Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
13.4°C16.3°C
1 BF 77%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
12.2°C15.7°C
1 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
14 °C
13.8°C15.4°C
2 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.4°C18.0°C
2 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.9°C13.5°C
0 BF 87%
Απέραντοι χώροι, ελάχιστοι υπάλληλοι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Απέραντοι χώροι, ελάχιστοι υπάλληλοι

Μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου οι οικοδομικές εργασίες στο παλιό εργοστάσιο του Φιξ θα έχουν ολοκληρωθεί -τουλάχιστον αυτός είναι ο στόχος, σύμφωνα με όσα δήλωσε η γ.γ. του ΥΠΠΟ Λίνα Μενδώνη κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Μουσείων. Έτσι το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης θα διαθέτει νέο κτήριο, όμως η εγκατάστασή του εκεί την άνοιξη θεωρείται απίθανη, λόγω καθυστέρησης των εργασιών.

"Αυτό που έχει σημασία είναι ότι υπάρχει κάτι χειροπιαστό, το ίδιο το κτήριο, ολοκληρωμένο κατά περίπου 85%", σημείωσε η Λ. Μενδώνη κατά τη χθεσινή παρουσίαση της μουσειογραφικής και μουσειολογικής προμελέτης του ΕΜΣΤ, που παρουσίασε η διευθύντριά του Άννα Καφέτση για πρώτη φορά σε θεσμικό όργανο του ΥΠΠΟ.

Το νέο μουσείο καταλαμβάνει έκταση 12 στρεμμάτων, εκ των οποίων 3.500 τ.μ. για μόνιμες εκθέσεις και 2.300 τ.μ. για περιοδικές. Στο υπόγειο θα υπάρχει μια μεγάλη αίθουσα περιοδικών εκθέσεων. Στο ισόγειο, με κεντρική είσοδο από την Καλλιρρόης, θα περιλαμβάνει μια μικρή αίθουσα περιοδικών εκθέσεων και κοινόχρηστους χώρους (πωλητήριο, φουαγιέ κ.λπ.) Στον ημιώροφο θα βρίσκονται εκπαιδευτικοί χώροι και πολλαπλών χρήσεων, καθώς και εργαστήρια παραγωγής και επεξεργασίας ψηφιακών έργων τέχνης για νέους καλλιτέχνες (μόνο το Μπομπούρ διαθέτει σήμερα αυτή τη δυνατότητα, σημείωσε η Α. Καφέτση). Στον πρώτο όροφο θα στεγαστούν διοικητικές υπηρεσίες και εργαστήρια, αρχειοστάσιο και βιβλιοθήκη. Στον δεύτερο και τον τρίτο θα φιλοξενηθούν οι μόνιμες συλλογές. Στον τέταρτο όροφο θα υπάρχει το εστιατόριο, καθώς και εκθεσιακός χώρος για μεγάλα πρότζεκτ και περιοδικές εκθέσεις Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, ενώ, τέλος, ο τελευταίος όροφος θα φιλοξενήσει υπαίθρια γλυπτοθήκη και άλλες δραστηριότητες (προβολές, θεατρικά δρώμενα), προσφέροντας ιδανική θέα προς τη θάλασσα...

Παράλληλα, η διευθύντρια του ΕΜΣΤ παρουσίασε κάποια από τα 450 έργα των μόνιμων συλλογών που θα στεγαστούν στο Φιξ, Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, που ξεκινούν από τη δεκαετία του 1960 και φτάνουν μέχρι σήμερα, καλύπτοντας όλο το φάσμα της σύγχρονης δημιουργίας, από την "παραδοσιακή" ζωγραφική μέχρι διαδικτυακά και ηχητικά έργα, που θα συνομιλούν «κλείνοντας το μάτι» το ένα στο άλλο.

Σύγχρονο και δυναμικό, το νέο ΕΜΣΤ θα αποτελεί, όταν ολοκληρωθεί, ένα ακόμη τοπόσημο για την πόλη... Μόνο που έχει ένα ελάττωμα (για να παραφράσουμε τον Μπρεχτ): χρειάζεται υπαλλήλους. Σήμερα διαθέτει 17 μονάχα υπαλλήλους και, όπως έχει δηλώσει πολλάκις στο παρελθόν η διευθύντριά του, αν δεν αυξηθούν στους 38 το Μουσείο δεν μπορεί να λειτουργήσει...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL