Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
9.2°C14.6°C
2 BF 84%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.7°C14.1°C
1 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
12.0°C14.9°C
3 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
9.8°C14.1°C
3 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
6 °C
5.9°C9.5°C
2 BF 100%
Το μετέωρο βήμα μιας συγχώνευσης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το μετέωρο βήμα μιας συγχώνευσης

Ουδείς γνωρίζει πώς θα λειτουργήσει το νέο σχήμα, με τα αποκαΐδια του ΕΚΕΒΙ και του ΕΙΠ και τα οικονομικά ανοίγματα και των δύο σε εργαζόμενους και άλλα λειτουργικά έξοδα. Σε δεινή θέση βρίσκονται οι εργαζόμενοι, κυρίως του ΕΚΕΒΙ (πέντε αποχώρησαν οικειοθελώς τις προηγούμενες ημέρες) για την τύχη των οποίων ουδεμία αναφορά έγινε από τον υπουργό Πολιτισμού κατά την ανακοίνωση της ενοποίησης των δύο οργανισμών στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, ούτε όμως και στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Δ.Σ. του ΕΚΕΒΙ μετά τη χθεσινή του συνεδρίαση. Τα μέλη του Δ.Σ. ασχολήθηκαν αποκλειστικά με τα ζητήματα που προκύπτουν από τη μεταφορά, χωρίς ωστόσο να έχουν καμία ενημέρωση για το θέμα πέρα απ' όσα γράφηκαν στον Τύπο.

Στην ανακοίνωσή του το Δ.Σ. του ΕΚΕΒΙ εκφράζει την ευχή και την ελπίδα ότι "η μεταφορά αρμοδιοτήτων του ΕΚΕΒΙ στο Ίδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού θα αποβεί προς όφελος της διάδοσης του ελληνικού πολιτισμού και της άσκησης εποικοδομητικής πολιτικής για το ελληνικό βιβλίο" και υπογραμμίζει ότι "ανεξάρτητα της διαφωνίας ως προς τη μεταφορά των παραπάνω αρμοδιοτήτων του ΕΚΕΒΙ στο ΙΕΠ είναι κατεπείγουσα ανάγκη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού να προβεί άμεσα στα ακόλουθα: Να χορηγήσει ως ελάχιστη καταβολή το ποσόν των 150.000 ευρώ ώστε να καλυφθούν οι ανειλημμένες υποχρεώσεις του ΕΚΕΒΙ για να μπορέσει να λειτουργήσει στοιχειωδώς και ως προς την υλοποίηση των προγραμμάτων ΕΣΠΑ (Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης και Πρόγραμμα Φιλαναγνωσίας). Να εξασφαλίσει το μέλλον των λειτουργικών δομών του ΕΚΕΒΙ που διαθέτει την αναγκαία τεχνογνωσία για να υλοποιεί τις όποιες πολιτικές βιβλίου και της διαχείρισης των προγραμμάτων ΕΣΠΑ που βρίσκονται σε κρίσιμο στάδιο υλοποίησής τους.

Μόνον κατ' αυτόν τον τρόπο θα μπορέσει να υπάρξει ουσιαστική, επιτυχής και αποτελεσματική μεταφορά αρμοδιοτήτων και δράσεων που άπαντες πιστοποιούν ότι υλοποιούνται μέχρι στιγμής άριστα".

Απούσες από τη συνεδρίαση ήταν η εκπρόσωπος της Εταιρείας Συγγραφέων Έλενα Χουζούρη και η εκπρόσωπος των μεταφραστών Γιολάντα Πατεράκη. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, επίκειται συνάντηση του υπουργού Πολιτισμού με τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Γραμμάτων Θανάση Μαράντο, ο οποίος συμμετέχει εξ οφίτσιο στο Δ.Σ. του ΕΚΕΒΙ.

Όσον αφορά το έτερον μέρος της ιδιότυπης αυτής συγχώνευσης, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, μετά τις παραιτήσεις του προέδρου Γ. Μπαμπινιώτη και του Δ.Σ. του το 2012, παρέμεινε ανενεργό, με υπάρχοντα όμως τα σοβαρά οικονομικά προβλήματά του. Αυτή τη στιγμή διαθέτει παραρτήματα στο Βελιγράδι, τη Σόφια, το Βουκουρέστι, τα Τίρανα, το Βερολίνο και την Αλεξάνδρεια. Στα παραρτήματα των Τιράνων, του Βερολίνου και του Βουκουρεστίου έχει γίνει έξωση και τα χρέη τους προς τις χώρες που τα φιλοξενούν πολύ υψηλά. Όσον αφορά τους εργαζομένους του, απασχολεί δώδεκα υπαλλήλους όλους κι όλους, μεταξύ των οποίων τρεις λογιστές, μία καθαρίστρια, ένα σοφέρ, έναν τεχνικό πληροφορικής, μια βιβλιοθηκάριο κ.ά.

Τώρα, πώς μπορούν να ανασυγκροτηθούν δύο αποσαθρωμένοι οργανισμοί, μένει να μας το αποκαλύψει ο κ. Παναγιωτόπουλος, αν έχει κάτι κατά νου, και ο εκλεκτός του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος κ. Γιαλλουρίδης.

Π.Κρ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL