Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Κ. Μάλαμα : Να υλοποιηθεί άμεσα η δέσμευση του ΥΠΠΟ για προστασία και ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου στο Στανό Χαλκιδικής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κ. Μάλαμα : Να υλοποιηθεί άμεσα η δέσμευση του ΥΠΠΟ για προστασία και ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου στο Στανό Χαλκιδικής

"Οι κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες σε σχέση με τους αρχαιολογικούς χώρους της Χαλκιδικής, οι οποίοι παραμένουν απροστάτευτοι θα συνεχιστούν, ώστε να κινητοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα μέσα και να προστατευτεί η πολιτιστική κληρονομιά όλης της Χαλκιδικής". Αυτό τόνισε η βουλευτής Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ Κυριακή Μάλαμα, με αφορμή την απάντηση υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη, για την ανάγκη προστασίας του αρχαιολογικού χώρου στο Στανό Χαλκιδικής.

Πιο συγκεκριμένα, σε συνέχεια της κοινοβουλευτικής ερώτησης που κατέθεσε στις 29 Ιουλίου 2019 (υπ. αριθμ. 40/29.7.2019) η βουλευτής Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ Κυριακή Μάλαμα, υποβλήθηκε σήμερα στο κοινοβουλευτικό πρωτόκολλο η απάντηση της αρμόδιας Υπουργού Λίνας Μενδώνη.

Μετά από την υπηρεσιακή διερεύνηση του θέματος από τις αρμόδιες αρχαιολογικές υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού αναφέρεται ότι υπάρχει πράγματι καταγεγραμμένο ταφικό μνημείο της ρωμαϊκής περιόδου στη θέση “Μπάμπω” βόρεια του Στανού, η ανακάλυψη του οποίου έγινε το 1978. Όπως σημειώνει στην απάντησή της η Υπουργός, το μνημείο έχει υποστεί αρχαιοκαπηλία σε αρκετές φάσεις, καθώς παραμένει χωρίς οριοθέτηση και φύλαξη.

Όπως δεσμεύεται, στο πλαίσιο αυτό, στην απάντησή της η αρμόδια Υπουργός, “η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους θα μεριμνήσει να λυθεί το συντομότερο δυνατόν το ζήτημα της διενέργειας της ανασκαφής στην ανωτέρω θέση. Με την ολοκλήρωση της ανασκαφής του ταφικού μνημείου στο Στανό Χαλκιδικής, η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων θα προχωρήσει σε μία ολοκληρωμένη πρόταση ανάδειξης, προστασίας και διαχείρισης του μνημείου.”

Όπως υπογράμμισε η Κυριακή Μάλαμα μετά από αυτή την εξέλιξη, “οι κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες σε σχέση με τους αρχαιολογικούς χώρους της Χαλκιδικής, οι οποίοι παραμένουν απροστάτευτοι θα συνεχιστούν, ώστε να κινητοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα μέσα και να προστατευτεί η πολιτιστική κληρονομιά όλης της Χαλκιδικής.”

Απάντηση στη με αριθμό πρωτοκόλλου 40/29.7.2019 Ερώτηση με θέμα: «Ανάγκη προστασίας του αρχαιολογικού χώρου στο Στανό Χαλκιδικής»

Σε απάντηση της με αριθμ. Πρωτοκόλλου 40/29.7.2019 Ερώτησης των Βουλευτών κ.κ. Κυριακής Μάλαμα και Παναγιώτη Σκουρολιάκου και σύμφωνα με τα στοιχεία που έθεσαν υπόψη μας οι αρμόδιες Υπηρεσίες, σας γνωρίζουμε τα εξής: Στην θέση «Μπάμπω», στα βόρεια του Στανού, Π.Ε. Χαλκιδικής, Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, βρίσκεται καμαροσκεπής θαλαμωτός τάφος, που χρονολογείται στην ρωμαϊκή περίοδο, και όχι ταφικό συγκρότημα της εποχής του Μεγάλου Αλεξάνδρου, όπως αναφέρεται στην σχετική Ερώτηση των κ.κ. Βουλευτών. Η θέση του τάφου, ο οποίος είναι συλημένος, έγινε γνωστή το 1978, όταν παραδόθηκε στην τότε αρμόδια ΙΣΤ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων χρυσό συρμάτινο δαχτυλίδι, προερχόμενο πιθανότατα από την περιοχή του εν λόγω μνημείου. Το 2008 διαπιστώθηκε αρχαιοκαπηλική δραστηριότητα, κατά την οποία ωστόσο δεν προκλήθηκε, όπως προέκυψε μετά από σχετική αυτοψία που διενεργήθηκε, οιαδήποτε βλάβη στον καμαροσκεπή τάφο. Στη συνέχεια, σχηματίσθηκε δικογραφία και ενημερώθηκε το Τμήμα 2ο Αρχαιοκαπηλίας, της Ελληνικής Αστυνομίας.
Ηµ/νία: 22/08/2019 Α. Π.: ΥΠΠΟΑ/ΑΤΝΕΚΕ/412421/1004 Ηµ/νία Έκδοσης 22/08/2019 Απάντηση στο έγγραφο: ΥΠΠΟΑ/ΑΤΝΕΚΕ/412421/1004
ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ
22.08.2019 11:46:50 Ακριβές Αντίγραφο Ψηφιακά υπογεγραμμένο από ΔΗΜΗΤΗΡ-ΕΛΕΝΗ ΛΑΔΟΓΙΑΝΝΗ

Σύμφωνα με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου, τη Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους, απαιτείται η ολοκλήρωση της ανασκαφικής έρευνας του ταφικού μνημείου και η έρευνα πεδίου της περιοχής, έτσι ώστε να οριοθετηθεί και να προστατευθεί ο χώρος, σύμφωνα με την παράγρ. 1 του άρθρου 12 του ν. 3028/2002 “Για την Προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς”. Η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους θα μεριμνήσει να λυθεί το συντομότερο δυνατόν το ζήτημα της διενέργειας της ανασκαφής στην ανωτέρω θέση. Με την ολοκλήρωση της ανασκαφής του ταφικού μνημείου στο Στανό Χαλκιδικής, η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων θα προχωρήσει σε μία ολοκληρωμένη πρόταση ανάδειξης, προστασίας και διαχείρισης του μνημείου.

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού ΛΙΝΑ ΜΕΝΔΩΝΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL