Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C21.8°C
2 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.0°C20.3°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.1°C
5 BF 37%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C17.1°C
2 BF 56%
Π.Σκουρολιάκος: Το «όχι» της κας Μενδώνη στην Εθνική Πολιτική για το Βιβλίο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Π.Σκουρολιάκος: Το «όχι» της κας Μενδώνη στην Εθνική Πολιτική για το Βιβλίο

«Απαντώντας, τη Δευτέρα το απόγευμα, στην επίκαιρη ερώτηση για την Εθνική Πολιτική για το Βιβλίο που κατέθεσε ο βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλης Βασιλικός, η υπουργός Πολιτισμού απάντησε μ’ ένα τρανταχτό "όχι" σε όλα» σχολιάζει ο τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρολιάκος.

Ο ίδιος προσθέτει ότι «ο κ. Βασιλικός ζήτησε από την κα Μενδώνη να παρουσιάσει τις προθέσεις της σχετικά με την ανάδειξη της ελληνικής παραγωγής βιβλίου και την εφαρμογή της ενιαίας πολιτικής για το βιβλίο. Της ζήτησε επίσης να ξεκαθαρίσει αν προτίθεται να φέρει προς ψήφιση στην Εθνική αντιπροσωπεία το νομοσχέδιο που ήταν σε διαβούλευση από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ;»

«Με τη δικαιολογία ότι δεν είχε ζητηθεί η συνδρομή της αρμόδιας διεύθυνσης του υπουργείου, παρ’ όλο που το νομοσχέδιο για την δημιουργία του νέου φορέα Οργανισμού Βιβλίου και Πολιτισμού κατατέθηκε το Μάρτιο σε δημόσια διαβούλευση, η κα Μενδώνη προσπάθησε ν’ αποδομήσει τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό για το βιβλίο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ» τονίζει ο Π.Σκουρολιάκος.

Παράλληλα, ο τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ προσθέτει ότι «έστειλε μάλιστα την Εθνική Πολιτική για το Βιβλίο στις καλένδες συνδέοντάς την με τις βιβλιοθήκες και άρα με το υπουργείο Παιδείας και τους Δήμους. Πάντως στα σχέδιά της είναι και η "ανάπτυξη μικτών σχημάτων χρηματοδότησης και προγράμματος" με τον ιδιωτικό τομέα! Μας ενημέρωσε δε ότι στις προτεραιότητές της συμπεριλαμβάνονται τα πνευματικά δικαιώματα -όπως και στη μουσική όπου ο ορισμός σχετικής νομοπαρασκευαστικής επιτροπής ξεσήκωσε την αντίδραση σύσσωμου του καλλιτεχνικού κόσμου- ενώ για άλλα σημαντικά θέματα όπως την υπεράσπιση της Ενιαίας Τιμής Βιβλίου δεν ακούσαμε λέξη».

Τέλος, ο Πάνος Σκουρολιάκος σημειώνει ότι «με εύσχημο τρόπο, η κα υπουργός δεν "αποποιήθηκε της δυνατότητας ίδρυσης ενός νέου φορέα για το βιβλίο". Πόσο πιο "όχι" μπορεί να είναι ένα "όχι"; Ειδικά όταν συνοδεύεται από την χωρίς περιστροφές αποδοχή του βίαιου κλεισίματος του ΕΚΕΒΙ, στην οποία σύμφωνα με την κα υπουργό το οδήγησαν "οι παθογένειές του"».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL