Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
19.6°C22.5°C
3 BF 60%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.7°C23.4°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
22 °C
20.0°C22.6°C
1 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.6°C22.8°C
5 BF 38%
ΛΑΡΙΣΑ
Ψιχάλες μικρής έντασης
25 °C
24.1°C24.9°C
0 BF 36%
Ο ΣΥΡΙΖΑ για τις δημόσιες βιβλιοθήκες / Ο ΣΥΡΙΖΑ για τις δημόσιες βιβλιοθήκες: Δημόσιος χαρακτήρας, σχεδιασμός κεντρικής πολιτικής, ελευθερία στη γνώση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τις δημόσιες βιβλιοθήκες / Ο ΣΥΡΙΖΑ για τις δημόσιες βιβλιοθήκες: Δημόσιος χαρακτήρας, σχεδιασμός κεντρικής πολιτικής, ελευθερία στη γνώση

Οι δημόσιες βιβλιοθήκες και ο ρόλος τους ως χώροι συνάντησης και διαπαιδαγώγησης των αναγνωστών βρέθηκαν για πρώτη φορά στο επίκεντρο του προβληματισμού ενός κομματικού οργανισμού, όπως αποδεικνύει η χθεσινή δεύτερη από τις "Τρεις Τετάρτες για το βιβλίο" που οργανώνει το Τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, ανάγοντας τον χώρο του βιβλίου σε θέμα αιχμής της πολιτιστικής πολιτικής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στο κατάμεστο Θέατρο του Νέου Κόσμου ο γόνιμος διάλογος ανέδειξε ένα προς ένα τα φλέγοντα ζητήματα διάρθρωσης, λειτουργίας και απεύθυνσης των δημοσίων βιβλιοθηκών και της Εθνικής βιβλιοθήκης περιλαμβανομένης, προβάλλοντας ως προτεραιότητα "την ανάγκη δημιουργίας του πλαισίου στο οποίο οι βιβλιοθήκες να λειτουργούν προς όφελος της κοινότητας και ιδίως της νέας γενιάς" όπως επισήμανε χαρακτηριστικά η Μαρία Κανελλοπούλου, βουλευτής Αχαΐας και υπεύθυνη για θέματα πολιτισμού της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ καλώντας "να ανασκουμπωθούμε Όλοι και Μαζί". Γιατί "σε μια τέτοια κοινωνική και οικονομική συγκυρία το να αποφασίζεις να μιλήσεις για το βιβλίο και τον πολιτισμό είναι μια πράξη αντίστασης. Πρέπει να αντισταθούμε όλοι μαζί και να δώσουμε μια σκληρή μάχη ώστε να αποτρέψουμε την επίθεση που δέχεται σήμερα το βιβλίο από τις κυβερνητικές πολιτικές, να θυμηθούμε ότι εκτός από ψωμί έχουμε ανάγκη από τριαντάφυλλα" είπε χαρακτηριστικά η κ. Κανελλοπούλου. Επισήμανε παράλληλα ότι πρέπει "να δούμε το περιεχόμενο των δημόσιων βιβλιοθηκών ως δημόσια περιουσία και να εξασφαλίσουμε σε όλους την πρόσβαση σ' αυτό. Να γίνει η βιβλιοθήκη κέντρο πληροφόρησης, ανάπτυξης, αλλά και μέσο άρσης των κοινωνικών ανισοτήτων".

Την ανάγκη "να διατηρήσουμε τη δεσπόζουσα θέση του Δημοσίου, τόσο στον χώρο των βιβλιοθηκών όσο και γενικότερα της εθνικής πολιτικής για το βιβλίο, όπως είναι το ευρωπαϊκό κεκτημένο και όπως συμβαίνει στις πιο ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες, να μην αφήσουμε τους οικονομικούς οργανισμούς να επιβάλουν τους δικούς τους κανόνες, σαν να ήταν το βιβλίο (και ο πολιτισμός) ένα οποιοδήποτε προϊόν" επισήμανε ο συντονιστής του Τμήματος Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ Σωτήρης Σιώκος.

Στις δημόσιες βιβλιοθήκες ως "δείκτη δημοκρατικότητας μιας κοινωνίας" επικεντρώθηκε ο πρόεδρος της Ένωσης Βιβλιοθηκονόμων Γιώργος Γλωσσιώτης επισημαίνοντας "την ανάγκη σχεδιασμού κεντρικής πολιτικής βιβλιοθηκών" δεδομένου ότι "η καλή λειτουργία τους είναι και οικονομικά πολύ ανταποδοτική για μια κοινωνία". Επισημαίνοντας ότι "ποτέ στην Ελλάδα δεν οριοθετήθηκε ένα πλαίσιο για τις βιβλιοθήκες" θύμισε την οικτρή εικόνα των Σχολικών Βιβλιοθηκών, που στην ουσία "παραμένουν κλειστές", αλλά και την απειλή των Πανεπιστημιακών Βιβλιοθηκών από την υποχρηματοδότηση και από τις απολύσεις - διαθεσιμότητα των βιβλιοθηκονόμων. Επισήμανε ότι τα "εμπόδια που δημιουργούν στην πρόσβαση των πολιτών στην πληροφορία και τη γνώση" ο ανορθολογισμός στη δικτύωση δημοσίων και δημοτικών βιβλιοθηκών και πρότεινε "κάθε δήμος να έχει μια βιβλιοθήκη σε συνεργασία με κινητές μονάδες που θα τη συνδέουν με τα σχολεία και τα χωριά".

Ειδικά για την Εθνική Βιβλιοθήκη επισήμανε ότι "αποτελεί τη μνήμη ενός λαού και επιβάλλεται να διαχειριστούμε αυτή τη μνήμη" για να επιστήσει την προσοχή στο μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψε το κράτος με το Ίδρυμα Νιάρχου για την επίλυση του κτηριακού προβλήματος. "Ενώ όταν υπογράφηκε το μνημόνιο συνεργασίας γινόταν λόγος για παράδοση του κτηρίου χωρίς καμία άλλη συμμετοχή, σήμερα φαίνεται οι όροι να έχουν αλλάξει και το Ίδρυμα Νιάρχου να παρεμβαίνει σε όλους τους τομείς" είπε τονίζοντας ότι "αλλοιώνεται ο χαρακτήρας που αντιστοιχεί σε μια εθνική βιβλιοθήκη".

Σ' αυτήν ακριβώς την κομβικής σημασίας συνεργασία αναφέρθηκε και ο συγγραφέας Άρης Μαραγκόπουλος επισημαίνοντας τους κινδύνους που προβάλλουν από την αντιμετώπιση του βιβλίου και της βιβλιοθήκης "από πνευματικό αγαθό και εργαλείο για μια διά βίου καλλιέργεια σε φαντεζί παιχνίδι και συνθήκη ηγεμονισμού" κατά την οποία η γνώση κατευθύνεται και η εκπαιδευτική διαδικασία υποβαθμίζεται. Γλαφυρή ήταν η περιγραφή του συγγραφέα Βασίλη Αλεξάκη για το γαλλικό παράδειγμα ενίσχυσης των βιβλιοθηκών και του ρόλου τους στη δημιουργία αναγνωστών. Κατά τον γνωστό συγγραφέα το βάρος "πρέπει να δοθεί στο βιβλίο και δη το παιδικό και στις κινητές δανειστικές βιβλιοθήκες" προκειμένου να φτάνουν τα βιβλία και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές.

Η βιβλιοθηκονόμος Αφροδίτη Φράγκου αναφέρθηκε στην απώλεια "σημαντικών ελευθεριών μας" με την "κατάλυση του δημοσίου χαρακτήρα των βιβλιοθηκών και την ιδιωτικοποίηση της πληροφορίας, ενώ η επίσης βιβλιοθηκονόμος Χριστίνα Κυριακοπούλου επισήμανε την ανάγκη χάραξης μιας εθνικής πολιτικής για τις βιβλιοθήκες σε σύνδεση με τη χάραξη των πολιτικών για την παιδεία και την εθνική πολιτιστική πολιτική".

Ο συγγραφέας Θόδωρος Γρηγοριάδης, μεταφέροντας το προσωπικό του παράδειγμα ως εκπαιδευτικού που δραστηριοποιήθηκε στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερών, ανέδειξε την ανυπαρξία ενός κεντρικού σχεδιασμού με αποτέλεσμα να ακυρώνεται ο ρόλος τους μετά και από παρεμβάσεις συντηρητικών κύκλων, ειδικά της Εκκλησίας, ενώ ο εκπαιδευτικός Κώστας Καραβίδας συνέδεσε τον ανασχεδιασμό των βιβλιοθηκών με τον "αναστοχασμό γύρω από τη σχέση του κράτους με τον πολιτισμό" καθώς "το σχολείο γίνεται όλο και πιο ταξικό όλο και πιο φτωχό".

Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος Μικέλλα Χαρτουλάρη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL