Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
18 °C
16.6°C19.6°C
2 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.2°C
2 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
15.5°C16.0°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.8°C19.1°C
5 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.9°C18.0°C
0 BF 63%
Λόγω αδιαφορίας των ελληνικών υπουργείων / Κινδυνεύει το σπίτι του Καβάφη στην Αλεξάνδρεια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Λόγω αδιαφορίας των ελληνικών υπουργείων / Κινδυνεύει το σπίτι του Καβάφη στην Αλεξάνδρεια

Θεσσαλονίκη

Το μουσείο Καβάφη στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, που στεγάζεται στο σπίτι όπου κατοικούσε ο μεγάλος Αλεξανδρινός ποιητής, κινδυνεύει να κλείσει... Η αδιαφορία των αρμόδιων υπουργείων Πολιτισμού και Εξωτερικών για την τύχη ενός σημαντικού σημείου αναφοράς του ελληνισμού της Αλεξάνδρειας με παγκόσμια ακτινοβολία είναι παροιμιώδης και πλέον φορείς και συλλογικότητες αποφάσισαν να κινητοποιηθούν για να διασώσουν το διαμέρισμα στην πρώην οδό Λέψιους.

Το κτήριο στο οποίο στεγάζεται το μουσείο - σπίτι του Κωνσταντίνου Καβάφη βγαίνει στο «σφυρί» από τον νυν ιδιοκτήτη της ιστορικής πολυκατοικίας, ο οποίος προχωρά σε έξωση των ενοίκων. Ευτυχώς οι δικαστικές αρχές της Αλεξάνδρειας δεν έκαναν δεκτό το αίτημά του για άμεση έξωση του μουσείου, ωστόσο είναι θέμα χρόνου το πότε θα ανασταλεί η λειτουργία του... Η δημοτική παράταξη «Θεσσαλονίκη Ανοικτή Πόλη», μπροστά σε αυτόν τον κίνδυνο, με δεδομένο ότι η Θεσσαλονίκη και η Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου είναι αδελφοποιημένες πόλεις, έφερε ψήφισμα στο δημοτικό συμβούλιο με το οποίο ο δήμος καλεί την κυβέρνηση να διασώσει το μουσείο - σπίτι του μεγάλου μας ποιητή αγοράζοντας το προς πώληση ακίνητο.

«Το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης θεωρεί ότι η διατήρηση του Μουσείου Καβάφη στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, που ιδρύθηκε το 1992 και λειτουργεί στην οικία όπου γεννήθηκε ο μεγάλος Έλληνας ποιητής με τη διεθνή ακτινοβολία, επιβάλλεται για πολλούς λόγους» αναφέρει το ψήφισμα και τονίζει ότι «πρόκειται για ένα σπουδαίο πολιτιστικό μνημείο, σε έναν τόπο όπου άκμασε ο ελληνισμός της Αιγύπτου, του οποίου ιδρυτής -μορφωτικός ακόλουθος της ελληνικής πρεσβείας στην Αίγυπτο- ήταν ο συμπολίτης μας διανοούμενος και συγγραφέας Κωστής Μοσκώφ, που διετέλεσε δήμαρχος και δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης με μεγάλη προσφορά στην πόλη». Με δεδομένο, επίσης, ότι το μουσείο αποτελεί ήδη σημείο συνάντησης σημαντικών διανοουμένων της Μ. Ανατολής και όχι μόνο, η «Θεσσαλονίκη Ανοικτή Πόλη» υποστηρίζει ότι με την απόκτηση του οικήματος αυτό «μπορεί να αξιοποιηθεί και για άλλες χρήσεις, όπως ως Μουσείο του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού και ως χώρος φιλοξενίας δημιουργών».

Την ίδια σχεδόν πρόταση έχει καταθέσει εδώ και καιρό και ο διευθυντής του Παραρτήματος Αλεξάνδρειας του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, που έχει υπό την αιγίδα του τη λειτουργία του μουσείου Καβάφη, Μανώλης Μαραγκούλης. Με σχετική επιστολή του στο ΥΠΠΟ κάνει σαφές ότι τα οικονομικά του Ιδρύματος και του μουσείου είναι σε άθλια κατάσταση, ενώ εξηγεί ότι ο ιδιοκτήτης της πολυκατοικίας στην οποία βρίσκεται (και) η οικία του μεγάλου ποιητή δεν σκοπεύει να πωλήσει ένα - ένα τα διαμερίσματα, αλλά όλο το ακίνητο. «Κρίνεται απαραίτητο να επισημανθεί ότι η Οικία - Μουσείο Καβάφη αποτελεί χώρο προσκυνήματος για επώνυμους (λογοτέχνες, καλλιτέχνες, διπλωμάτες, πολιτικούς κ.λπ.), όσο και ανώνυμους ανθρώπους από τα πέρατα της οικουμένης. Θα ήταν ιδανική λύση η αγορά του κτηρίου (ο ιδιοκτήτης της οικοδομής δεν προτίθεται να πουλήσει μόνο το διαμέρισμα όπου έζησε ο Καβάφης) και η μετατροπή του σε Μουσείο Καβάφη και Αιγυπτιώτη Ελληνισμού, όσο και η λειτουργία κάποιου διαμερίσματος σε χώρο διαμονής λογοτεχνών και καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο για κάποιο ορισμένο χρονικό διάστημα με σκοπό τη συγγραφή λογοτεχνικού και καλλιτεχνικού (μουσικού, εικαστικού, θεατρικού κ.λπ.) έργου εμπνευσμένου από τον Καβάφη και την Αλεξάνδρεια» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μαραγκούλης.

Μέχρι στιγμής ουδείς φαίνεται να έχει ασχοληθεί με την τύχη του μουσείου Καβάφη στην Αλεξάνδρεια, ωστόσο με πρόταση της «Θεσσαλονίκη - Ανοικτή Πόλη» ο δήμος θα διοργανώσει μεγάλη συναυλία με καταξιωμένους καλλιτέχνες, αφιερωμένη στο Αλεξανδρινό ποιητή. Τα έσοδά της θα διατεθούν για την ενίσχυση του μουσείου Καβάφη, ενώ θα επιδιωχθεί το προσεχές διάστημα να γίνει καμπάνια για τη σωτηρία του σπιτιού στο οποίο έζησε και έγραψε ορισμένα από τα πιο σημαντικά του έργα ο ποιητής.

Στο Μουσείο Καβάφη διατηρούνται σπάνιο βιβλιογραφικό υλικό, μεταφράσεις της ποίησης του Καβάφη σε 20 γλώσσες, χειρόγραφα, βιβλία του και περισσότερα από 3.000 άρθρα και εργασίες που έχουν γραφτεί για την ποίησή του. Έχουν συγκεντρωθεί επίσης κειμήλια του ποιητή, το εικονοστάσι του και πορτρέτα του, ενώ πολλοί σύγχρονοι Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες έχουν δωρίσει έργα τους στο μουσείο. Επίσης, μια δεύτερη αίθουσα του μουσείου είναι αφιερωμένη σε έναν άλλο Αλεξανδρινό συγγραφέα, τον Στρατή Τσίρκα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL