Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
8.6°C14.6°C
1 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
8.1°C13.5°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
11.0°C14.9°C
2 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C15.8°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
7 °C
6.9°C10.2°C
0 BF 100%
Αναζητείται (ακόμη) πολιτική για το βιβλίο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αναζητείται (ακόμη) πολιτική για το βιβλίο

Ερώτηση προς τον υπουργό Πολιτισμού κατέθεσαν στη Βουλή σχετικά με το αβέβαιο μέλλον του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου εννέα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Παναγιωτόπουλος από την αρχή της θητείας του και σε αντίθεση με τον προκάτοχό του διαβεβαίωνε όλους τους ενδιαφερόμενος ότι το ΕΚΕΒΙ θα παραμείνει ανοιχτό. Αρκετούς μήνες αργότερα, ο υπουργός σε συνάντησή του με το διοικητικό συμβούλιο του ΕΚΕΒΙ ομολόγησε ότι ο οργανισμός τελικά θα κλείσει. "Για το 2013 ο προϋπολογισμός για το ΕΚΕΒΙ ανερχόταν στις 850.000 ευρώ εκ των οποίων το Κέντρο έχει εισπράξει μέχρι στιγμής μόνο 210.000 ευρώ. Στον προϋπολογισμό του 2014, προβλέπονται μόλις 300.000 ευρώ για το ΕΚΕΒΙ, που δεν αρκούν σε καμία περίπτωση για τη λειτουργία του καθ' όλη τη διάρκεια του έτους. Οι υπάλληλοι παραμένουν απλήρωτοι από τον Ιούνιο και χωρίς καμία υπαλληλική σχέση με το ΕΚΕΒΙ, παρόλο που ο κ. Τζαβάρας, είχε υποσχεθεί ότι θα απασχοληθούν σε άλλες θέσεις σε συναφείς οργανισμούς είτε και στο υπουργείο".

Αυτή τη στιγμή το ΕΚΕΒΙ υλοποιεί δύο προγράμματα ΕΣΠΑ διπλάσιου προϋπολογισμού από τον δικό του, από τα οποία το ένα, το οποίο αφορά δράσεις για την καλλιέργεια της Φιλαναγνωσίας, παραμένει εδώ και ένα χρόνο πλήρως ανενεργό. Οφείλει, δε, λειτουργικά έξοδα και καταφέρνει να παραμένει ανοιχτό καταφεύγοντας σε «εσωτερικό δανεισμό», με διαρκώς διευρυνόμενα ταμειακά ανοίγματα.

"Ακόμα και αν έχει υπάρξει κακοδιαχείριση", επισημαίνουν στην ερώτησή τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, "ή παραλείψεις που οδήγησαν στην άσκηση κριτικής στο έργο του ΕΚΕΒΙ, για τις οποίες το κύριο μέρος της ευθύνης έχουν οι πολιτικοί προϊστάμενοί του και το υπουργείο που το επόπτευε, δεν μπορεί να μην υπάρχει κρατική μέριμνα για το βιβλίο και δεν γίνεται να καταργηθεί ο μοναδικός φορέας που έχει και την πείρα και τη γνώση για τον χώρο και την πολιτική του βιβλίου". Οι βουλευτές ζητούν από τον υπουργό να τους ενημερώσει "ποιος είναι ο προγραμματισμός του υπουργείου για τα θέματα του βιβλίου, εάν θα συνεχιστεί η λειτουργία του ΕΚΕΒΙ και η χρηματοδότησή του, εάν το υπουργείο θα προχωρήσετε στην τοποθέτηση διευθυντή στο ΕΚΕΒΙ, και εάν θα εγκρίνει τον Κανονισμό Λειτουργίας του ΕΚΕΒΙ που απεστάλη στο υπουργείο στις 17.12.2012".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL