Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ένα εκατ. ευρώ σε 64 θεατρικά σχήματα, αλλά με αστερίσκους

Μειωμένη η χρηματοδότηση κατά 315.000 ευρώ

Εξήντα τέσσερα θεατρικά σχήματα μοιράζονται 1.000.000 ευρώ, ποσό μειωμένο από πέρσι κατά 315.000, σύμφωνα με την απόφαση της Γνωμοδοτικής Επιτροπής Θεάτρου, αρμόδιας για τις επιχορηγήσεις των επαγγελματικών θεατρικών σχημάτων του ελεύθερου θεάτρου για την καλλιτεχνική περίοδο 2019-2020, οι εργασίες της οποίας ολοκληρώθηκαν στις 20 Αυγούστου. Από τις 131 προτάσεις που κατατέθηκαν εμπρόθεσμα, η Επιτροπή προέκρινε 64 με το σκεπτικό όχι της πλήρους κάλυψης του κόστους των παραγωγών, αλλά τη μερική τους στήριξη, κυρίως δε εκείνων χωρίς ιδιόκτητη στέγη.

Για τη λήψη των τελικών αποφάσεων συνυπολογίστηκαν κριτήρια όπως η ολοκληρωμένη και σαφής παρουσίαση του καλλιτεχνικού σκεπτικού αλλά και του προτεινόμενου προϋπολογισμού, ο βαθμός καινοτομίας και το βάθος έρευνας που αντανακλάται στις προτάσεις, η καλλιτεχνική παρουσία και η κοινωνική δράση των σχημάτων στο πρόσφατο παρελθόν και η μεταξύ τους ανάπτυξη συμπράξεων και συνεργασιών, καθώς και η στήριξη της ελληνικής δραματουργίας.

Η Επιτροπή σημειώνει πως διαπιστώνει με ανησυχία πως από τις προτεινόμενες παραγωγές έλειπαν, σε μεγάλο αριθμό, η τόλμη και η πρωτοτυπία, ενώ υπήρξαν περιπτώσεις αιτήσεων στις οποίες διαπιστώθηκε αδυναμία τόσο κατά τη σύνταξη όσο και κατά την κατάθεση ενός πλήρους και σαφούς καλλιτεχνικού σκεπτικού το οποίο να μην επικεντρώνεται στην περιληπτική περιγραφή του προτεινόμενου έργου, αλλά στην εναργέστερη αποτύπωση του οράματος για τη σκηνική του ανάπτυξη. Το ίδιο ασαφής ήταν σε πολλές αιτήσεις ο σχεδιασμός της καλλιτεχνικής παραγωγής.

Στην ανακοίνωση της Επιτροπής σημειώνεται η διαπίστωση του μεγάλου κατακερματισμού των καλλιτεχνικών δυνάμεων στο ελληνικό θέατρο, κάτι που, όπως επισημαίνει, βλάπτει το θέατρό μας μακροπρόθεσμα και χρειάζεται να αντιμετωπιστεί ριζικά. Κρίνει επίσης πως η απουσία σταθερών σχημάτων με πειραματικό και ερευνητικό προσανατολισμό αποτελεί μείζον ζητούμενο στο θεατρικό γίγνεσθαι, διότι σχετίζεται με τη γενικότερη ανανεωτική πορεία και φυσιογνωμία του θεατρικού χώρου.

Τέλος, η Επιτροπή υπογραμμίζει ότι είναι σημαντικό οι παραστάσεις των επιχορηγούμενων σχημάτων να μην «συσσωρεύονται» τον μήνα Μάιο, διότι κάτι τέτοιο εμποδίζει τα σχήματα να παρουσιάσουν έναν αξιοσημείωτο αριθμό παραστάσεων.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Τα μπαζούκας του Μωυσέως

Μάλλον κάτι δεν πήγε καλά με τα μέτρα στήριξης της οικονομίας που είχε εξαγγείλει με τυμπανοκρουσίες ο Κ. Μητσοτάκης στις 20 Μαΐου. Οι κυβερνητικές πηγές μιλούσαν τότε για πρόγραμμα «μπαζούκας», το οποίο θα περιλάμβανε όλα τα εργαλεία για τη στήριξη των κλάδων, την τόνωση της ρευστότητας και την ανάκαμψη της οικονομίας.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις