Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
8.6°C14.6°C
1 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
8.1°C13.5°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
11.0°C14.9°C
2 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C15.8°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
7 °C
6.9°C10.2°C
0 BF 100%
ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗΣ / "Πράσινο φως" παρά τη διαφωνία του ΤΕΕ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗΣ / "Πράσινο φως" παρά τη διαφωνία του ΤΕΕ

Παρά την αντίθετη γνώμη του Τεχνικού Επιμελητηρίου, τελικά το Τεχνικό Συμβούλιο του ΥΠΠΟ έδωσε χθες το "πράσινο φως" προκειμένου να προχωρήσει η επέκταση της Εθνικής Πινακοθήκης, αφού γίνει "τροποποίηση της στατικής και των άλλων αναγκαίων μελετών, λόγω απρόβλεπτων συνθηκών, σύμφωνα με την εισήγηση της υπηρεσίας".

Οι "απρόβλεπτες συνθήκες" για τις οποίες γίνεται λόγος αφορούν το πρόβλημα της στάθμης του υδροφόρου ορίζοντα, ο οποίος βρίσκεται πάνω από το δάπεδο μέρους του υπογείου που προγραμματίζεται να κατασκευαστεί. Πρόβλημα που "ήταν σε όλους γνωστό από το 2007", όπως επιβεβαιώνει περίτρανα "η δήλωση του [τέως διευθυντή της υπηρεσίας] κ. Χαρκιολάκη της 7/1/14 που προσκομίσθηκε" σημειώνει σε γραπτή δήλωσή του προς το Τ.Σ. ο εκπρόσωπος του ΤΕΕ Ν. Φιντικάκης. Στη συνέχεια τονίζει ότι "σε περίπτωση επιβεβαίωσης της νέας στάθμης [...] δεν θα αρκεί μόνο η τροποποίηση της στατικής μελέτης, αλλά θα χρειαστούν νέες μελέτες στο σύνολό τους (αρχιτεκτονική, στατική, Η/Μ, ειδική μελέτη υδατοστεγανότητας κ.λπ.), προκειμένου να εξασφαλισθεί η μέγιστη δυνατή ασφάλεια της κατασκευής" - τις οποίες θα κληθεί να πληρώσει το δημόσιο λόγω... "απρόβλεπτων συνθηκών".

Το Τεχνικό Συμβούλιο απέρριψε την πρόταση αναβολής της απόφασης για 15 ημέρες, προκειμένου να διεξαχθούν δύο νέες γεωτρήσεις, παρουσία ειδικού επιστήμονα του ΤΕΕ, ώστε να διερευνηθούν τα αντικρουόμενα ευρήματα για τη στάθμη του υδροφόρου ορίζοντα, ενώ η γενική διευθύντρια Αναστήλωσης Μουσείων και Τεχνικών Έργων Ευγ. Γατοπούλου κατηγόρησε τον εκπρόσωπο του ΤΕΕ για "αντιδεοντολογική στάση" και κωλυσιεργία, καθώς και για "δημοσιοποίηση στον Τύπο αποσπασμάτων της εισήγησης με δυσμενή σχόλια εις βάρος της υπηρεσίας"!

Τονίζοντας ότι το ΤΕΕ επιζητά την προστασία του δημοσίου συμφέροντος, ο εκπρόσωπός του κατήγγειλε τη διαδικασία "που οδηγεί στη δημιουργία τεράστιων προβλημάτων τόσο στο κόστος του έργου όσο και στην ασφάλειά του".

Σε επικοινωνία μας μαζί του, ο Ν. Φιντικάκης επισήμανε πως "η βροχή" (στην οποία αποδίδεται η άνοδος της στάθμης του υδροφόρου ορίζοντα) "δεν είναι δυνατόν να ξεπλένει σκάνδαλα του παρελθόντος και να πλημμυρίζει με σκάνδαλα το μέλλον"...

Σ.Κ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL