Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.2°C17.7°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C18.0°C
2 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.9°C15.9°C
0 BF 55%
Ρ. Χρηστίδου: Διαχειρίζεστε τον Πολιτισμό με όρους βιτρίνας (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ρ. Χρηστίδου: Διαχειρίζεστε τον Πολιτισμό με όρους βιτρίνας (Video)

Στην θεμελιώδη διαφορά ως προς το πώς αντιλαμβάνονται τον πολιτισμό ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Δημοκρατία αναφέρθηκε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Ραλλία Χρηστίδου στην τοποθέτησή της, στη χθεσινή πρώτη συζήτηση στις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές για το νομοσχέδιο «Κέντρο Πολιτισμού και Δημιουργίας Ακροπόλ και λοιπές διατάξεις».https://www.youtube.com/embed/f5jOmexJnIk

Ο ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε η Ραλλία Χρηστίδου επιδίωξε «να στεγάσει  στο Ακροπόλ όλους τους καλλιτέχνες, χωρίς διακρίσεις, προσφέροντας τους ένα χώρο ώσμωσης, ένα χώρο διαλόγου των Τεχνών. Ταυτόχρονα  το Ακροπόλ  επρόκειτο να είναι  ανοιχτό και στο κοινό, αποσκοπώντας στην ενεργή συμμετοχή του. Το Ακροπόλ θα ήταν μια φιλόξενη αγκαλιά που θα πρόσφερε υποστήριξη, υποδομές, τεχνολογική βοήθεια, χρηματοδότηση, απαραίτητες προϋποθέσεις, δηλαδή, για την ανάδειξη της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας. Το Ακροπόλ, επί ΣΥΡΙΖΑ, καλείτο να δώσει ευκαιρίες στους δημιουργούς, να απελευθερώσει  δυνατότητες, να γίνει ο καταλύτης μιας καλλιτεχνικής άνοιξης που τη χρειαζόμαστε ως χώρα, ως πολιτισμός.

Στις αίθουσες του θα γίνονταν ανοιχτές πρόβες, σεμινάρια, συμμετοχικές συναντήσεις, εκθέσεις, παραστάσεις, συνέδρια και φεστιβάλ, στους ορόφους του θα συναντιόνταν ανήσυχα πνεύματα που αναζητούν τρόπους και τόπους έκφρασης. Αντίθετα, επί Νέας Δημοκρατίας, το Ακροπόλ από κύτταρο ανεξάρτητης καλλιτεχνικής δημιουργίας μετατρέπεται πλέον σε χώρο σεμιναρίων, όπου οι καλλιτέχνες καλούνται να μάθουν πως θα μετατραπούν από δημιουργοί σε επιχειρηματίες, καλούνται να μάθουν πώς να βρίσκουν επιχορηγήσεις, πώς να ιδρύουν startupps, πώς να τα βγάζουν πέρα με τη γραφειοκρατία των ΕΣΠΑ, πώς να αντιλαμβάνονται το τι ζητάει η αγορά»

Η Ραλλία Χρηστίδου αναφέρθηκε και στις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης: «Είτε η καλλιτεχνική δημιουργία θα συμβαδίσει με τις απαιτήσεις και τις ανάγκες μιας πολύ σκληρής και ελεγχόμενης από μεγάλους παίκτες αγοράς πολιτιστικών προϊόντων και υποπροϊόντων είτε θα εξαφανιστεί, αν επιμένει να είναι φρέσκια, να αναζητάει νέους δρόμους, να διευρύνει ορίζοντες επειδή σε αυτή τη δεύτερη περίπτωση μπορεί να γίνει και επικίνδυνη. Το Ακροπόλ, έτσι όπως το σχεδιάζετε, όχι μόνο δεν θα ενισχύσει την ελευθερία και τον πειραματισμό αλλά θα  ελέγξει ποικιλοτρόπως όσους βρεθούν στο πλαίσιο του, εξασφαλίζοντας ότι θα είναι υπάκουοι.

Όπως δηλαδή κάνατε και με τις χρηματοδοτήσεις που δώσατε πριν λίγες βδομάδες για τον πολιτισμό. Επιχορηγήσεις που δόθηκαν με αδιαφάνεια, χωρίς κριτήρια, χωρίς καμία πρόσκληση ενδιαφέροντος, επιχορηγήσεις οι οποίες ανεξάρτητα του αν πήγαν σε άξιους ή σε λιγότερο άξιους, έστειλαν ένα σαφές μήνυμα: μοιράζουμε την κρατική εύνοια σε όποιον και όποια θέλουμε και αύριο μπορεί να μοιράσουμε τα χρήματα αλλιώς»

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε ότι το Ακροπόλ, έχει τη δυνατότητα να προσφέρει πολλά στη σύγχρονη πολιτιστική δημιουργία.  Δυστυχώς, όμως,  είπε, ολοκληρώνοντας: «αυτό που εμείς οραματιστήκαμε ως εργαστήρι δημιουργικότητας, ως κυψέλη  πολιτιστικού γίγνεσθαι, ακυρώνεται από μια αντίληψη διαχείρισης με όρους βιτρίνας- όπου βιτρίνα ο χώρος που εκτίθεται ότι νομίζουμε ότι πρόκειται να πουληθεί ευκολότερα.» ΄

Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, οι υπόλοιποι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτές του ΚΚΕ και του ΜΕΡΑ25 διαμαρτυρήθηκαν για τον αιφνιδιαστικό τρόπο που ήρθε το νομοσχέδιο και για την άρνηση της κυβέρνησης να καλέσει φορείς στη Βουλή να τοποθετηθούν επί των διατάξεων του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το άρθρο 20 του υπό συζήτηση σχεδίου νόμου που αφορά  την παραγωγή, αναπαραγωγή και διάδοση στο κοινό απεικονίσεων και αντιγράφων μνημείων που ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο, ένα θέμα ιδιαίτερα σοβαρό, και με πολλές οικονομικές συνέπειες.

Παρά τη σημασία του άρθρου και παρά την επιμονή της Ραλλίας Χρηστίδου, η κυβέρνηση επέμεινε στον  αποκλεισμό από τη συζήτηση στη Βουλή, στην ακρόαση φορέων, του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, ενός από τους μεγαλύτερους και ιστορικότερους επιστημονικούς- συνδικαλιστικούς συλλόγους της χώρας, επιβεβαιώνοντας έτσι για άλλη μια φορά την αλλεργία του «επιτελικού κράτους» προς την  κοινωνική διαβούλευση.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL