Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
9.6°C15.2°C
1 BF 86%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
8.5°C13.5°C
1 BF 60%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
12.0°C14.4°C
3 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
9 °C
8.8°C14.7°C
3 BF 76%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
6 °C
5.9°C9.1°C
0 BF 100%
Λυρική: Ρότα προς το Φάληρο με διεθνή ορίζοντα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Λυρική: Ρότα προς το Φάληρο με διεθνή ορίζοντα

Έτοιμη να ανοίξει τα πανιά της σε μια πορεία με προορισμό το μέλλον είναι η Εθνική Λυρική Σκηνή, που χθες παρουσίασε τους βασικούς άξονες του προγραμματισμού με βάση τον οποίο θα πορευθεί προς τη νέα της στέγη, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, όπου θα εγκατασταθεί στις αρχές του 2016.

Στο πλαίσιο αυτό, ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ΕΛΣ Μύρων Μιχαηλίδης ανακοίνωσε χθες, παρουσία της ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού και του Δ.Σ. του οργανισμού, ένα... πεντάχρονο πλάνο, που καλύπτει τις βασικές δράσεις αυτής της μεταβατικής περιόδου.

Εντυπωσιακό ως γεγονός καθαυτό, καθώς δημόσιοι οργανισμοί στην Ελλάδα δεν μας έχουν συνηθίσει σε τέτοιο μακρόπνοο σχεδιασμό, αντανακλά σε μεγάλο βαθμό τη θετική πορεία της Λυρικής αυτά τα χρόνια, η οποία αναγνωρίζεται όχι μονάχα από το κοινό αλλά και από διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Αναγνωρίζοντας, από την πλευρά του, τη συμβολή του σε αυτήν την ανοδική πορεία, ο υπουργός Πολιτισμού ανακοίνωσε χθες την ανανέωση της θητείας του Μ. Μιχαηλίδη στο τιμόνι της ΕΛΣ για μια ακόμη τριετία. Πιο φειδωλός στάθηκε, δυστυχώς, στην οικονομική στήριξη του οργανισμού, αφού ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει την χρηματοδότησή του με 13 εκ. ευρώ, όσα ακριβώς και το 2013, μολονότι δεν παρέλειψε να δηλώσει πως "θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να εξασφαλίσουμε ό,τι χρειάζεται ώστε η Λυρική να συνεχίζει να μας κάνει περήφανους". Από τη μεριά του, πάντως, ο πρόεδρος του Δ.Σ. Αθανάσιος Θεοδωρόπουλος τόνισε, απαντώντας σε ερώτησή μας, ότι ο προϋπολογισμός της πενταετίας έχει γίνει με αφετηρία τα 16,8 εκ. ευρώ, δηλαδή το ποσόν της κρατικής χρηματοδότησης του 2012, στο οποίο, όπως άφησε να εννοηθεί, διεκδικεί να επιστρέψει ο οργανισμός τα επόμενα χρόνια.

Τέλος, απαντώντας στο ίδιο ερώτημα, ο Μ. Μιχαηλίδης τόνισε ότι η ΕΛΣ καλύπτει κατά 80% τις παραγωγές της από τα εισιτήρια, εισπράξεις που έχουν αυξηθεί σημαντικά κατά το τελευταίο τετράμηνο, και δήλωσε αισιόδοξος ότι στη νέα της στέγη, που θα διαθέτει περισσότερες θέσεις, οι παραστάσεις θα αποφέρουν μεγαλύτερα έσοδα, "ακόμα και με το χειρότερο σενάριο". Παράλληλα, σημείωσε ότι η απορροφητικότητα των προγραμμάτων ΕΣΠΑ που διαχειρίζεται η Λυρική, ανέρχεται σε ποσοστά άνω του 90%. Πάντως υπογράμμισε και αυτός, από τη μεριά του, ότι η στήριξη της πολιτείας για την κάλυψη των ανελαστικών δαπανών είναι απαραίτητη.

Το πρόγραμμα 2014-2019

Άνοιγμα σε νέα έργα, νέα ονόματα, νέα είδη θεαμάτων, νέους καλλιτέχνες, πειραματικές παραγωγές, μετακλήσεις και συμπαραγωγές με ξένα λυρικά θέατρα, αποτελούν τα κεντρικά χαρακτηριστικά του νέου πενταετούς προγραμματισμού, που θα περιλαμβάνει 14-16 παραγωγές ετησίως, εκ των οποίων 3-5 καινούργιες.

Η βαγκνερική τετραλογία Το δαχτυλίδι των Νιμπελούγκεν, που προγραμματίζεται να παρουσιαστεί στη νέα έδρα της ΕΛΣ από το 2015 έως το 2019, σε σκηνοθεσία Γιάννη Κόκκου, αποτελεί ίσως το πιο εντυπωσιακό στοιχείο, μιας και, λόγω των υψηλών τεχνικών απαιτήσεών της, η τετραλογία δεν έχει παρουσιαστεί ποτέ στην Ελλάδα. Σημειώνεται ότι ο διεθνούς φήμης Έλληνας σκηνοθέτης, που  στις αρχές του 2015 θα παρουσιάσει επίσης Τριστάνο και Ιζόλδη, έχει αναλάβει τον ρόλο του άμισθου καλλιτεχνικού συμβούλου της Λυρικής.

Παράλληλα, η Λυρική εγκαινιάζει τη συστηματική συνεργασία της με φημισμένα λυρικά θέατρα του εξωτερικού (Βασιλική Όπερα του Λονδίνου, Αρένα της Βερόνας, Εθνική Όπερα της Ουαλίας), ενώ με το διάσημο Teatro La Fenice της Βενετίας θα παρουσιάσει την συμπαραγωγή Καπουλέτοι και Μοντέγοι του Μπελίνι το 2015/16.

Ταυτόχρονα ειδικό βάρος θα δοθεί σε έργα Ελλήνων συνθετών, με πρώτη την Αδελφή Βεατρίκη του Δημήτρη Μητρόπουλου (2016/17), αλλά και την παρουσίαση της Ηλέκτρας του Σοφοκλή, με σκηνική μουσική του μεγάλου μαέστρου, σε σκηνοθεσία Θεόδωρου Τερζόπουλου και σκηνικά Γιάννη Κουνέλλη.

Τέλος, η Μικρή Σκηνή που θα διαθέτει στη νέα της έδρα θα είναι αφιερωμένη σε πρωτοποριακές και πειραματικές παραγωγές νέων ομάδων, όπως οι Όπερες των Ζητιάνων ή οι Oper(O), ενώ στρατηγικό συνεργάτη σε αυτήν την "εναλλακτική σκηνή" θα αποτελέσει η Neukoellner Oper του Βερολίνου.

Δίπλα στα εντυπωσιακά αυτά σχέδια, η ΕΛΣ συνεχίζει παράλληλα να δίνει ιδιαίτερο βάρος στις εξωστρεφείς δραστηριότητες που φέρνουν το λυρικό θέατρο κοντά στην κοινωνία, ενισχύοντας τις ήδη υπάρχουσες με νέες, όπως το πρόγραμμα επισκέψεων σχημάτων λυρικών τραγουδιστών σε δημόσια γηροκομεία της Αθήνας, όπου θα ερμηνεύσουν αποσπάσματα από δημοφιλείς οπερέτες, που προγραμματίζεται για την περίοδο των εορτών.

Σπύρος Κακουριώτης

Εθνική Λυρική Σκηνή: Άξονες καλλιτεχνικού προγραμματισμού 2014-2019

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL