Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.4°C22.8°C
3 BF 48%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
15.2°C20.2°C
2 BF 56%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
13.0°C15.4°C
4 BF 87%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.6°C
2 BF 55%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.7°C
0 BF 77%
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΑΘΑΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ: / Καμία καθυστέρηση με τις συμβάσεις για τις εξορύξεις στην Κρήτη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΑΘΑΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ: / Καμία καθυστέρηση με τις συμβάσεις για τις εξορύξεις στην Κρήτη

Σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο και τους σχετικούς κανονισμούς προχωρά η διαδικασία κύρωσης των συμβάσεων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή της Κρήτης.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκης εξέφρασε την έκπληξή του για την κριτική περί καθυστερήσεων στην κύρωση των συμβάσεων που ασκείται από την αντιπολίτευση, δηλώνοντας μάλιστα ότι δέχεται να γίνει σύγκριση με οποιαδήποτε αντίστοιχη διαδικασία στη Μεσόγειο.

Μιλώντας σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης, σημείωσε ότι το αίτημα για παραχώρηση των περιοχών υπεβλήθη τον Ιούνιο του 2017 και η μονογραφή των συμβάσεων έγινε ένα χρόνο μετά, ενώ πρόσφατα υπεβλήθη η Περιβαλλοντική Μελέτη η οποία θα πρέπει, σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό κανονισμό, να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση για τρεις μήνες προκειμένου να εκφράσουν τις απόψεις τους όλες οι πλευρές. Ακολουθεί η διαδικασία έγκρισης των συμβάσεων από το Ελεγκτικό Συνέδριο, που εκτιμάται ότι θα διαρκέσει δύο μήνες, και τέλος η κατάθεσή τους στη Βουλή για κύρωση.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στη μεγάλη αλλαγή στον ενεργειακό τομέα και στην υλοποίηση όλων των παρεμβάσεων της παρούσας κυβέρνησης σε συνεργασία με την Κομισιόν και τους εμπλεκόμενους φορείς, σημειώνοντας ότι στο πλαίσιο αυτό οι τρεις λέξεις-κλειδιά είναι “κλιματική αλλαγή - μεταρρυθμίσεις - ασφάλεια”.

Παρουσιάζοντας την ενεργειακή στρατηγική της κυβέρνησης, ο Γ. Σταθάκης επισήμανε ότι στηρίζεται σε τρεις πυλώνες: την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής με την αύξηση του μεριδίου των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο τη μείωση της συμμετοχής του λιγνίτη και την εφαρμογή μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας, τη μεταρρύθμιση της αγοράς (αποκρατικοποιήσεις, δημιουργία χρηματιστηρίου ενέργειας που θα λειτουργήσει στο τέλος του 2019) και την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας με τη μεγιστοποίηση της εγχώριας παραγωγής ενέργειας και διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας από το εξωτερικό.

Αναφέρθηκε στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα που έχει αποσταλεί στην Κομισιόν χαρακτηρίζοντάς το συνεκτικό πλαίσιο που περιγράφει τον τρόπο και τα χρονοδιαγράμματα για την επίτευξη φιλόδοξων περιβαλλοντικών στόχων με ορίζοντα το 2030 (μετασχηματισμό ενεργειακού μείγματος υπέρ ΑΠΕ 32%, αλλαγή στην κατανάλωση σειράς κλάδων της οικονομίας για την επίτευξη εξοικονόμησης ενέργειας 33% ή 1,5% ετησίως).

Σχετικά με τη διασύνδεση των νησιών τόνισε ότι το 2022 θα έχει ολοκληρωθεί η διασύνδεση των Κυκλάδων και της Κρήτης, ενώ στα νησιά που δεν θα διασυνδεθούν θα εφαρμοστούν τεχνολογίες ΑΠΕ σε συνδυασμό με συστήματα αποθήκευσης προκειμένου να απαλλαγούν από το πετρέλαιο για την ηλεκτροπαραγωγή που είναι πλέον μη αποδεκτό.

Κλείνοντας, ανέφερε ότι ο ενεργειακός μετασχηματισμός απαιτεί ένα μεγάλο κύμα επενδύσεων άνω των 32 δισ. ευρώ προκειμένου να επιτευχθούν οι ιδιαίτερα υψηλοί στόχοι που έχουν τεθεί για την επόμενη δεκαετία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL