Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.8°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.1°C22.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C19.9°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C22.9°C
3 BF 31%
"Να σταματήσει να κωλυσιεργεί η κυβέρνηση"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Να σταματήσει να κωλυσιεργεί η κυβέρνηση"

Να σταματήσει να κωλυσιεργεί κάλεσε την κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατά τη χθεσινή συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία των δημιουργών για το μείζον θέμα της αδειοδότησης του αυτοδιαχειριζόμενου, αυτοδιοικούμενου Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης ΕΔΕΜ και τη μεταβίβαση της δραστηριότητας της Ειδικής Υπηρεσίας Έκτακτης Διαχείρισης Δικαιωμάτων σ' αυτήν.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ενημέρωσης που κάνουν οι δημιουργοί σε όλα τα πολιτικά κόμματα με δεδομένη την καθυστέρηση της αδειοδότησης του δικού τους Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης και την ενεργοποίηση της ΑΟΔ του Δημήτρη Μάρη στη διαχείριση δικαιωμάτων. Εκ μέρους των δημιουργών συμμετείχαν ο συνθέτης Χρίστος Νικολόπουλος, μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΥΕΔ, η Μαίρη Φασουλάκη, μέλος του εποπτικού συμβουλίου της ΕΥΕΔ και του Δ.Σ. της ΕΔΕΜ, και η Άλκηστις Τσίκλου από την ΕΔΕΜ.

Ο Αλέξης Τσίπρας, που ως πρωθυπουργός είχε ασχοληθεί επισταμένα με το ζήτημα των πνευματικών δικαιωμάτων, επαναβεβαίωσε τη στήριξή του στους δημιουργούς για ακόμα μια φορά και δήλωσε εμφατικά ότι "έπρεπε να γίνει χθες" αναφερόμενος στην ολοκλήρωση της συγκεκριμένης διαδικασίας. "Ξέρετε το θέμα αυτό με είχε απασχολήσει προσωπικά. Όταν έσκασε η φούσκα της ΑΕΠΙ και βρέθηκαν χιλιάδες δημιουργοί χωρίς ουσιαστικά να μπορούν να έχουν απολαβές από τα δικαιώματά τους" υπογράμμισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δίνοντας παράλληλα έμφαση στις πρωτοβουλίες της προηγούμενης κυβέρνησης, όπου "βάλαμε το νερό στο αυλάκι, δημιουργήσαμε έναν ενδιάμεσο φορέα με την προοπτική να φθάσουμε στη θέση να περάσουν τα δικαιώματα αποκλειστικά στους δημιουργούς και να έχουν τη δυνατότητα οι δημιουργοί να αποφασίσουν τον τρόπο με τον οποίο θα τα διαχειριστούν" όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεσμεύτηκε να στηρίξει το αίτημα των δημιουργών και κάλεσε και τα άλλα κόμματα πράξουν το ίδιο, δεδομένου ότι, όπως επισήμανε, "ο πολιτισμός δεν έχει χρώματα. Οι δημιουργοί και οι συνθέτες, το ελληνικό τραγούδι είναι στοιχείο του σύγχρονου πολιτισμού μας και πρέπει να στηριχθεί από όλα τα πολιτικά κόμματα χωρίς διακρίσεις".

Ο Χρήστος Νικολόπουλος σ' αυτό το σημείο ζήτησε "να είναι συνολική η μεταβίβαση από τον κρατικό φορέα στον φορέα των καλλιτεχνών που ψηφίστηκε παμψηφεί από δύο συνελεύσεις να δημιουργήσουμε τον δικό μας οργανισμό. Την ΕΔΕΜ", ενώ από την πλευρά της η Μαίρη Φασουλάκη τόνισε ότι "αν δεν υπήρχε η ρύθμιση γέφυρα από την προηγούμενη κυβέρνηση, ουσιαστικά σήμερα δεν θα υπήρχαμε". Υπογράμμισε επίσης ότι διεθνής πρακτική είναι οι αυτοδιαχειριζόμενοι και αυτοδιοικούμενοι από τους καλλιτέχνες οργανισμοί διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι οι καλλιτέχνες θα πρέπει να εξηγήσουν στην κοινή γνώμη και την κυβέρνηση ότι είναι μια διαδικασία που πρέπει να ολοκληρωθεί και από εκεί και πέρα "πρέπει να είστε εσείς που μέσα από τις δικές σας συλλογικές διαδικασίες θα αποφασίσετε πώς θα διαχειριστείτε αυτό που σας ανήκει".

Η Άλκηστις Τσίκλου από την πλευρά της ανέφερε ότι υπάρχουν πολυεθνικοί εκδότες που έχουν στηρίξει την ΕΥΕΔ από την αρχή και είναι και ιδρυτικά μέλη της ΕΔΕΜ, "οπότε μιλάμε για χιλιάδες δημιουργούς - μέλη της ΕΔΕΜ αυτή τη στιγμή και όχι μόνο Έλληνες, οι οποίοι επίσης ζητούν την άμεση αδειοδότηση και την άμεση μεταφορά των δραστηριοτήτων στον νέο οργανισμό, όπως έχει ψηφιστεί". Η Αλ. Τσίκλου ουσιαστικά απάντησε μ' αυτό τον τρόπο στις χθεσινές αναφορές της υπουργού Πολιτισμού στη Βουλή, όπου, απαντώντας στις ερωτήσεις του τομεάρχη Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ Πάνου Σκουρολιάκου και του βουλευτή του ΚΚΕ Γ. Δελή, ουσιαστικά απέφυγε να δεσμευτεί για οτιδήποτε, παρότι είχε πλέον στα χέρια της και την έκθεση βιωσιμότητας των δημιουργών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL