Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
14.8°C17.3°C
3 BF 84%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.9°C14.4°C
2 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
11.0°C14.3°C
2 BF 88%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
18.0°C18.8°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.9°C
3 BF 100%
Πιο αξιόπιστη η Ελλάδα την επόμενη ημέρα του δεκαετούς ομολόγου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πιο αξιόπιστη η Ελλάδα την επόμενη ημέρα του δεκαετούς ομολόγου

Η "επόμενη ημέρα" της επιτυχούς έκδοσης του δεκαετούς ομολόγου βρίσκει το σύνολο των δυνάμεων της οικονομίας, των αγορών, του επιχειρηματικού και τραπεζικού κόσμου, αλλά και των μεγάλων διεθνών ΜΜΕ να χαιρετίζει την επιτυχία της έκδοσης και κυρίως την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας και συνακόλουθα και της εμπιστοσύνης των ξένων επενδυτών. Παράπλευρα οφέλη όμως δημιουργούνται και για τις τράπεζες, όπως είναι η προσδοκώμενη συμπίεση του κόστους δανεισμού τους στην διατραπεζική αγορά, ώστε να συνεισφέρουν περισσότερα στη χρηματοδότηση και επακόλουθα στην ανάπτυξη.

Εκτός της θετικής ανταπόκρισης στην έκδοση, κοινός τόπος των περισσότερων σχολιαστών είναι και η επισήμανση πως συντελείται γενικότερη βελτίωση στην οικονομία και πως δεν πρέπει να χαθεί το θετικό momentum, αλλά να συνεχιστεί η πολιτική των διαρθωτικών μεταρρυθμίσεων.

"Σε υψηλά επίιπεδα η φερεγγυότητα"

Θερμά λόγια επεφύλασσε ο αρθρογράφος της γερμανικής "Süddeutsche Zeitung", αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι "η εμπιστοσύνη στη φερεγγυότητα της Ελλάδας είναι ξανά σε υψηλά επίπεδα", υψηλότερα απ’ ό,τι αυτά προ της κρίσης", ότι "η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους είναι βελτιωμένη", καθώς και, "όπως δείχνει το ότι η ζήτηση υπερκέρασε στο πενταπλάσιο την προσφορά", πως "η εμπιστοσύνη προς την Ελλάδα επανέρχεται".

"Η υπερχρεωμένη Ελλάδα πέτυχε πολύ ευνοϊκότερες συνθήκες χρηματοδότησης από όσο αρχικά αναμενόταν εκμεταλλευόμενη τον 'ευνοϊκό άνεμο' στις αγορές" επισήμανε η "Frankfurter Allgemeine Zeitung". Προέβλεψε ότι η κυβέρνηση θα εκμεταλλευτεί δημοσκοπικά την επιτυχία του ομολόγου προβάλλοντάς την ως τεκμήριο της αλλαγής στην οικονομία.

Για "επιτυχία" έκανε λόγο ο βρετανικός "Guardian", σημειώνοντας εν προκειμένω ότι "η Ελλάδα πραγματοποίησε με επιτυχία την πρώτη της πώληση δεκαετών κρατικών ομολόγων την τελευταία δεκαετία".

Υπογραμμίζοντας την ισχυρή ζήτηση που εκδηλώθηκε στην πρώτη έκδοση δεκαετούς ομολόγου από το 2010, η "Wall Street Journal" σχολίασε ότι "η αριστερή κυβέρνηση της χώρας, ενόψει των εθνικών εκλογών αργότερα φέτος, θέλει οπωσδήποτε να αποδείξει ότι η οικονομία επανέρχεται στην κανονικότητα και η Ελλάδα ξαναμπαίνει στο ραντάρ των ξένων επενδυτών".

Για "σαφή ψήφο εμπιστοσύνης εκ μέρους των αγορών" έκανε λόγο το δημοσίευμα των "Irish Times".

Κ. Μίχαλος: Εμπιστοσύνη και αξιοπιστία

"Και μόνο το γεγονός ότι, ενώ αντλήσαμε 2,5 δισ. ευρώ, είχαν προσφερθεί 11,8, κοντά στα 12 δισ., το γεγονός ότι επίσης οι συγκεκριμένοι επενδυτές είναι μακροπρόθεσμα ασφαλιστικά ταμεία είναι τα μακροπρόθεσμα funds που λέμε, δεν είναι αυτά τα άκρως κερδοσκοπικά τα οποία κοιτούν να κάνουν γρήγορες κινήσεις, δείχνει μια εμπιστοσύνη και αξιοπιστία πλέον στην ελληνική οικονομία, ιδιαίτερα μετά την έξοδο της χώρας από τη μνημονιακή επιτροπεία» δήλωσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας Κωνσταντίνος Μίχαλος στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ.

Απαντώντας στο ερώτημα αν η έκδοση σηματοδοτεί βελτίωση για τη χώρα, ανέφερε χαρακτηριστικά: "Βεβαίως. Και αυτό το είδαμε από τον οίκο Moody's, ο οποίος αξιολογεί το παρόν της ελληνικής οικονομίας και αυτό είναι πολύ θετικό. Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να τρέξουν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχουμε δεσμευτεί ως χώρα απέναντι στους εταίρους και δανειστές. Πρέπει όμως να επισημάνουμε ότι από την αρχή του χρόνου με το πενταετές και τώρα το δεκαετές έχουμε 'σηκώσει' 7 δισ. ευρώ τις πρώτες 65 μέρες του χρόνου. Είναι θετικό με την έννοια ότι δείχνει από τους ξένους ότι υπάρχει εμπιστοσύνη και αξιοπιστία στην ελληνική οικονομία".

Πρόσθεσε ωστόσο ότι εκκρεμούν σοβαρά θέματα, όπως είναι οι 120 δόσεις, τα φορολογικά θέματα και η ρύθμιση των κόκκινων δανείων.

Β. Κορκίδης: Θετικό σημάδι

"Η επιτυχής έξοδος της χώρας μας στις αγορές για την άντληση κεφαλαίων ύψους 2,5 δισ. ευρώ με επιτόκιο 3,9% και με υποβολή προσφορών που υπερέβησαν τα 11,8 δισ. ευρώ αποτελεί ένα θετικό σημάδι για την πορεία της ελληνικής οικονομίας" δήλωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά Βασίλης Κορκίδης. Πρόσθεσε ότι η έκδοση του δεκαετούς ομολόγου δημιουργεί συνθήκες να ανοίξουν οι αγορές και για τις ελληνικές τράπεζες ώστε να βρουν πηγές χρηματοδότησης στο εξωτερικό και να αποκτήσουν την ικανότητα χρηματοδότησης της εγχώριας υγιούς επιχειρηματικότητας.

Παρατήρησε ότι "η μείωση των φορολογικών και ασφαλιστικών βαρών σε συνδυασμό με την επαναλειτουργία του τραπεζικού συστήματος για την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά αποτελούν τα 'κλειδιά' για να μπορέσει και η ελληνική αγορά να συμβαδίζει με την άνοδο των μακροοικονομικών δεικτών της ελληνικής οικονομίας".

ΟΕΕ: Μόνιμη επιστροφή στις αγορές

"Nα επιταχύνουμε τη μόνιμη επιστροφή μας στις αγορές" τόνισε ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Κωνσταντίνος Κόλλιας, κάνοντας λόγο για μια πρώτης τάξης ευκαιρία. Όπως δήλωσε, "η χώρα μας έχει μια πρώτης τάξης ευκαιρία να εκμεταλλευτεί το momentum και να προχωρήσει με αποφασιστικότητα στις αλλαγές που απαιτούνται στην οικονομία για τη διευκόλυνση των επενδύσεων και του επιχειρείν".

Χ. Γκότσης: Πολλαπλά τα οφέλη από την επιστροφή στις αγορές

Η επιτυχία της έκδοσης του δεκαετούς ομολόγου αποτελεί σταθμό για τη χώρα και αποδεικνύει σε μεγάλο βαθμό τη βελτίωση που έχει γίνει στην ελληνική οικονομία. Δημιουργεί ευκαιρίες για τις ελληνικές τράπεζες και τις ελληνικές επιχειρήσεις για φθηνότερη χρηματοδότηση από πηγές κεφαλαίου από το εξωτερικό, ενώ αναμένεται να φέρει και επιπλέον κεφάλαια στη χρηματιστηριακή αγορά.

Αυτά τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Χαράλαμπος Γκότσης και πρόσθεσε ότι "η χαμένη εμπιστοσύνη από τα παραποιημένα στοιχεία που έστελνε η χώρα στους εταίρους μας πριν ξεσπάσει η κρίση αρχίζει να ανακτάται".

Οφέλη για τις τράπεζες

Διπλά ωφελημένες αποδεικνύονται οι τράπεζες από τις εξελίξεις των τελευταίων 48 ωρών.

Αφενός λόγω της αναβάθμισης από τον οίκο Moody's του αξιόχρεου των μακροπρόθεσμων καταθέσεων Εθνικής, Alpha Bank και Eurobank σε Caa1 από Caa2, με επιβεβαίωση Πειραιώς και Παγκρήτιας Συνεταιριστικής στο Caa2 και Attica Bank στο Caa3, λόγω των βελτιούμενων οικονομικών συνθηκών, όπως έδειξε η αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας, όπως επίσης λόγω της προσδοκίας του οίκου για περαιτέρω βελτιώσεις στα βασικά οικονομικά μεγέθη των τραπεζών, με μείωση προβληματικών δανείων, αύξηση καταθέσεων και σταδιακή ενίσχυση κερδοφορίας.

Αφετέρου, διότι η έκδοση του δεκαετούς ομολόγοι προλειαίνει το έδαφος για νέο γύρο έκδοσης καλυμμένων ομολόγων με χαμηλότερο επιτόκιο για φθηνότερο δανεισμός του στη διατραπεζική αγορά και αναβάθμιση της αξίας του ελληνικού ενεργητικού τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL