Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
ΣΕΑ: Προληπτική λογοκρισία του υπουργείου Πολιτισμού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΕΑ: Προληπτική λογοκρισία του υπουργείου Πολιτισμού

Για «προληπτική λογοκρισία» και «ανοίκειες και μη σύννομες πρακτικές "ελέγχου" του επιστημονικού λόγου», κάνει λόγο ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων αναφορικά με έγγραφα που διαβίβασε ο Γενικός Γραμματέας Πολιτισμού του ΥΠΠΟ.

Σύμφωνα με τον ΣΕΑ, ο οποίος ζητά την άμεση απόσυρσή τους, τα έγγραφα αναφέρονται «σε απαγόρευση ανακοινώσεων-δημοσίων αναρτήσεων», ζητώντας να «αδειοδοτούνται από το Γραφείο Τύπου του ΥΠΠΟΑ».

«Επιχειρείται λογοκρισία όχι μόνον του επιστημονικού μας έργου, αλλά ακόμη και των προσωπικών μας αναρτήσεων σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης», σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Παράλληλα τονίζεται ότι «σε περίπτωση που η διαδικασία αυτή εφαρμοστεί, ουσιαστικά καθίσταται ανέφικτη η έγκαιρη και ουσιαστική ενημέρωση του κοινού για όλα τα παραπάνω και στην πραγματικότητα αυτοαναιρείται στην πράξη η όποια εξωστρέφεια που υποτίθεται είναι προγραμματικό ζητούμενο».

Τέλος ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων ζητά, μεταξύ άλλων «να γίνει ευρύς διάλογος και σχετική ανοιχτή ημερίδα που θα καταλήξει σε έναν Κώδικα Δεοντολογίας για το θέμα της δημοσιοποίησης του αρχαιολογικού έργου».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL