Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.2°C16.5°C
1 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
10.3°C12.8°C
3 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
8.0°C12.7°C
1 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.0°C14.1°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C11.9°C
0 BF 93%
Είμαστε τρελοί!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Είμαστε τρελοί!

98 υποψήφιοι για το δημοτικό συμβούλιο κατεβαίνουμε με την Ανοιχτή Πόλη στις πιο κρίσιμες εκλογές για την τύχη της. Και είμαστε τρελοί.

Στην πόλη μας άνθρωποι ζουν από τα σκουπίδια. Παιδιά υποσιτίζονται στο σχολείο και στο σπίτι. Η ανεργία έχει διαλύσει τα πάντα. Και το μόνο που λέει η σημερινή δημοτική αρχή είναι ότι "τουλάχιστον ο νόμος εφαρμόζεται".

Ποιος νόμος;

Οι απολύσεις των συμβασιούχων του δήμου. Η διάλυση της δημοτικής αστυνομίας. Οι απολύσεις των σχολικών φυλάκων. Η κατάργηση των μαθημάτων προς τους δημότες. Η διάλυση των κοινωνικών δομών. Η διάλυση της Αθήνας. Ποιος νόμος; Μα το Μνημόνιο!

Ο επίσημος υποψήφιος της Ν.Δ κ. Σπηλιωτόπουλος υιοθετεί την ατζέντα των νεοναζί την ώρα που έχουμε νεκρούς από εγκλήματα ρατσιστικού μίσους. Και δεν ντρέπεται.

30 χρόνια η Αθήνα είχε δημάρχους «δελφίνους» του δικομματικού συστήματος που χρεοκόπησε τη χώρα. Έπαιζαν παιχνίδια εξουσίας μες στα κόμματά τους κι αδιαφορούσαν για τον δήμο και τους πολίτες του. Όσο για τον δήθεν ανεξάρτητο κ. Καμίνη, αποδείχτηκε ένα μείγμα γραφειοκράτη και θατσερικού πολιτικού. Ανεπαρκής. Αόρατος, εχθρικός προς τους εργαζόμενους του δήμου, τους οποίους η παράταξή του συκοφαντεί συστηματικά, απολαμβάνει προβολής "βορειοκορεάτικου" τύπου από τα καθεστωτικά ΜΜΕ.

Μόνο κάποιοι τρελοί θα ήθελαν να αναλάβουν τον δήμο σ' αυτές τις συνθήκες. Ναι, είμαστε τρελοί και αποφασισμένοι. Θέλουμε να πάρουμε τον δήμο την ώρα που η ανθρωπιστική κρίση χτυπά την πόλη. Θέλουμε να ξαναφτιάξουμε τις κοινωνικές δομές. Θέλουμε να ξαναρχίσουν τα πολιτιστικά κέντρα να λειτουργούν. Θέλουμε να συνεργαστούμε με τα δίκτυα αλληλεγγύης (που δεν καταδέχεται να επισκεφτεί ο κ. Καμίνης). Θέλουμε να ξαναφέρουμε τη δημοκρατία στην πόλη μας. Με δημοψηφίσματα και με συλλογές υπογραφών από πολίτες για τα θέματά τους στις γειτονιές. Θέλουμε να στηρίξουμε τους πολίτες που απειλούνται να χάσουν τα σπίτια τους.

Θέλουμε να διώξουμε τον φασισμό από τις γειτονιές μας. Να στηρίξουμε τις δημιουργικές δυνάμεις της πόλης. Τους νέους καλλιτέχνες της, τους νέους γενικώς. Θέλουμε να σχεδιάσουμε το αστικό τοπίο χωρίς να μας το επιβάλλουν πλούσια ιδρύματα με ιδιοτελείς σκοπούς.

Ναι, είμαστε τρελοί. Και αποφασισμένοι. Και ξέρουμε ότι κι οι δημότες το 'χουν αποφασίσει. Πρέπει όλοι να δώσουμε τη μάχη πόρτα - πόρτα. Από στόμα σε στόμα. Κι ας μας φιμώνουν στα κανάλια τους. Δεν μπορούν να μας εμποδίσουν να επικοινωνήσουμε το πρόγραμμά μας. Εμείς έχουμε πρόγραμμα. Εμείς οι 98 της Ανοιχτής Πόλης μαζί με τους δημότες μια γροθιά, για να πάρουμε την Αθήνα μας από τη διαπλοκή. Για μια πόλη ανοιχτή, ελεύθερη, ζωντανή. Για μια πόλη της αλληλεγγύης.

Στάθης Δρογώσης είναι τραγουδοποιός, μέλος του τμήματος πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, ιδρυτικό μέλος του Κοινωνικού Ωδείου, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Αθηναίων με την Ανοιχτή Πόλη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL