Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
8.6°C15.2°C
1 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
8.1°C13.2°C
1 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C13.6°C
2 BF 66%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
6 °C
5.9°C9.6°C
0 BF 100%
Π. Παναγιωτόπουλος: Δέσμευση για «ειδικές δράσεις όπου χρειαστεί» σε σχέση με την πρόσβαση των ΑμεΑ στα θέατρα / Με ευρεία συναίνεση υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τις αδειοδοτήσεις των θεάτρων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Π. Παναγιωτόπουλος: Δέσμευση για «ειδικές δράσεις όπου χρειαστεί» σε σχέση με την πρόσβαση των ΑμεΑ στα θέατρα / Με ευρεία συναίνεση υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τις αδειοδοτήσεις των θεάτρων

«Προϊόν βασανιστικού διαλόγου μεταξύ όλων των ενδιαφερομένων» χαρακτήρισε το νομοσχέδιο για την αδειοδότηση των θεάτρων ο υπουργός Πολιτισμού, Π. Παναγιωτόπουλος, επισημαίνοντας ότι «βγάζουμε τους ανθρώπους που δημιουργούν κάτω από δύσκολες συνθήκες στην Ελλάδα της κρίσης από ένα γκέτο παρανομίας, τους αφαιρούμε την ανασφάλεια ότι από στιγμή σε στιγμή θα τους κλείσει ο δήμος και η αστυνομία το θέατρο».

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε με ευρεία συναίνεση, ενώ οι εισηγητές των περισσότερων κομμάτων έθεσαν με έμφαση το ζήτημα της πρόσβασης των ΑμεΑ στα θέατρα, για το οποίο ζήτησαν άμεση νομοθετική πρωτοβουλία. Ο Π. Παναγιωτόπουλος σημείωσε ότι η προσαρμογή των χώρων στην απαραίτητη προσβασιμότητα έχει παραταθεί με νόμο ώς το 2020, αλλά υποστήριξε ότι «όπου χρειαστεί να αναλάβουμε ειδικές δράσεις, θα το κάνουμε».

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Πάντζας, σημείωσε ότι το νομοσχέδιο «αναγνωρίζει τις εξελίξεις στον θεατρικό χώρο και προσαρμόζει το νομοθετικό πλαίσιο στα δεδομένα τού σήμερα» σχολιάζοντας ότι ο μεταξικός νόμος που ισχύει μέχρι σήμερα είναι «ένας νόμος ασφυκτικός, που καταλήγει να λογοκρίνει», ενώ μίλησε για «κριτήρια μίας άλλης εποχής, καθώς ογδόντα χρόνια μετά το θέατρο βγήκε από τον παραδοσιακό του χώρο, πήγε σε δρόμους, πλατείες, γειτονιές, για να δει το κοινό του».

Η εισηγήτρια της Ν.Δ., Ασ. Σκόνδρα, σημείωσε ότι «όλοι οι εμπλεκόμενοι τάχθηκαν υπέρ των προτεινόμενων ρυθμίσεων», ενώ η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ, Άν. Γκερέκου, ζήτησε το νομοσχέδιο αυτό «να αποτελέσει προάγγελο ενός ολοκληρωμένου θεσμικού πλαισίου».

Η εισηγήτρια των ΑΝ.ΕΛΛ., Έλ. Κουντουρά, υπογράμμισε ότι «δεν είναι δυνατόν μέρες γιορτών να κυκλοφορούν συνεργεία για ελέγχους και λουκέτα με μία νομοθεσία εβδομηντακονταπενταετίας στο χέρι».

Ο χρυσαυγίτης εισηγητής, Δ. Κουκούτσης, υποστήριξε το νομοσχέδιο, αλλά ψήφισε παρών, εκφράζοντας διαφωνία με τη διαχρονική πολιτική του υπουργείου Πολιτισμού που «διοικείται από την Αριστερά».

Ο εισηγητής της ΔΗΜ.ΑΡ., Γ. Κυρίτσης, παρατήρησε ότι «έπρεπε να μεσολαβήσουν τα περιστατικά της περσινής άνοιξης για να διαπιστωθεί ότι το νομοθετικό πλαίσιο ήταν αναχρονιστικό και ανεπαρκές».

Το ΚΚΕ εμφανίστηκε θετικό για το νομοσχέδιο, με τον Σπ. Χαλβατζή να επισημαίνει όμως ότι «δεν πρόκειται να ανακόψει την αντικειμενική στον καπιταλισμό πορεία μονοπώλησης και του πολιτισμού, και των τεχνών».

Κ.Π.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL