Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
Σταύρος Αραχωβίτης: / Σταύρος Αραχωβίτης: Δέσμη μέτρων για τη στήριξη της αγοράς ροδάκινων - νεκταρινιών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σταύρος Αραχωβίτης: / Σταύρος Αραχωβίτης: Δέσμη μέτρων για τη στήριξη της αγοράς ροδάκινων - νεκταρινιών

Ειδικότερα, κατά τη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν οι βουλευτές Ημαθίας και Πέλλας Φ. Καρασαρλίδου, Γ. Σηφάκης, Χ. Αντωνίου, Γ. Ουρσουζίδης, Θ. Τζάκρη, ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Ά. Τόλκας, ο αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας Κ. Καλαϊτζίδης και εκπρόσωποι αγροτικών συνεταιρισμών - συλλόγων και ομάδων παραγωγών από τους δύο νομούς, ο υπουργός ανακοίνωσε:

* Άμεση προετοιμασία για την κατάθεση πρότασης για πρόγραμμα αναδιάρθρωσης καλλιεργειών επιτραπέζιων ροδάκινων και νεκταρινιών.

* Άμεση ενεργοποίηση του προγράμματος δωρεάν διανομής επιτραπέζιου ροδάκινου με δυνατότητα χυμοποίησης μέσω των ομάδων παραγωγών που εκτελούν επιχειρησιακό πρόγραμμα, με κοινοτικούς πόρους.

* Κατάθεση σχετικού φακέλου στην Ε.Ε. για έγκριση έκτακτου εθνικού προγράμματος δωρεάν διανομής επιτραπέζιου ροδάκινου με δυνατότητα χυμοποίησης, μέσω συνεταιρισμών και ομάδων παραγωγών, που θα αφορά όλους τους ροδακινοπαραγωγούς, συνεταιρισμένους και μη.

Ειδικότερα ως προς τα θέματα αποζημιώσεων ΕΛΓΑ, ο υπουργός δήλωσε ότι:

* Την επόμενη εβδομάδα εξοφλείται το υπόλοιπο 30% των αποζημιώσεων για ζημιές του 2018 από τον ΕΛΓΑ.

* Ενεργοποιείται το άρθρο 20 του κανονισμού του ΕΛΓΑ για πρόσληψη έκτακτου προσωπικού με σκοπό την άμεση ενίσχυση του ελεγκτικού έργου, λόγω αυξημένων ζημιών.

* Συζητείται με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης η δυνατότητα χορήγησης προκαταβολής για τις ζημιές του 2019. Η νομοθετική ρύθμιση για δυνατότητα προκαταβολής θα είναι πάγια και θα ισχύσει και για τα επόμενα έτη.

Παράλληλα, η ελληνική κυβέρνηση φροντίζει συντονισμένα για το άνοιγμα της κινεζικής αγοράς στο ελληνικό επιτραπέζιο ροδάκινο και άλλα πυρηνόκαρπα. Μάλιστα, αυτές τις μέρες φιλοξενείται στη χώρα μας κινέζικη αντιπροσωπεία, με σκοπό τις τελικές τεχνικές διευθετήσεις των εξαγωγών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL