Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
18 °C
16.6°C19.6°C
2 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.2°C
2 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
15.5°C16.0°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.8°C19.1°C
5 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.9°C18.0°C
0 BF 63%
Το ωρομίσθιο αναστατώνει τους ηθοποιούς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το ωρομίσθιο αναστατώνει τους ηθοποιούς

Αναστάτωση στον χώρο των ηθοποιών έχει προκαλέσει η πρόταση για αμοιβή τους, κατ' ελάχιστον, με το κατώτατο ωρομίσθιο των 3,52 ευρώ, όπως επιτρέπει η Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Με αφορμή την πρόταση αυτή, η οποία περιλαμβάνεται σε εσωτερικό ενημερωτικό σημείωμα της Ένωσης μη Κερδοσκοπικών Θιάσων προς τα μέλη της, το Δ.Σ. του ΣΕΗ συγκαλεί συνέλευση, την Παρασκευή στις 12 το μεσημέρι, στο θέατρο Βρετάνια, προκειμένου να συζητηθεί το ζήτημα της υπογραφής συλλογικών συμβάσεων του ελεύθερου θεάτρου.

"Το έγγραφο της ΕΜΚΕΘΙ ενημερώνει τα μέλη της ότι η ωρομίσθια πρόσληψη είναι νόμιμη και προτείνει μια τέτοια μορφή αμοιβής", λέει ο γ.γ. του ΣΕΗ Δημήτρης Παλαιοχωρίτης. "Φυσικά, ως χρόνος εργασίας νοείται μόνο αυτός πάνω στη σκηνή". Η πλήρης απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και στο ελεύθερο θέατρο, εξαιτίας των μνημονιακών νόμων έχει ως αποτέλεσμα "ο ένας, τουλάχιστον, μήνας κατά τον οποίο εργαζόμαστε στις πρόβες είναι απλήρωτη εργασία", καταλήγει ο Δ. Παλαιοχωρίτης, που καλεί τους ηθοποιούς να συμμετάσχουν μαζικά στη συνέλευση του σωματείου τους.

Στο επίμαχο έγγραφό της, η ΕΜΚΕΘΙ "προτείνει στα μέλη της να ακολουθήσουν αυτό το μοντέλο προσλήψεων". Προκειμένου όμως "να εξασφαλίζουμε στους ηθοποιούς που προσλαμβάνουν οι ΑΜΚΕ μας το πλήρες ένσημό τους", προτείνει "ελάχιστη τρίωρη ή δίωρη πρόσληψη με τα κατώτατα οριζόμενα ωρομίσθια", μοντέλο που θεωρεί πιο ευνοϊκό για τους ηθοποιούς, αλλά "και οικονομικό και ηθικά σωστό προς τους συναδέλφους μας". Σύμφωνα με την πρόταση αυτή, η αμοιβή για τρίωρη καθημερινή απασχόληση θα ανέρχεται σε 11,46 ευρώ καθαρά, ενώ το κόστος για τον θιασάρχη θα ανέρχεται συνολικά σε 18,69 ευρώ ανά εργαζόμενο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL