Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
Το ΚΑΣ για τα αρχαία στο μετρό Θεσσαλονίκης: / Ναι στη διατήρηση της Μέσης Οδού, αλλά πώς...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το ΚΑΣ για τα αρχαία στο μετρό Θεσσαλονίκης: / Ναι στη διατήρηση της Μέσης Οδού, αλλά πώς...

Η νέα απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) για τις αρχαιότητες που βρέθηκαν στον σταθμό του μετρό της Βενιζέλου μπορεί να θεωρηθεί ως μια πρώτη μεγάλη νίκη του κινήματος που δημιουργήθηκε στη Θεσσαλονίκη για τη διατήρησή τους, αφού όλα τα μέλη του πλέον συμφωνούν ότι η βυζαντινή Μέση Οδός θα πρέπει να παραμείνει εκεί όπου αποκαλύφθηκε από την αρχαιολογική σκαπάνη. Ωστόσο, με οριακή πλειοψηφία το Συμβούλιο δεν μπήκε στα δύσκολα. Απέφυγε εκ νέου να έρθει σε ρήξη με την Αττικό Μετρό αναφορικά με το ποια μέθοδο θα πρέπει να ακολουθηθεί ώστε ο αρχαιολογικός χώρος να παραμείνει ανέπαφος και ουσιαστικά επιστρέφει εκ νέου την υπόθεση στον υπουργό Πολιτισμού.

Το ΚΑΣ, ανατρέποντας την παλαιότερη απαράδεκτη και ανιστόρητη απόφασή του για τη μεταφορά της βυζαντινής Μέσης Οδού από το σημείο που αποκαλύφθηκε, έρχεται με τον ίδιο αυθαίρετο τρόπο, χωρίς να κάνει αυτοψία και με οριακή πλειοψηφία, να προκρίνει ως δέουσα λύση τη διατήρηση μεν των αρχαιοτήτων στον σταθμό της Βενιζέλου, αλλά αφού πρώτα αποσπαστούν για να κατασκευαστεί το έργο.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, στις 4.30 χθες τα ξημερώματα και ύστερα από 12ωρη διαδικασία με εντάσεις, φωνές, αντεγκλήσεις, απειλές για μηνύσεις και συνεχείς αλλαγές στάσης από μερικά μέλη του ΚΑΣ, τα οκτώ μέλη του υπερψήφισαν τη λεγόμενη «μέση λύση», ενώ 7 τάχθηκαν υπέρ του να παραγγελθεί μελέτη για in situ διατήρηση των αρχαιολογικών ευρημάτων. Ώρες νωρίτερα είχε πλειοψηφήσει με 8 ψήφους η πρόταση να πραγματοποιηθεί αυτοψία στον χώρο προκειμένου και να εκτιμηθεί η αξία των αρχαιοτήτων, κάτι που η Αττικό Μετρό πολέμησε με λυσσαλέο τρόπο.

(Ψευδο)υδράργυρος

Το πλέον περίεργο είναι ότι το ΚΑΣ φέρεται να αποδέχτηκε και το επιχείρημα της εταιρείας ότι δεν μπορεί να γίνει αυτοψία επειδή στον χώρο υπάρχει υδράργυρος!!! Και ναι μεν στον χώρο είχε ξεθαφτεί μικρή ποσότητα υδραργύρου από τα βυζαντινά χρόνια, αλλά υποτίθεται πως αυτό το θέμα έχει τελειώσει και μάλιστα η ίδια η Αττικό Μετρό διαβεβαιώνει πως ο χώρος του εργοταξίου είναι απόλυτα ασφαλής για εργαζόμενους αλλά και επισκέπτες. Το ΚΑΣ απέρριψε επίσης τη λύση τού να μη λειτουργήσει σταθμός του μετρό στη Βενιζέλου, όπως και το να παραγγελθεί νέα ανεξάρτητη μελέτη για το αν γίνεται να κατασκευαστεί ο σταθμός με τη μη απόσπαση των αρχαιοτήτων.

Μετά τη χθεσινή απόφαση του ΚΑΣ θα πρέπει ο νυν υπουργός Πολιτισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος να ανακαλέσει τη σχετική απόφαση του προκατόχου του Κ. Τσαβάρα για τη μόνιμη μεταφορά των αρχαιοτήτων σε αποθήκες κάπου στις δυτικές συνοικίες. Πολλοί υποστηρίζουν ότι, με δεδομένο το οριακό αποτέλεσμα, η πλέον σώφρον κίνηση θα ήταν ο υπουργός να αναπέμψει εκ νέου το θέμα στο ΚΑΣ για να γίνει αυτοψία.

Η Αττικό Μετρό υποστηρίζει ότι αν αποφασιστεί η λύση για in situ διατήρηση των αρχαιοτήτων, αυτό, πέρα από το ότι εκτοξεύει το κόστος, θα απαιτούσε να γκρεμιστούν πέντε πολυκατοικίες και το έργο να καθυστερήσει για 13 χρόνια (!). Ωστόσο, μέχρι σήμερα κανένας άλλος ανεξάρτητος φορέας δεν κλήθηκε να ερευνήσει αν ευσταθούν τα παραπάνω προκειμένου να πιστοποιηθεί αν ισχύουν όντως τα όσα ισχυρίζεται η ανάδοχος εταιρεία του έργου.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, σύμφωνα με πληροφορίες, ορισμένα μέλη του ΚΑΣ άφησαν αιχμές ότι η Αττικό Μετρό παραπληροφόρησε στο παρελθόν το Συμβούλιο, εκθέτοντάς το στην απόφαση για την οριστική απόσπαση και μεταφορά των αρχαίων από τη Βενιζέλου στο στρατόπεδο Παύλου Μελά. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης, πάντως, όπως έλεγαν χθες στελέχη του, δεν σκοπεύει να αποσύρει την προσφυγή του στο ΣτΕ πριν δει τη νέα Υπουργική Απόφαση που θα αναιρεί την προηγούμενη και το τι θα επιφυλάσσει για τη Μέση Οδό. Να σημειωθεί πως ο Γ. Μπουτάρης, ο οποίος παρευρέθηκε στη διαδικασία του ΚΑΣ, τάχθηκε υπέρ της διατήρησης των αρχαιοτήτων στον χώρο όπου αποκαλύφθηκαν, ενώ μίλησε και για τη δημιουργία αρχαιολογικού πάρκου στο κέντρο της πόλης, με πεζοδρομήσεις και αναπλάσεις, που θα περιλαμβάνει, μαζί με τα μνημεία της Βενιζέλου, και τα υφιστάμενα της περιοχής, όπως το Μπεζεστένι, το Αλκαζάρ, την Πλατεία Διοικητηρίου, τον Άγιο Δημήτριο, την εκκλησία της Αχειροποιήτου και την Παναγία των Χαλκέων.

Τ. Κουράκης: Να πάρει θέση ο ΥΠΠΟΑ

«Η όλη εξέλιξη δικαιώνει τη θέση που εξέφρασε από την πρώτη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ, ότι δηλαδή θα πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να αναδειχθούν τα αρχαία μνημεία χωρίς απόσπαση (έστω και προσωρινή) με ταυτόχρονη επιτάχυνση των έργων του μετρό. Είναι πλέον η ώρα να πάρει θέση ο υπουργός, αλλιώς θα επωμισθεί τεραστίων διαστάσεων ιστορική ευθύνη», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός υπεύθυνος του ΣΥΡΙΖΑ για θέματα Πολιτισμού όταν του ζητήσαμε να σχολιάσει την απόφαση στο ΚΑΣ.

ΣΥΡΙΖΑ: Κριτική για τη μη αυτοψία

«Μετά την οριακή απόφαση του ΚΑΣ για την απόσπαση και την επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων που βρέθηκαν στη Βενιζέλου, το σύνθημα του Τμήματος Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ 'Και μετρό και αρχαία' δικαιώνεται» τονίζει σε σχετική ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης, ο οποίος εναντιώθηκε στην αρχική απόφαση Τζαβάρα για απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων στο στρατόπεδο Παύλου Μελά.

«Βέβαια και απόφαση του ΚΑΣ πάρθηκε χωρίς προηγουμένως να έχει γίνει αυτοψία από τα μέλη του, κατόπιν παρεμβάσεως της Αττικό Μετρό, και κατά παράβαση της απόφασης του ΣτΕ. Οποιαδήποτε απόφαση λαμβάνεται χωρίς να έχει προηγηθεί επιτόπια αυτοψία δεν είναι απόφαση ενός συμβουλίου επιστημόνων, αλλά πολιτική επιλογή», προσθέτει, ενώ αναφορικά με το επιχείρημα της εταιρείας ότι η αυτοψία δεν πραγματοποιήθηκε λόγω της εύρεσης επικίνδυνου υδραργύρου, ο ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζει: «Αναδεικνύει το ερώτημα για το κατά πόσο η Αττικό Μετρό ενδιαφέρεται για τη δημόσια υγεία και την υγεία των εργαζομένων».

Μπορούμε και καλύτερα...

Αναφορικά με τη λύση που προκρίνει το ΚΑΣ, το Τμήμα Πολιτισμού του κόμματος θεωρεί ότι «δεν έχουν ακόμη εξαντληθεί οι τεχνικές δυνατότητες για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση του ζητήματος και ότι με τη χθεσινή απόφαση του ΚΑΣ προφανώς δεν γίνεται επανεξέτασή του από μηδενική βάση, όπως θα έπρεπε».

Στο ίδιο μήκος κινήθηκε και η ανακοίνωση της δημοτικής κίνησης Θεσσαλονίκη Ανοικτή Πόλη, που πρωτοστάτησε στη διατήρηση των αρχαιοτήτων της Βενιζέλου στο σημείο όπου αποκαλύφθηκαν, ενώ θέτει και αυτή θέμα δημόσιας υγείας και υγείας των εργαζόμενων.

Ρεπορτάζ: Μαρούλα ΠΛΗΚΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL