού που δεν βλέπει» (sic).

Έπειτα από αυτές τις απροκάλυπτα ρατσιστικές αναφορές, η Γ.Σ. του Τμήματος εκφράζει την αντίθεσή της «στο επιχείρημα ότι η τυφλότητα πανεπιστημιακού καθηγητή είναι αιτία για τον αποκλεισμό του από ένα θεμελιώδες δικαίωμα και υποχρέωση των μελών ΔΕΠ» και εκφράζει αγανάκτηση «για την αμφισβήτηση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία και μάλιστα μέσα σε ακαδημαϊκό χώρο". "Οι απόψεις αυτές ούτε μας εκφράζουν ούτε συνάδουν με τις αρχές και το έργο που επιτελούμε στο Τμήμα μας τα τελευταία χρόνια, στο οποίο στηρίζουμε με σεβασμό και με όλες μας τις δυνάμεις το δικαίωμα στη μόρφωση των φοιτητών μας με αναπηρίες», καταλήγουν.

Με επιστολή του, ο καθηγητής Βυζαντινής Φιλολογίας ΕΚΠΑ Αντώνιος Παναγιώτου, αφού σημειώσει ότι από το 1982 έχει «υποστεί όλες τις προβλεπόμενες από τον νόμο δοκιμασίες, όπως και οι άλλοι συνάδελφοί μου, μέχρι να φτάσω στη βαθμίδα του καθηγητή», χαρακτηρίζει το ψήφισμα «δείγμα αντιρατσισμού, δημοκρατικότητας, ανθρώπινης ευαισθησίας και συναδελφικής αλληλεγγύης».

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Γ. Παπάζογλου, μετά την απόφαση της Γ.Σ., όχι μόνο δεν απολογήθηκε για τη ρατσιστική αυτή αντιμετώπιση αλλά με εξώδικο απαιτεί να αποσυρθεί η αναρτημένη στην ιστοσελίδα του Τμήματος απόφαση και να του «ζητήσουν συγγνώμη για τις εναντίον μου συκοφαντίες», απειλώντας μάλιστα με προσφυγή στα δικαστήρια, αμφισβητώντας το δικαίωμα των συναδέλφων του να εκφράζουν δημόσια την αντίθετη τους με τις απαράδεκτες απόψεις του!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL