Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
9.2°C14.6°C
2 BF 84%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.7°C14.1°C
1 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
12.0°C14.9°C
3 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
9.8°C14.1°C
3 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
6 °C
5.9°C9.5°C
2 BF 100%
Σε ιδιώτες η χάραξη πολιτικής για ΓΑΚ και δημόσιες βιβλιοθήκες!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σε ιδιώτες η χάραξη πολιτικής για ΓΑΚ και δημόσιες βιβλιοθήκες!

Στα χέρια ιδιωτών ετοιμάζεται να παραχωρήσει η κυβέρνηση, διά του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, τη χάραξη πολιτικής στα Γενικά Αρχεία του Κράτους και τις Δημόσιες Βιβλιοθήκες της χώρας. Σύμφωνα με την προκήρυξη "Πρόχειρου Μειοδοτικού Διαγωνισμού με θέμα την "Παροχή Υπηρεσιών Συμβούλου στο υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων στη διαδικασία Αξιολόγησης Εποπτευόμενων Φορέων του", που αναρτήθηκε στο site του υπουργείου Παιδείας στις 16 Ιανουαρίου 2014, με ημερομηνία διενέργειας 4 Φεβρουαρίου, προβλέπεται ότι ο ανάδοχος θα καθορίσει "πολιτικές, στόχους, αρμοδιότητες" όπως επίσης και "ανακατανομή προσωπικού" με στόχο αυτοί οι οργανισμοί "να καταστούν περισσότερο λειτουργικοί, αποτελεσματικοί και αποδοτικοί".

Σύμφωνα με την προκήρυξη οι φορείς που θα αξιολογηθούν είναι οι: Δημόσιες Βιβλιοθήκες, Ίδρυμα Νεολαίας και διά βίου μάθησης, Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού, Γενικά Αρχεία του Κράτους και Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών. Αξιοπρόσεκτο είναι ότι η προκήρυξη λήγει στις 4 Φεβρουαρίου, δηλαδή μέσα σε 20 ημέρες ο ενδιαφερόμενος πρέπει να έχει ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης και μεθοδολογίας. Προβλέπει επίσης ότι η αξιολόγηση όλων αυτών των δομών, του προσωπικού που τις υπηρετεί καθώς και η πολιτική ανάπτυξής τους πρέπει να παραδοθούν σε 60 ημέρες από την ανάθεση του έργου.

Είναι άραγε επαρκείς οι χρόνοι αυτοί; Ή μήπως είναι ήδη έτοιμη η μελέτη; Το κόστος της συμβούλου εταιρείας προϋπολογίζεται σε 73.800 ευρώ. Ετοιμάζεται δηλαδή το κράτος να δαπανήσει αυτό το ποσό για να λάβει συμβουλές χάραξης της πολιτιστικής του πολιτικής αντί να τα δαπανήσει προκειμένου να παραγάγουν πολιτιστική πολιτική οι ίδιες οι δημόσιες βιβλιοθήκες και τα ΓΑΚ, που είναι, εξάλλου, και ο ρόλος τους.

Αλήθεια, στις δημόσιες βιβλιοθήκες συμπεριλαμβάνεται η Εθνική Βιβλιοθήκη και το καθεστώς λειτουργίας της; Ποια είναι η συνάφεια των φορέων αυτών που θα αναλάβει να αξιολογήσει σε δύο μήνες η εταιρεία που θα αναλάβει το έργο; Και τι σημαίνει να καταστούν περισσότερο αποδοτικά τα Γενικά Αρχεία του Κράτους; Ιδιωτικοποιούμε δηλαδή όχι μόνο τους φορείς, αλλά και την ίδια την παραγωγή της πολιτιστικής πολιτικής; Το κράτος μας δεν έχει γνώμη για τη λειτουργία των Γενικών του Αρχείων, των δημόσιων Βιβλιοθηκών του και των άλλων φορέων της προκήρυξης και ζητάει να τη διατυπώσουν οι ιδιώτες; Τότε προτιμότερο είναι να προκηρυχθεί η ιδιωτικοποίηση της θέσης του υπουργού Παιδείας, πιο νεοφιλελεύθερο και εντός γραμμής κυβέρνησης, ακούγεται!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL